Category Archives: Sommer i Rom

Ferie i Rom i august

Når du holder ferie i Rom i august, ankommer du til det der bliver betragtet som den rigtige sommermåned i Italien og i Rom.

Billede af Peterspladsen i Rom
Der er altid mennesker på Peterspladsen i Rom. Også når du besøger Rom i august måned. Billede af teetassePixabay.

Det er industriferie, hvor rigtig mange industrier og kontorer lukker helt ned i op til tre uger. Samtidig holder skolerne sommerferie. Også langt de fleste offentlige kontorer og services køre med stærkt reduceret mandskab.

Rigtig mange italienere forlader storbyerne og tager på ferie ved vandet eller i bjergene, hvor de finder et køligere klima. Især i Norditalien forvandles storbyerne nærmest til spøgelsers byer og de fleste restauranter og forretninger holder sommerlukket. Dette gælder for eksempel for byer som Milano og Bologna, hvis økonomier er tæt forbundet til industrien.

Det gælder dog ikke for Rom. Da der både er færre turister og romere i byen, finder du naturligvis ikke så mange mennesker i gaderne som normalt. Biltrafikken er også reduceret meget.

Men Rom fremstår stadig som en levende by. Dette skyldes dels at Rom i høj grad lever af turisme – og der kommer turister til Rom hele året rundt – og at mange romere de seneste år har set sig nødsaget til at skære ned på feriebudgettet på grund af reducerede økonomiske ressourcer. I stedet for en lang udenlandsferie eller et længere ophold ved havet, tager flere nu kortere ferier. Dog kompenserer mange derudover med flere korte ture uden for byen i egen bil.

Ferie i Rom i august – helt unikt

Har du det godt i det varme klima er en ferie i Rom i august derfor en meget unik og fascinerende periode. Man har ikke helt byen for sig selv, men det er det nærmeste man kommer på at have det. Alle turistattraktioner er åbne og køerne for at komme ind er kortere end i højsæsonerne. Langt de fleste hoteller holder åbnet, men man skal være opmærksom på at nogle restauranter og forretninger kan holde sommerlukket. Særlig i ugerne omkring den 15. august, som er helligdag i Italien, kan nogle aktiviteter vælge at holde lukket.

Netop fordi så mange romere vælger at blive i byen i august bliver der organiseret rigtig mange udendørs aftenforestillinger gennem hele måneden. Det er for eksempel musikarrangementer under åben himmel, som til tider også kan være gratis. Det er en fantastisk følelse at mærke aftenens friskhed komme, som natten skrider frem.

Priserne på hotellerne er relativt lave i august i forhold til de mest populære sæsoner, mens priserne på flybilletter kan være relativt høje på grund af den italienske industriferie. Dette skyldes at de italienere der holder en ferie i udlandet hyppigt rejser nord på, for nyde køligere himmelstrøg og de nordiske kulturer – det mærker man for eksempel også i København, hvor man hører en del italiensk i august måned.

I nedenstående tabel ser du gennemsnitstemperaturen i Rom i august – og den er ret høj.  Læs om hvordan du passer godt på dig selv i Roms hede sommermåneder.

Vejr indeks august måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
19°C
14°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
31°C
22°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
2
8

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i august 2020

Hele august: Romersk Sommer Event – Estate Romana

Denne romerske kultursommerevent begynder i starten af juni og varer til slutningen af september måned. Læs om eventen under juni måned.

Sommerudsalg i Rom

Sommerudsalget som startede den 4. juli, fortsætter frem til og med den 14. august. Normalt vil mange butikker i centrum være åbne. Vær dog opmærksom på at den 15. august er national helligdag i Italien og at nogle forretninger kan holde sommerlukket i ugerne omkring denne helligdag.

15. august: Jomfru Marias optagelse i himlen – Assunzione di Maria Vergine/Ferragosto

Denne italienske nationale helligdag falder midt i rigtig mange italieneres industrisommerferie. Så kan det næsten ikke blive mere sommer i italieners og romernes opfattelse. Normalt omtales denne dag som Ferragosto. De der ikke allerede er på ferie, vil på denne dag normalt søge mod badestrandene.

Du kan læse mere om Jomfru Marias optagelse i himlen på Wikipedia.

 

Ferie i Rom i juli

På en ferie i Rom i juli måned, er der god lejlighed til at nyde de lune aftener. Juli og august er de to varmeste sommermåneder i Rom. Det er industri- og skoleferie i Danmark og naturligt nok søger de fleste familier mod sol og strand i Sydeuropa. Døjer man ikke med varmen og den stærke sol, er juli en fin måned til at aflægge Rom et besøg på.

Billede af rytterstatuen af Marcus Aurelius i Rom
Under din ferie i Rom i juli vil du helt sikker besøge Kapitolhøjen med rytterstatuen af Marcus Aurelius. Billede af DEZALBPixaba.

Priserne på hotellerne er relativt lavere end i højsæsonerne, mens priserne på flybilletter kan være relativt høje på grund af den danske skoleferie. Flere turister benytter Roms internationale lufthavne Fiumicino og Ciampino, hvorfra de så kører ud i det italienske sommerland i lejebil.

Den italienske industriferie ligger i august måned, hvor langt de fleste italienere holder sommerferie. Derfor finder man en meget levende by i juli, hvor alt er åbent som normalt. Naturligvis byder også denne periode på dejlige udendørsoplevelser, både gåture i Roms historiske centrum, besøg i turistattraktionerne og herlige lune aftener på restauranter og cafeer.

I nedenstående tabel ser du gennemsnitstemperaturen i Rom i juli – og den er faktisk lige så høj som i den italienske industriferie måned august.  Læs om hvordan du passer godt på dig selv når det er sommer i Rom.

Vejr indeks juli måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
19°C
14°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
31°C
22°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
2
8

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i juli 2020

Juli er opkaldt efter den romerske feltherre og diktator Gaius Julius Cæsar. Han blev født i juli måned i år 100 før Kristi fødsel. Det latinske ‘Iulius‘ bliver til ‘Luglio‘ på italiensk. Før Cæsars død i år 44 før Kristi fødsel hed denne måned Quintilis. Det var den femte måned i den gamle romerske kalender. Det var Cæsars gode ven og løjtnant, Marcus Antonius, der besluttede, at ære Cæsar efter hans død. Dette netop ved at ændre navnet på Cæsars fødemåned fra Quintilis til Julius.

Billede af Gaius Julius Cæsar
Den store romerske general, statsmand og diktator Gaius Julius Cæsar har givet navn til juli måned. Cæsar var født den 12. juli 100 før Kristi fødsel. (nogle kilder siger 13. juli) og døde i 44 før Kristi fødsel. Billede af Guy DugasPixabay.

Hele juli: Romersk Sommer Event – Estate Romana

Kultursommereventen begynder normalt i starten af juni måned og varer til slutningen af september. Læs om eventen under juni måned.

4. juli: Sommerudsalget i Rom starter

Fra den 4. juli og seks uger frem til og med den 14. august, er der sommerudsalg i Rom. Her har du mulighed for at gøre et godt køb, hvad enten dine interesser er tøj og sko til damer, herre eller børn.

Er du på en kortere ferie eller et weekendophold kan du jo eventuelt tage en halvtom kuffert med på udrejsen.

Ferie i Rom i juni

Når du vælger at holde ferie i Rom i juni, kan du rigtig mærke, at det begynder at blive sommer.

Billede af den spanske trappe - ferie i Rom i juni
Den Spanske Trappe i er altid en af hovedattraktionerne under et besøg i Rom. Billede af Ilnur KalimullinUnsplash.

Juni temperaturerne kan måske blive lige en tand for høje for nogle til en storbyferie, men det er stadig en meget behagelig måned. 

Der er stadig er mange turister i byen, men noget af presset fra april og maj gået lidt af. Det gør det mere behageligt at besøge byens seværdigheder og ikke mindst, giver det mulighed for rigtig at nyde de lune aftner til at udforske byen og hygge sig på en udendørs cafe eller restaurant.

I denne mellemsæson finder man normalt relativt gode priser på flybilletter og hoteller.

Selvom det først bliver rigtig sommer for romerne i august, er temperaturerne pænt høje i forhold til danske forhold. Det kan derfor være en fordel at vide lidt om hvordan du skal gebærde dig i den romerske sommer, uden at ødelægge ferien på grund af for megen varme og sol.

Vejr indeks juni måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
17°C
12°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
28°C
20°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
3
8

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i juni 2020

1. juni: Romersk Sommer Event – Estate Romana

Estate Romana er en ramme om en række kulturaktiviteter der foregår hele sommeren igennem, organiseret af Roms kommune. I 2020 var Estate Roma planlagt til at begynde den 1. juni og varer indtil den 30. september. På grund af Covid-19 krisen, er det endnu uvist hvornår eventen kan starte.

Hvert år byder Estate Romana på et varieret program inden for musik, kunstudstillinger, film, gadeperformance, teater, sport og specielle arrangementer.

Besøger du Rom med børn kan det godt betale sig at holde øje med Estate Romanas program, som hvert år også indeholder en lange række specielle børnearrangementer. Desværre er eventens hjemmeside estateromana.comune.roma.it kun på italiensk og den opdateres ofte sent i forhold til nogle begivenheder, så tjek den eventuelt kort før din ankomst til Rom, eller efter du er ankommet.

Programmet indeholder normalt også flere store gratiskoncerter i byen, med italienske og internationale navne.

2. juni: Republikkens dag – Festa della Repubblica

Det officielle navn for Italien – Italia, er egentlig Den Italienske Republik – Repubblica Italiana.

Republikkens dag er national helligdag i Italien og den fejres i Rom med en ceremoni ved Fædrelandes Alter og en militærparade på Via dei Fori Imperiali om formiddagen. Det er en flot og spændende begivenhed at opleve. Vær opmærksom på de mange mennesker der vil befinde sig i om omkring Roms centrum og de mange ruteomlægninger af den offentlige trafik.

På videoen ovenfor vises ceremonien ved Fædrelandes Alter 2019 med Italiens Præsident Sergio Mattarella. Traditionen tro lægger Præsidenten en laurbærkrans på den ukendte soldats grav. Her brænder en evig ild, som vises på videoen. Og som du selv kan opleve på din rejse til Rom.

Musikken som spilles i starten af videoen er Italiens nationalsang. Italienernes sangIl Canto degli Italiani, som du kan læse mere om på Wikipedia.

Højdepunktet ved kransenedlæggelsen er når specialkorpset Frecce tricolori fra det italienske luftvåben, flyver ind over Fædrelandes Alter og tegner det italienske flag hen over himlen. Ja, faktisk lige over Præsidentens hoved, som kameravinklen er sat.

I anledningen af Republikkens dag åbnes præsidentpaladsets haver – I giardini del Quirinale – normalt om eftermiddagen.

Du kan læse mere om Republikkens dag og dens historie på Wikipedia på engelsk.

Forretninger i Roms centrum, cafeer, restauranter, museer og Roms seværdigheder er normalt åbne på denne dag.

21. juni: Sommer – Estate

Ifølge den astronomiske kalender, som italienerne bruger til at definere årstiderne efter, bliver det sommer den 21. juni. På Wikipedia kan du se mere om sommeren og den astronomiske kalender.

29. juni: San Pietro e Paolo

På denne romerske helligdag fejres Roms to helgener og beskyttere Pietro og Paolo ved en række kirkelige handlinger. Især i kirker der er viet til de to helgener. Vær opmærksom på at denne helligdag kun afholdes i Rom.

Faktisk er det sådan at alle Italiens byer hver især har deres helgener. Det betyder de italienske byer har en helligdag om året, der ikke er national, men altså afholdes som en lokal fridag.

Museer, seværdigheder, cafeer, restauranter og forretninger vil normalt være åbne på denne dag.