Velsignelse af dyr på Peterspladsen – Video

På videoen kan du få et indtryk af hvordan ’dyrskuet’ på Peterspladsen kan tage sig ud den 17. januar.

Reklame for aktivitet i Rom med reklame-link

Velsignelse af dyr på Peterspladsen – Sant’Antonio Abate den 17. januar

Du har jo nok ikke dine egne kæledyr med til Rom. Men er du glad for dyr, har du mulighed for at møde nogle af Roms dyr på Peterspladsen under din ferie i Rom i januar. Det er et sjovt skue med både landbrugsdyr, kæledyr og politiheste.

Sant’Antonio Abate som dyrenes skytshelgen

Sant’Antonio AbateAntonius den Hellige – (12. januar 251 til 17. januar 356) er ifølge den katolske tradition dyrenes skytshelgen. Den 17. januar, som er Sant’Antonio Abate dag i Den Katolske Helgenkalender, er der derfor tradition for at velsigne dyr. Det er en tradition du kan opleve flere steder i Italien. I Rom er den største event normalt på Peterspladsen, men du kan opleve velsignelse af dyr i andre kirker i byen. For eksempel på pladsen uden for Sant’Eusebio kirken eller ved Laterankirken, Roms domkirke. Her velsignes brevduer, inden de frigives og i kort tid fylder himlen op over Kirken.

I virkeligheden har Sant’Antonio Abate haft en meget omfangsrig rolle for de tidlige kristne på flere måder. Blandt andet var han manden bag de første ideer om oprettelsen af munkesamfund i Egypten. Ideer som senere blev importeret til Europa og her videreudviklet i munkeordenerne.  

Sant’Antonio Abate og grisen

Sant’Antonio Abate bliver ofte afbilledet med en gris. Dette symbol hænger blandt andet sammen med vigtigheden af fedtet fra grisen, som man i middelalderen for eksempel brugte til at behandle sår med. Den orden som i middelalderen bekendte sig til Sant’Antonio Abates ideer, blev nemlig populær for oprettelsen af en række hospitaler i Europa.

Traditionen med at velsigne dyr, kan derfor ikke direkte forbindes til Sant’Antonio Abates person eller virke. Det ligner mere et spændende sammenfald af omstændigheder, hvor han så bliver det naturlige symbol. Historisk kan traditionen nemlig spores tilbage til middelalderens Tyskland, hvor man begyndte at velsigne landbrugsdyr. Det var særlig grise der blev velsignet. Også de grise som blev leveret til hospitalerne oprettet af Sant’Antonios munkeorden. Der er derfor tale om en tradition fra landområderne, som i øvrigt lever videre på landet mange steder i Italien i dag. Nogle steder velsigner præsten ligefrem hele staldbygninger.

Dyrskue på Peterspladsen

Der er ingen fast tradition for, hvordan velsignelsen af dyrene på Peterspladsen foregår. I 2020 blev lejligheden samtidig brugt til at udstille og henlede opmærksomheden på sjældne landbrugsracer. Det vil sige landbrugsdyr, som tidligere var udbredte i lokalområder. Men da disse racer ikke længere efterspørges af den moderne industriproduktion af fødevarer, er nogle af disse truet af udryddelse. En række landbrugsorganisationer arbejder derfor på at kunne bevare de antikke dyrearter for eftertiden. Og dyrene får altså en velsignelse med på vejen. På videoen kan du få et indtryk af hvordan ’dyrskuet’ på Peterspladsen kan tage sig ud den 17. januar.

Læs om flere events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i januar.

Rom er Europas største landbrugskommune

Det kan måske virke lidt underligt med alle disse husdyr i en storby. Men dele af de folkelige og kristne traditioner er i virkeligheden stærkt forbundet til landbrugskulturen i Rom. For det første er Rom vokset meget siden middelalderen. Det vil sige at for eksempel kirker der før lå på landet, i dag befinder sig i storbyen. Disse kirker har dog ofte bevaret deres tilknytning til landbrugskulturen, hvilket blandt andet markeres den 17. januar.

Endelig må vi ikke glemme at Roms kommune er Europas største landbrugskommune, med cirka 50.000 hektar opdyrket landbrugsjord. Landbruget er derfor en vigtig økonomisk sektor i det moderne Rom. Det fantastiske romerske køkken, som du med god grund kommer til byen for at nyde, er naturligvis tæt forbundet til rentabiliteten og kvaliteten i denne landbrugsproduktion.

Se hvad de romerske grønt markeder byder på året rundt.


Del gerne videoen, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend