Category Archives: Vinter i Rom

Billigt til Rom uden for højsæsonerne

Rejs billigt til Rom og giv dig selv en fantastisk oplevelse i den evige stad. Ligesom alle andre har du naturligvis dine prioriteter og dit rejsebudget. Men måske drømmer du alligevel om at gå rundt i byens historiske gader, besøge de store seværdigheder og nyde den dejlige italienske mad. Og du vil gerne billigt af sted.

Måske du ønsker et længere ophold i byen, og derfor har brug for et billigere sted at bo. Måske du ønsker at bo på et mere luksuriøst hotel, eller du vil gerne ud at spise på nogle af de finere restauranter. Det er også muligt, at du vil købe nogle guidede ture til nogle af seværdighederne, hvilket absolut kan anbefales. Der er mange gode grunde til at holde ferie i Rom på en billigere tid af året.

Rejs billigt til Rom om vinteren

For at rejse billigt til Rom er det først og fremmest vigtigt, at du vælger den rigtige periode på året. Foråret og efteråret med månederne april, maj, september og oktober, bliver du nødt til at undgå. Ligesom Julen og Nytåret. Priserne på både flybilletter og hoteller og andre typer ferieboliger, er generelt højere i disse perioder. Du tager med andre ord ikke til Rom for at nyde det gode forårs- og efterårsvejr, som naturligvis er meget værdsat af mange danskere.

Men alle de store romerske seværdigheder, de historiske gader og pladser. Og naturligvis det uovertrufne italienske køkken, er heldigvis tilgængelige året rundt.

Billigt til Rom i den meget varme august måned

Har du ikke problemer med de høje varmegrader i Roms sommer – til tider over 35°C – kunne august være en mulighed. Hotelpriserne er relativt lave, men ikke flypriserne. Dette fordi mange italienere flyver op til køligere feriemål i Nordeuropa i deres industriferie.

Den milde romerske vinter

Du vælger derfor ideelt (ud fra en budgetmæssig synsvinkel) at rejse i januar, februar, november eller december måned. Undtaget Jule- og Nytårsperioderne. Med hensyn til vejret får du ikke glæde af de sommeragtige temperaturer som i højsæsonerne, men du får så absolut glæde af vejret alligevel. Den romerske vinter er nemlig en hel del mildere end den danske.

Udover glæden ved de milde temperaturer og at undgå kraftige stormvejr, får du også glæde af lyset. Vi ser faktisk solen næsten hver dag om vinteren i Rom. Generelt er vinteren ikke mørk som i Danmark. Kommer du til at sidde eller gå i solen, er det med at få løsnet op i vintertøjet, eller ligefrem at få det af. Den direkte sol kan nemlig varme godt igennem i vintermånederne.  Det ser til tider absurd ud i gadebilledet, med de romerske fruer i deres vinterpelse side om side med nordiske turister i korte ærmer.

Den regnfulde november måned

November er absolut den mest regnfulde måned i Rom. Skal du rejse billigt til Rom skal du derfor være opmærksom på, at det kunne blive en noget våd oplevelse i denne måned. Vær forberedt med paraply, regntøj og gode sko eller undgå helt november.

Her kan du vælge dit hotel

Billigt, billigere, billigst. Har du en gang valgt at rejse billigt til Rom uden for højsæsonen, kommer valget af dit hotels klasse, fra en til fem stjerner, og beliggenheden til at påvirke rejsens samlede budget. Jeg har herunder valgt at dele mulighederne op tre forslag til beliggenhed.

Roms historiske centrum

Naturligvis er der penge at spare på et hotel i Roms historiske centrum uden for højsæsonerne. Er det besparelse nok for dig, er dette til enhver tid et dejligt valg.

Se hvilke hoteller danskerne anbefaler i Roms centrum og i Trastevere.

Stazione Termini

En mellemløsning kunne være at finde et hotel ved Roms centralstation – Stazione Termini, hvor hotellerne generelt koster mindre end i det historiske centrum. Denne måde at holde ferie på bliver ofte afvist af mange romkendere, som mener, at en stor del af oplevelsen ved en rejse til Rom, netop er at have det historiske centrum lige foran ens fødder. Men her skal vi jo afsted billigt til Rom og har også budgettet i tankene.

Billede af Stazione Termini - centralstationen i Rom
Måske du ankommer til Stazione Termini – centralstationen i Rom – med Leonardi Express fra Fiumicino lufthavnen. Billedet er taget fra Piazza Cinquecento, hvor den centrale busstation befinder sig. Du finder adgang til Metro A og B inde på stationen. Til højre i billedet, Til venstre når du kommer ud af stationsbygningen, finder du taxiholdepladser. CC BY-SA 2.0 billede af IngolfFlickr.

Jeg mener dog ikke at afstanden fra centralstationen til Roms seværdigheder nødvendigvis er uhyrlig lang. Men det kommer naturligvis anden på hvor langt du er villig til at gå. Samtidig har du fordele på ud- og hjemrejsen, fordi du kan ankomme direkte til dit hotel. Lander du i Fiumicino lufthavnen, er det muligt du tager toget – Leonardo Express – direkte fra lufthavnen til centralstationen. Lander du Ciampino lufthavnen, går der en bus uden stop direkte til centralstationen.

Et par eksempler på gåafstande til seværdigheder fra centralstationen. Korteste afstand til fods, ikke afstande i fugleflugtslinje.

Nem adgang til busser og metro fra Stazione Termini

Men du har naturligvis nem adgang til Roms bybusser, som rimeligt hurtigt kan få dig rundt til seværdighederne. Mange buslinjer har endestation ved centralstationen og du finder de fleste på Piazza dei Cinquecento lige foran stationen. Du kan også vælge at bruge metroen. Linje A bringer dig hurtigt til Den spanske trappe – Spagna metrostationen, eller til Flaminio metrostationen, lige ved Piazza del Popolo. Herfra kunne din bytur i Roms centrum med fordel starte.

Metrolinje B kan bringe dig direkte til Colosseo metrostationen med Colosseum og Forum Romanum lige ved udgangen fra stationen. Derudover bringer Metro B dig direkte til Circus MaximusCirco Massimo metrostationen. Herfra er der desuden kun 700 meters gang til Caracallas badeTerme di Caracalla. Basilica di San Paolo fuori le mura ligger tæt på San Paolo Metrostationen  Endelig bringer linje B dig ud til EUR. Roms bydel med moderne og neoklassisk arkitektur.

Seværdigheder omkring Stazione Termini

Samtidig må vi jo heller ikke glemme at nogle af Roms seværdigheder faktisk befinder sig tæt på centralstationen. Det drejer sig om de antikke romerske bade Terme di Diocleziano og Palazzo Massimo museet. Palazzo Massimo rummer en unik samling af antik kunst. Herunder græske og romerske skulpturer i marmor og bronze, mosaikker og freskoer. Santa Maria Maggiore basilikaen befinder sig i gåafstand fra centralstationen, ligesom Basilica Del Sacro Cuore Di Gesù.

Billede af pugilatore in riposo - den hvilende bokser
I Palazzo Massimo tæt på Stazione Termini finder du denne smukke bronze skulptur fra det 4. århundrede før Kristi fødsel – Pugilatore in riposo – den hvilende bokser. CC BY 2.0 billede af Regan VercruysseFlickr.

Endelig ligger centralstationen tæt på Piazza della Repubblica, den store handelsgade via Nazionale og den hyggelige bydel Monti. Er du interesseret i italiensk mad findes der et godt fødevaremarked på Stazione TerminiMercato Centrale. Her kan du både købe ind og spise et måltid mad.

Billede af via Nazionale ved Piazza Repubblica i Rom
Billede af via Nazionale ved Piazza della Repubblica i Rom. Når du ser lige ned af hele via Nazionale fra Piazza della Repubblica får du en fornemmelse af hvor langt der er til centrum. For enden kan du nemlig skimte Fædrelandets Alter – Altare della Patria. Billede af maxsannaPixabay.

Roms ydre kvarterer

Men skal du rigtig billigt til Rom, skal du finde et hotel eller anden feriebolig et stykke uden for det historiske centrum. Du accepterer altså at bruge noget tid hver dag på at komme ind til byens seværdigheder. Her kan du så nyde rejsen med at observere de lokale på vej til arbejde og andre gøremål inde i centrum.

Naturligvis accepterer du samtidig, at bybilledet er en hel del anderledes end i det historiske centrum. I de ydre kvarterer er der ofte bygget højt og tæt. Samtidig er der arkitektonisk ingen sammenligning med, hvad du finder i det historiske centrum. Er du glad for bylivet, giver du uden tvivl dig selv en unik oplevelse ved at bo i et ægte romersk boligkvarter. Du bor blandt romerne, som de selv bor flest, og kan opleve en del af deres dagligliv på tæt hold.

Tuscolano - et af Roms ydre kvarterer
Tuscolano – et af Roms ydre kvarterer. Når du kommer lidt uden for Roms centrum bliver husene generelt højere og de ligger ofte tæt. CC BY 2.0 billede af Metro CentricFlickr.

Det er mit råd at, du finder et hotel langs en af metrolinjerne, eller alternativt langs en sporvognslinje. Naturligvis i behagelig gåafstand fra en metrostation eller et stoppested.

Roms net af buslinjer er ganske udmærket, også til de mere perifere bydele, men om aftenen kan der ofte være for langt mellem busserne. Særligt om morgen og om formiddagen kan du risikere at sidde fast i en ægte romersk trafikprop. På de tidspunkter kan der nemlig ofte være meget trafik fra periferien ind mod centrum. Det er der ingen grund til at du spiller din dyrebare ferietid på.

Metroen i Rom

Der findes tre metrolinjer i Rom. Den orange linje A, den blå linje B og den grønne linje C.

Linje C er mindre attraktiv end de andre to, da den ikke er direkte forbundet med Roms centralstation. Samtidig stopper den aktuelt ved San Giovanni metrostationen, lige ved Laterankirken, hvor du ville skulle skifte til Metro B. Når metro C bliver færdigbygget, får den endestation ved Piazza Mazzini oppe i Vittoria kvarteret.

Metrostation Repubblica i Rom
Når du vælger at bruge metroen, kommer du ofte til at kikke efter de røde metroskilte. Her er det Metrostationen Repubblica under Piazza della Repubblica. CC BY-SA 2.0 billede af Richard, enjoy my life!Flickr.

Metro A er mere attraktiv. Udover at bringe dig lige til centralstationen, bringer den dig også lige ind i det historiske centrum ved Den spanske trappe. Du kommer rimelig nemt til Peterskirken og Vatikanmuseerne med denne linje. Tag metroen til Ottaviano metrostationen, hvorfra du har cirka 1,3 kilometers gang til Peterskirken og 550 meter til Vatikanmuseerne. På den sydøstlige del af Metro A kan du komme til Parco degli Acquedotti, hvor du finder smukke og spændende ruiner af akvædukter fra det antikke Roms tid. Stå af på Giulio Agricola metrostationen og gå de cirka 700 meter ned til via Lemonia indgangen. Endelig kan du komme direkte til Cinecittà med Metro A. Stå af på Cinecittà metrostationen. Her kan du opleve de største filmstudier i Europa, som på verdensplan kun overgås af Hollywood i størrelse. Udover en spændende historie om italiensk filmindustri rummer Cinecittà en fantastisk udendørs udstilling af filmkulisser.

Alt efter dine interesser, er Metro B også attraktiv fordi den bringer dig til centralstationen og lige til Colosseum og Forum Romanum. På linje B finder du også de to store seværdigheder Circo Maximus og Basilica di San Paolo fuori le mura. Fra Colosseum er der cirka 900 meter at gå ind til Piazza Venezia og det historiske centrum.

Se kort over Roms tre metrolinjer.

Hvad koster det at køre med bus, metro og sporvogn i Rom?

Den offentlige transport i Rom er billig i forhold til i Danmark. En billet koster € 1,50. Med den stemplede billet har du ret til at rejse i 100 minutter og/eller tage en tur i metroen. Du kan naturligvis skifte mellem metrolinjerne med samme billet. Opholder du dig flere dage i Rom og bruger du den offentlige transport meget, kan det betale sig at købe et abonnement.

Et 24-timers abonnementet koster € 7,00. Et 48-timers abonnement koster € 12,50 og et 72-timers abonnement € 18,00. Opholder du dig i Rom i en uge kan du købe et såkaldt CIS-abonnement til € 24,00. Opholder du dig i byen 48 eller 72 timer kan det måske betale sig at købe et Roma Pass. Dette inkluderer udover fri rejse med den offentlige transport i Roms kommune også to indgange til Roms seværdigheder, samt andre fordele.

Du køber billetter og abonnementer i tobaksforretninger og i aviskiosker. Det samme gælder Roma Pass, som du også kan købe på museer og i turistinformationer.

Hvor lang rejsetid er der med metroen?

Det kommer jo helt anden på i hvilket kvarter du vælger dit hotel eller feriebolig. Jeg giver dig her fire eksempler transporttid.

linje A foreslår jeg at du finder dit hotel enten i Aurelio kvarteret eller i Appio Latino og Tusculano kvarterene.

Aurelio kvarteret

Aurelio kvarteret ligger vest for Roms centrum og grænser til dels op til Vatikanstaten. Cornelia er den metrostation, der ligger fjernest fra Centralstationen. Herfra er transporttiden cirka 24 minutter til centralstationen og 17 minutter til Spagna metrostationen ved den spanske trappe.

I bydelen er der ingen seværdigheder af turistmæssig interesse. Skulle du vælge at bo tæt på Cornelia metrostationen, ved via di Boccea, er du også tæt på den lille Pineta Sacchetti park. Udover at motionerer i parken, kan du herfra opleve et kuriøst syn af Peterskirkens kuppel med moderne boligblokke forgrunden.

Peterskirkens kuppel set fra Pineta Sacchetti
Peterskirkens kuppel set fra Pineta Sacchetti. Eget billede.

Se på kortet hvordan Aurelio kvarteret ligger i Rom.

Appio Latino og Tusculano kvarterene

Jeg har valgt at præsentere disse to sydlige kvarterer samlet, fordi de deler hele fire metrostationer langs via Appia Nuova. Den fjerneste metrostation fra centralstationen er Numidio Quadrato i Tusculano kvarteret. Herfra tager det cirka 16 minutter ind til centralstationen og 23 minutter til Den spanske trappe.

Appio Latino og Tosculano kvarterne byder ikke på de store seværdigheder af turistmæssig interesse, på nær LaterankirkenBasilica di San Giovanni in Laterano, som samtidig er Roms domkirke.  Den ligger helt oppe i den nordlige del af Appio Latino cirka 350 meter fra San Giovanni metrostationen. Her finder du også Porta San Giovanni, som i dag er en af portene i de antikke forsvarsmure – Mura aureliane.

Se på de to kort hvordan Appio Latino og Tusculano kvarterne ligger i Rom.

linje B kunne du for eksempel vælge at bo i Ostiense kvarteret eller i Nomentano og Trieste kvarterne.

Ostiense kvarteret

Ostiense ligger syd for Roms centrum og her er den fjerneste metrostation fra centralstationen Marconi. Herfra tager det cirka 16 minutter til centralstationen og cirka 11 minutter til Colosseo metrostationen.

Ostiense er blandt andet kendt for sit levende forlystelsesliv. Her finder du trendsættende unge mennesker, der besøger natklubber, barer og spændende restauranter. Kvarteret er også kendt for sin street art, som nogle steder dominerer gadebilledet ganske meget.

Street art i Ostiense kvarteret.
Eksempel på street art i Ostiense kvarteret på Via del Porto Fluviale. Billede af Andrea De AngelisPixabay

Vælger du at bo ved den nordligste metrostation Piramide, som ligger tættere på centralstationen, kommer du ovenikøbet til at bo tæt på nogle af Roms seværdigheder. Fra Piramide metrostationen har du for eksempel 900 meter at gå til Monte Testaccio og det hyggelige Testaccio kvarter, hvor du også finder et herligt romersk fødevaremarked. Du finder bygningsværket Piramide lige uden for stationen og er du interesseret i italienske fødevarer, ligger det store italienske gourmet mekka Eataly cirka 700 meter fra stationen.

Lidt længere sydpå i kvarteret finder du det fantastiske museum Centrale Montemartini. Her udstilles klassiske romerske skulpturer i en nedlagt EL-central.

Ved at vælge denne lokalitet er du også dejlig tæt på Porta S. Paolo stationen, som ligger lige op til Piramide metrostationen. Herfra kan du tage toget ud til den store flotte udgravning Ostia Antica, som var det antikke Roms havneby.

Se på kortet hvordan Ostiense kvarteret ligger i Rom.

Nomentano og Trieste kvarterne

Disse to kvarterer ligger nord for Roms centrum og Nomentano kvarteret ligger tættest på centralstationen. Den fjerneste metrostation i Trieste kvarteret er Libia. Herfra tager det cirka 12 minutter til centralstationen og 17 minutter til Colosseo metrostationen.

Ingen af de to bydele rummer nogle af de store seværdigheder, som danskerne normalt kommer til Rom for at opleve. I Trieste kvarteret finder du lille spændende område kaldet Coppedè, opkaldt efter arkitekten, som består af en række imponerende bygninger i Jugendstil. Der findes også Katakomber som kan besøges. Det er Catacombe di Priscilla. Endelig ligger kvarteret lige op til en af Roms store smukke parker, Villa Ada, hvor du ville kunne have glæde af at motionerer.

Coppedè bydelen i Rom
Den spændende bydel Coppedè ligger i Trieste kvarteret i Rom. Billede af Ágatha DepinéUnsplash.

Trieste kvarteret går ofte under navnet Det afrikanske kvarter – Quartiere Africano. Dette fordi flere gader blev opkaldt efter afrikanske lande- og bynavne med henvisning til Kongeriget Italiens (1861-1946) kolonier.

I Normentino kvarteret finder du blandt andet det lille Casina delle Civette hus i Jugendstil og det neoklassiske Casino Nobile, også kaldet Casino Principale. Begge i Villa Torlonia parken. Der vises normalt udstillinger i de to bygninger.

Se på de to kort hvordan Nomentano og Trieste kvarterne ligger i Rom.

Sporvogn nummer 8 og Gianicolense kvarteret

Udover metroen er sporvogn nummer 8 interessant for dig som ønsker at bo i et af Roms ydre kvarterer. Dette gælder dog kun hvis du lander i Fiumicino lufthavnen. Du kan nemlig køre i tog fra denne lufthavn til Stazione Trastevere, hvor sporvognen også har stoppested. Sporvogn nummer 8 har endestation på Piazza Venezia, så mere centralt bliver det ikke.

Sporvogn nummer 8 i Rom.
Sporvogn nummer 8 i Rom kører mellem Piazza Venezia og Casaletto i Gianicolense kvarteret. CC BY 2.0 billede af Rob DammersFlickr.

Gianicolense kvarteret ligger sydvest for Roms centrum. Det fjerneste stoppested er Casaletto, som også er endestationen. Herfra tager det cirka 30 minutter at komme ind til Piazza Venezia. På vejen passerer sporvognen Trastevere bydelen. Det tager cirka 24 minutter at komme til Belli stoppestedet i Trastevere, lige før sporvognen krydser Tiberen og kører ind i Roms centrum.

Du finder ingen af Roms store seværdigheder her. Vælger du at bo i den nordlige del af kvarteret kan du drage fordel af Roms største park Villa Pamphili. Udover at motionerer er det den dejligste park at gå tur i, og den er stor nok til at du kan gå der i et par timer. Parken er delt i to af en større vej, men der er en fin gangbro over vejen.

Villino Algardi, Casino del Bel Respiro, i Villa Pamphili.
Villino Algardi, også kaldet Casino del Bel Respiro, ligger smukt i Villa Pamphili. CC BY 2.0  billede af Gerdy LingFlickr.

Monteverde bydelen

Når du søger dit hotel, skal du være opmærksom på at Monteverde bydelen, som er en del af Gianicolense kvarteret, kan have højere priser. Især den del der kaldes Monteverde Vecchio, som grænser op til Trastevere, for regnes særlig fin. Her ville mange romere gerne bo, hvis de havde råd. Og her er da også rigtig dejligt og fredeligt, og alligevel tæt på centrum.

Se på kortet hvordan Gianicolense kvarteret ligger i Rom.

Roms centrum om aftenen

En af ulemperne ved at tage billigt til Rom og bo i et af roms ydre kvarterer er uden tvivl, at du skal tilbage til hotellet med metroen eller sporvognen om aftenen. Når du sidder på den dejlige restaurant i centrum, må du altså holde øje med tiden. Og måske rejse dig ubelejligt fra bordet, for at komme tilbage til hotellet. Du kan naturligvis vælge at tage en taxi. Det er billigere end i Danmark, men meget dyrere end den offentlige transport i Rom.

Vælger du at bo langs en metrolinje, er den sidste afgang fra endestationerne både på linje A og B omkring klokken 23:20 og klokken 01:30 på fredage og lørdage.

Bor du langs sporvognslinjen er du bedre stillet. Her er den sidste afgang fra Piazza Venezia omkring Klokken 00:20 og klokken 03:00 om natten på fredage og lørdage.

Spis aftensmad tæt på metroen

En af måderne hvorpå du kan undgå tidsnød om aftenen, er naturligvis at vælge en restaurant tæt på en metrostation. Bor du ved linje A, kan du for eksempel vælge et spisested nær Piazza del Pololo eller Den spanske trappe. Bor du nær ved linje B kan du med fordel vælge at spise i det folkelige Monti kvarter eller i Celio kvarteret lige bag Colosseum.

Spis billigt i dit lokale kvarter

Men, når du nu skal billigt til Rom, kan jo også spise i dit lokale kvarter. Roms ydre kvarterer er meget folkerige og du finder mange rigtig gode restauranter her. Og så er de ovenikøbet relativt billigere end i centrum, alt efter niveauet. Faktisk holder mange romere meget af at spise ude i ydre kvartererne. Ud over de bedre priser synes de at det virker mindre turistet, selvom der naturligvis er turister overalt i Rom. Og selvom omgivelserne ikke kan måle sig med dem i det historiske centrum, fejler den gode romerske stemning absolut ikke noget.

Spørg på hotellet eller hos din ferieboligudlejer. De vil kunne anbefale dig de gode lokale spisesteder tæt på hvor du bor.

Shopping

Der er noget særligt ved at shoppe i Roms centrum. Men går du efter den gode pris, kan du med fordel shoppe i et af de ydre kvarterer. De har alle deres handelsgader med et godt udbud af forretninger.

Rejser du i januar eller i første halvdel af februar kan du også drage fordel af det årlige romerske vinterudsalg.

Ferie i Rom i december

En ferie i Rom i december kan nok være en forfriskende afveksling til det nordiske vintermørke. 

Billede af Juletræet på Peterspladsen
Under din ferie i Rom i december kan du blandt andet opleve synet af Juletræer under en klar blå himmel. Her på Peterspladsen. Eget billede.

De fleste rejser til Rom i december måned foregår nok i forbindelse med juleferien og fejringen af Nytåret. Både i Jule- og Nytårsdagene er Roms restauranter åbne hvilket betyder, at man som turist nemt finder hyggelige steder og god mad til at fejre helligdagene.

Det er normalt også for mange romere og italienske turister at fejre højtiderne ude i byen. I Juledagene fremstår Roms centrum derfor meget levende med mange mennesker, der skal købe de sidste julegaver, tage aperitif eller spise en middag med familie og venner eller simpelthen bare er ude for at nyde det gode vejr og menneskemylderet.

Som turist kan man naturligvis også vælge at besøge nogle at Roms seværdigheder eller spændende udstillinger i Juledagene. Langt de fleste museer og udstillingssteder holder åbent omkring Julen og Nytåret. Kun den 25. december og 1. januar er alle attraktioner normalt lukkede.

Vejr indeks december måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
4°C
1°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
13°C
5°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
8
10

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i december 2020

8. december: Ubesmittede undfangelse – Immacolata Concezione

Denne dag er national helligdag i Italien. Restauranter, cafeer og seværdigheder vil normalt holde åbent på denne dag

21. december: vinter i Rom

Når italienerne taler om årstiderne henvises normalt til den astronomiske kalender. Derfor bliver det vinter i Rom på denne dato. Du kan de mere om definitionen af vinterårstiden på Wikipedia.

24. December: Juleaften – la veglia di Natale

Denne dag betragtes som en helt almindelig arbejdsdag i Italien. Om aftenen spiser de fleste romere sammen med deres familier hjemme, men man finder også familier der spiser ude på denne aften.

25. december: Førstejuledag – Natale

Om morgenen pakker romerne julegaver ud. De mindste får fortalt at julemanden kommer med gaverne om natten, som de så finder under juletræet om morgenen.

Førstejuledag er national helligdag i Italien og de romerske turistattraktioner og museer vil normalt være lukket på denne dag. Byen er absolut ikke død den 25. december, da mange restauranter og cafeer er åbne og mange romere udnytter dagen til at tage en dejlig gåtur med familie og venner.

26. december: Anden juledag – Santo Stefano

Ligesom Førstejuledag er Anden juledag national helligdag i Italien, men på denne dag vil mange seværdigheder og museer holde åbent ligesom restauranter og cafeer.

31. december: Nytårsaften – San Silvestro

Romerne fejrer Nytårsaften såvel i hjemmene som ude i byen. Det er ofte en højtid som fejres sammen med venner. Modsat Julen, som normalt fejres sammen med familien. Mange restauranter i byen arrangerer Nytårsmiddage. Det er derfor meget vigtigt at bestille bord på forhånd til denne aften.

 

Ferie i Rom i februar

I romersk turistsammenhæng kunne man kalde februar den glemte måned. En ferie i Rom i februar måned passer egentlig godt ind i den danske skoleferiekalender. Der er jo vinterferie. Men fokus er naturligvis ofte på andre typer familieferier, såsom skiferier.

Ferie i Rom i februar med børn er helt perfekt

Ønsker du at vise dine børn den evige stad, er februar måned ellers et rigtig godt tidspunkt på året. I forhold til højsæsonerne undgår du alt for store menneskemængder ved de store seværdigheder. Lige Så undgår du de meget høje varmegrader, som Rom ofte byder på i den danske sommerferie. Dette er særligt vigtigt at undgå, hvis du påtænker at tage mindre børn med på ferie.

Billede af Fædrelandets Alter som du kan opleve på en storbyferie i Rom i februar.
På en ferie i Rom kan du blandt andet besøge Fædrelandets Alter – Altare della Patria, også kaldet Il Vittoriano. Her set fra Piazza Venezia. Der er i Rom blandede meninger om dette bygningsværks ynde og det går også under øgenavne som Skrivemaskinen eller Bryllupskagen. Billede af Bronisław DróżkaPixabay.

Temperaturerne ikke oppe på et niveau, som oftest indbyder til en sydlandsk ferie. De fleste drømmer om at nyde de dejlige april- og majdage på en romersk udendørs bar eller restaurant. Og at kunne gå rundt i byen i sommertøj. Du vil dog stadig kunne få glæde af at sidde udendørs paa Roms cafeer, da de normalt sætter gasvarmere ud til gæsterne. Romerne nyder nemlig også at sidde ude og nyde gadelivet.

På trods af relativt lave temperaturer og større risiko for regn kan februar være en meget attraktiv måned. Normalt kan man opleve flere dage med høj sol, som virkelig varmer igennem. Alt andet lige vil både flybilletter og hotellet koste mindre end i højsæsonerne i foråret og i efteråret. Rejser du med din familie, er der derfor en del penge at spare i denne periode.

Samtidig vil du nemmere finde plads både ved turistattraktionerne og for eksempel på restauranterne. Er man museumsinteresseret byder Rom normalt på spændende udstillinger. Disse kan du nyde og få stort udbytte af på en regnvejrsdag.

Sådan kan du kan planlægge en billig vinterferie til Rom.

Vejr indeks februar måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
3°C
-1°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
14°C
3°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
7
6

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i februar 2021

Vinterudsalg i Rom

Er man interesseret i shopping kan man stadig nå at få glæde af Roms vinterudsalg. Udsalget strækker sig normalt ind i februar måned – i 2020 var sidste udsalgsdag den 15. februar. Udsalget startede den 4. januar i 2020. Mange tilbud er normalt væk fra hylderne, men der plejer stadig at være spændende varer tilbage til den sidste dag. Dette gælder både inden for dame-, herre- og børnetøj .

Fastelavn – Carnevale

Efter de kristne katolske traditioner begynder denne begivenhed på forskellige datoer hvert år mellem Nytår og Helligtrekonger. Det afhænger af hvordan Påsken falder, og den slutter fastelavnstirsdag martedì grasso – ’fede tirsdag’.

I Rom er Fastelavn mest de mindre børns fest.
Billede af Ben KerckxPixabay

I 2021 falder martedì grasso på den 16. februar. Omkring fastelavnsdagene møder du normalt en del mindre børn i udklædning på gader og pladser. For eksempel også i Villa Borghese, hvor der flittigt smides konfetti i luften. I Rom er traditionerne omkring denne folkefest næsten forsvundet og der organiseres ingen optog eller gadefester i byens centrum. Der kan være nogle enkelte arrangementer på byens pladser eller temafester i forlystelseslokaler.

Se mere om fastelavnstraditionen på historieonline.dk .

En kulinarisk tradition som stadig holdes i hævd, er den søde sprøde specialitet der udelukkende laves til fastelavn. Le frappe (ikke at forveksle med frappè). En typisk italiensk fastelavnskage, som absolut er værd at prøve. Den produceres i dag i forskellige udgaver, men den klassiske udgave er dybstegt i olie med strøsukker. Normalt finder du denne specialitet i cafeer og i konditorier og den gør sig godt sammen med en kop kaffe.

14. februar: Valentinsdag – San Valentino

Er I et par har I mulighed for at nye at nye en romantisk aften sammen på denne dag. Valentinsdag er en meget vigtig dag for mange romere og italienere. Både for de forelskede par i alle aldre og forretningernes økonomi. Omsætningen på gaveartikler, blomster og restaurantbesøg stiger nemlig mærkbart op til denne dato. Om aftenen den 14. februar spiser mange par traditionelt ude. Se mere om Valentinsdags oprindelse og betydning for italienerne.

Et forslag til en restaurant til denne aften kunne være Ristorante Papà Giovanni i Roms historiske centrum. Den ligger ikke lang fra Piazza Navona. Dette er en lille intim restaurant med en romantisk atmosfære og stearinlys på bordene. Prisniveauet er i den højere ende og man spiser meget fint her. Køkkenet kan beskrives som en mere moderne udgave af det traditionelle romerske køkken med rig brug af urter og dufte. Der er tale en historisk restaurant, drevet gennem tre generationer og Giovannis barnebarn Daniela vil normalt stå for serveringen.

Ristorante Papà Giovanni
Via dei Sediari, 4
00186 Roma RM
Telefon: +39 06 686 5308
www.ristorantepapagiovanni.it
Ugentlig hviledag: søndag
Billede af Ristorante Papà Giovanni i Rom
Et fint opdækket bord på Ristorante Papà Giovanni i Rom.
Billede. Tak til Ristorante Papà Giovanni

Husk at bestille bord på forhånd, da der vil være rigtig mange mennesker ude at spise på denne aften.

 

Ferie i Rom i januar

Når du holder ferie i Rom i januar måned foregår det nok ofte i forbindelse med fejringen af Nytåret. Læs mere om Jul og Nytår i Rom under din Juleferie i Rom i december.

Billede af Engelsborg og Ponte Sant'Angelo.
Under din ferie i Rom i januar kan du nyde nogle dejlige udsigter over Tiberen, da løvet er faldet af platantræerne som står langs floden. Når det til tider regner meget, hæver Tiberens niveau sig og vandet bliver brun grumset. På billedet ser du Engelsborg og Ponte Sant’Angelo. Billede af chiararemiddiPixabay.

Efter Nytårsfestlighederne er denne måned at betragte som en lavsæson periode. Især efter Helligtrekongersdag den 6. januar.

Der er relativt mange regnvejrsdage, men temperaturerne er højere end i Danmark. Ligesom her er meget mere lys og sol. Mange fortovscafeer og restauranter sætter gasvarmere ud om vinteren, Så der er stadig gode muligheder for at nyde udendørslivet.

Også priserne på flybilletter og hotelværelser er relativt lave. Og du har relativt nem adgang til seværdighederne i byen, uden at skulle stå for lang tid i kø.

Se her hvordan du kan planlægge en billig vinterferie til Rom.

Vejr indeks januar måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
3°C
-1°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
12°C
3°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
7
10

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i januar 2021

1. januar: Nytårsdag – Capodanno

På denne italienske nationale helligdag er langt de fleste seværdigheder og museer lukkede for publikum.

På Roms pladser og på de brede fortove nede langs Tiberen organiseres normalt en række underholdningsarrangementer for børn og voksne. Her optræder kunstnere og musikere blandt andet og boder sælger lækkert italiensk street food.

Et af de store tilløbsstykker er naturligvis Pavens Angelus tale på Peterspladsen Kl. 12:00. Denne samler normalt mange troende og turister hvert år, og er en god mulighed for at se Paven ved selvsyn. Du kan se Pave Frans’ 2020 Angelus tale på videoen herunder og få et indtryk af begivenheden. Læg mærke til den dejlige blå januar himmel. Onsdag den 1. januar 2020 var en fantastisk dejlig solrig og varm januardag.

På videoen ovenfor velsigner Paven de mange fremmødte den 1. januarPeterspladsen i Rom.

4. januar: vinterudsalget i Rom starter

Hvert år afholdes der vinterudsalg i Rom i januar. Normalt starter udsalget kort efter Nytåret – i 2020 begynder udsalget den 4. januar og fortsætter til den 15. februar.

Er du i Rom i denne periode, er der derfor gode muligheder for at gøre et godt køb. Det er meget udbredt at afholde vinterudsalg – eller saldi, som det hedder på Italiensk. Normalt finder du nedsatte priser i langt de fleste butikker på såvel husholdningsprodukter som på sko og tøj. Herunder modetøj til damer, herre og børn.

6. januar: Helligtrekongersdag – Giorno dell’Epifania/La Befana

Opholder du dig i Rom i Julen eller Nytåret vil du i mange Juleboder finde heksen som rider på sin kost. La Befana hedder hun. I sækken har hun enten kul eller gaver til børnene. Gaver til de børn der har opført sig godt. Og kul til de børn der har opført sig dårligt i løbet af året.

La Befana besøger alle romerske og italienske hjem med børn natten til Hellig Tre Konger den 6. januar. Om morgenen finder de mindste i huset så gerne en pose eller en strømpe med en gave – eller kul. I dag består kullet dog af sorte sukkerklumper.

Billede af den lille heks La Befana
Den lille sympatiske heks La Befana. Billede af Gianni CrestaniPixabay.

Den 6. januar er helligdag i Italien og hedder officielt Il giorno dell’Epifania. Normalt er denne dag den sidste skoleferiedag i den italienske Juleferie for skolerne. På de fleste arbejdspladser starter italienerne op efter Juleferien den 2. januar ligesom i Danmark.