Category Archives: Forår i Rom

Ferie i Rom i maj

I maj er det rigtigt blevet forår i den evige stad.  Og det inviterer uden tvivl til en herlig ferie i Rom i maj måned. Temperaturerne er virkelig behagelige og måneden byder på relativt få regnvejrsdage.

Billede af hygge i Rom med et glas vin
På en ferie i Rom i maj måned har du rig lejlighed til at nyde Roms gadeliv. Sæt dig på en fortovscafe med en godt glas vin og nyd skuet. Billede af Jean-Philippe RéglatPixabay

Ligesom september er denne måned af mange regnet for det ideelle tidspunkt for en rejse til Rom. Her er der stor sikkerhed for at kunne nyde en cappuccino, en spritz eller en øl på en cafe i byens centrum med udsigt over en af Roms mange smukke pladser eller midt i strømmen af de mange turister og romere der passerer i gaden. Eller naturligvis nyde nogle af Italiens og Roms mange kulinariske specialiteter på en udendørs restaurant.

Både med hensyn til flybilletter og hoteller er priserne naturligvis relativt høje. Samtidig skal du regne med at stå i kø ved byens  mest berømte attraktioner. For eksempel ved Colosseum og Peterskirken. 

Vejr indeks maj måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
13°C
8°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
24°C
16°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
5
6

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i maj 2021

I maj springer roserne ud i Rom

Særligt i første halvdel af måneden kan du have glæde af denne dejlige oplevelse af farver og dufte. I Roms kommunes rosenhave – Roseto Comunale – på Aventinerhøjen kan du nyde et rigt udvalg af roser i flor.

Roser i Rom i maj
Roser i Rom i maj måned, i Roms kommunale rosenhave på Aventinerhøjen. Eget billede.

Rosenhaven ligger lige overfor Circus Maximus cirka kun 400 meter til fods fra Circo Massimo metrostationen på linje B. Herfra har du samtidig en strålende udsigt over Circus Maximus og Palatinerhøjen.

Ønsker du en lidt mere fredelig gåtur, væk fra Roms centrum, byder Aventinerhøjen samtidig på de tre smukke kirker Santa Sabina, Basilica dei Santi Bonifacio e Alessio og Santa Prisca, oprindeligt fra den tidlige kristendoms tid. Du finder også den herligste udsigt ud over Rom fra OrangehavenGiardino degli Aranci. Og endelig det kuriøse syn til Peterskirkens kuppel gennem nøglehullet i Malteserordenens port.

Ønsker du at nyde roserne tættere på det historiske centrum, har Roms botaniske haveOrto Botanico di Roma – også en rosenhave. Den ligger i Trastevere ikke langt fra Ponte Sisto.

1. maj: Arbejdets dag – Festa del Lavoro

Denne dag er national helligdag i Italien. De fleste restauranter holder dog åbent som normalt, mens en del forretninger, museer og seværdigheder kan være lukkede.

På denne dag vil traditionen at fagforeningerne samler folk til taler og et langt koncertprogram på Piazza di Porta San Giovanni. Denne plads ligger lige ved Laterankirken, som er Roms domkirke. Festlighederne foregår normalt fra om eftermiddagen til langt ud på aftenen. Der er normalt mange mennesker til denne begivenhed. Vær også opmærksom på omlægninger i den offentlig trafik omkring Piazza di Porta San Giovanni.

Første maj falder på en lørdag i 2021 og en del romere vil benytte lejligheden til at køre ud af byen for at nyde naturen og vandet. Andre vil tage familien med til en hjemmelavet picnic i en af Roms grønne parker. Derfor vil for eksempel Villa Borghese og Villa Pamphili være meget overrendte af mennesker på denne dag.

10. maj: Mors dag – Festa della Mamma

Er sammen med din mor i Rom, er dette dagen hvor du kan tænke specielt på hende. Ligesom i Danmark køber italienerne ofte en lille gave eller blomster til deres mor, og naturligvis skal hun have en hilsen over telefonen.

23. maj: Pinsegudstjeneste i Pantheon – La Pentecoste

Den årlige søndagspinsegudstjeneste i Pantheon, der afslutter med, at der daler røde rosenblade ned gennem åbningen i Pantheons kuppel. Det er en meget smuk og underfuld event at deltage i. Læs mere om Pantheon i Rom.

Ferie i Rom i april

Denne måned er naturligvis en meget populær blandt danskerne. Rigtig mange drømmer – meget forståeligt – om at holde en ferie i Rom i april.

Billede af Colosseum i Rom
På din ferie i Rom i april kan du opleve dette storslåede syn af Colosseum. Billede af www-erzetich-comPixaba.

Det romerske forårsvejr, som ofte ligner der danske sommervejr – når det altså bliver sommer i Danmark – indbyder til alt hvad der er indbefattet af en ægte romersk ferieoplevelse: at nye Roms fantastiske udendørs seværdigheder og lange gåture i Roms historiske centrum i let påklædning, og at spise udendørs på en af byens mange fortovscafeer eller restauranter.

Ikke overraskende hører april, sammen med maj, september og oktober, til en af de måneder hvor danske og Nordeuropæiske rejsebureauer udbyder mange rejser til Rom. Priserne på både flybilletter og hotelværelser er relativt høje og der er generelt mange mennesker ved byens seværdigheder, på fortovscafeer og i restauranter og gaderne i Roms centrum.

Alligevel er og bliver en ferie i Rom i april måned en fantastisk oplevelse og en rejse, du vil have glæde af i lang tid.

Her finder du en liste med nogle af de hoteller danskerne anbefaler i Roms centrum og i Trastevere.

Vejr indeks april måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
9°C
4°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
19°C
11°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
8
7

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i april 2021

Påskeferie i Rom:

2. april: Langfredag/fredag før Påske – Venerdì Santo

I modsætning til i Danmark er er Langfredag ikke en helligdag i Italien. Det samme gælder i øvrigt Skærtorsdag. Det vil sige at såvel museer, seværdigheder, butikker som cafeer og restauranter vil holde åbent som normalt både torsdag, fredag og lørdag.

For de troende katolikker er Langfredag dog en vigtig begivenhed i Rom. Hvert år står Paven nemlig i spidsen for Roms Via Crucis Procession. Denne traditionsrige kirkelige begivenhed foregår om aftenen med fakkeltog og stopper ved i alt 14 bedesteder i byen. Procession afsluttes i Colosseum.

Videoen ovenfor fra Via Crucis 2019 giver et godt indtryk af stemningen under Pavens afsluttende bøn ved Colosseum.  

Roms Via Crucis Procession trækker tusindvis af katolske pilgrimme og turister til. Vær opmærksom på omlægninger af den offentlige trafik fra tidlig aften, hvor metrostationen Colosseo også lukkes.

4. april: Påskedag – Pasqua

Påskedag er naturligvis national helligdag i Italien. Paven afholder traditionen tro gudstjeneste i San Pietro (normalt Kl. 11:00 – hvortil du på forhånd skal købe en adgangsbillet, for at kunne komme ind). Herefter kan du sammen med de mange fremmødte mennesker modtage Pavens velsignelse på Peterspladsen (normalt Kl. 12:00 og som på alle andre søndage er dette en gratis oplevelse).

De fleste butikker vil normalt være lukkede Påskedag, men da en del romere spiser deres påskefrokost ude og der generelt er mange turister i byen, er de fleste restauranter i byen åbne. Husk at bestille bord, hvis du er opsat på at spise på en særlig restaurant.

De fleste museer og seværdigheder er åbne på denne dag.

5. april: 2. Påskedag – Lunedì dell’Angelo/Pasquetta

Ligesom i Danmark, er 2. Påskedag også helligdag i Italien og mange forretninger er lukkede. Spisesteder, museer og attraktioner vil for størstedelen være åbne for besøg.

21. april: Roms fødselsdag – Natale di Roma

Det fortælles at Romolo grundlagde Rom den 21. april 753 før Kristi fødsel. I 2021 fylder Rom derfor officielt 2.773 år – intet under at byen også kaldes den evige stad. Denne årlige begivenhed fejres blandt andet med optog omkring Circus Maximus og Colosseum i de traditionelle antikke romerske dragter og uniformer. 

Billede af Roms fødselsdag
Den 21. april på Roms fødselsdag kan du opleve det årlige optog med traditionelle romerske klædedragter og militæruniformer. Billede af Claudio LombardiPixabay.

Om aftenen arrangeres fyrværkeri og opsætning af levende lys på billedskønne udvalgte steder som il Giardino degli aranci på Aventinerhøjen. Endelig holder en række kommunale museer og arkæologiske udgravninger åbent om aftenen.

25. april: Italiens befrielsesdag – Anniversario della Liberazione

Denne dag er national helligdag i Italien, men der arrangeres ikke de store begivenheder af turistmæssig interesse i Roms centrum. Forretninger, restauranter, museer og seværdigheder vil oftest være åbne som normalt.

Videoen ovenfor viser historiske billeder fra Roms befrielse den 4. og 5. juni 1944, hvor de allierede tropper bliver budt velkommen af befolkningen.

Ferie i Rom i marts

Marts og november bliver normalt omtalt som de to mest regnfulde måneder i Rom. Når du holder ferie i Rom i marts, kan du mærke hvordan temperaturerne begynder at kommer op på et behageligt niveau. Måske netop derfor omtaler romerne denne måned som den skøre måned. Marzo pazzarello guarda il sole e prendi l’ombrello. Skøre marts, se på solen og tag paraplyen med, når du går ud.

Billede af Peterskirken i Rom
Efter regnen byder Roms vandpytter på helt usædvanlige måder at opleve seværdighederne på. Her er det Peterskirken, der spejler sig smukt i en vandpyt. Billede af Eric Clark på Unsplash.

Ser man på historisk vejrstatistik kan man sige at marts har et dårligere ry end den egentlig burde have. Både januar, februar og april (som betragtes som højsæson på grund af de milde temperaturer) har et lignede antal regnvejrsdage. I efteråret/vinteren skal man frem til oktober, november og december for at finde relativt mange dage med regn.

Marts bliver af nogle romerske hoteller betragtet som en mellemsæson. Priserne kan være noget højere end i vinterperioden (undtaget Jul og Nytår), men stadig lavere end i forårets og efterårets højsæsoner.

Selvom marts kan byde på regnvejrsdage, er det alligevel en dejlig måned at holde ferie i Rom. Det er nok for tidligt på sæsonen til at opleve byen iført sommertøj. Men der er rigtig gode muligheder for at nyde den tidlige forårssol på Roms fortovscafeer og gader.

Samtidig er der stadig bedre plads i Roms seværdigheder. Byen er i det hele taget mindre befolket end i de klassiske højsæsoner.

Kommer man ud for nogle regnvejrsdage kan man med fordel besøge nogle af Roms indendørs attraktioner og museer.

Se her hvilke hoteller i Roms historiske centrum danskerne anbefaler.

Vejr indeks marts måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
6°C
1°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
17°C
6°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
7
9

Tilbagevendende begivenheder og mærkedage i marts 2021

Roms Maraton – Maratona della Città Di Roma

Desværre blev 2020 løbet den 29. marts aflyst på grund af Covid-19 krisen. Der er endnu ikke fastsat en dato for 2021 løbet.

Fra 1995 har der hvert år været afholdt et maratonløb i marts måned i Rom. Det er både en stor sportslig begivenhed og en folkelig festdag. For de lidt mindre sportslige, der alligevel gerne vil deltage aktivt og smage lidt på den fantastiske følelse det er, at løbe i det historiske Rom, findes der en firekilometers rute – Fun Run. Der er underholdning i gaden. Og det er en stor oplevelse, at se de mange sportsfolk udfolde sig i de unikke antikke rammer.

Billede af Roms maratonløb, der bliver afholdt i marts måned.
Roms maratonløb er en årlig begivenhed, der bliver afholdt i marts måned. Billede af Gennaro LeonardiPixabay.

Selvom du ikke selv skulle være interesseret i at deltage i begivenheden, skal du være opmærksom på, at flere gader i Roms centrum vil være afspærret og en del af den kollektive trafik omdirigeret en stor del af dagen.

Ønsker du selv at deltage i løbet kan du tilmelde dig på hjemmesiden Run Rome the Marathon.

8. marts: kvindernes Internationale Kampdag – Giornata Internazionale della Donna

Denne dag kaldes normalt for Kvindernes fest – Festa della Donna. I Rom er dagen absolut mere en festdag end en egentlig kampdag. Traditionen vil, at mændene giver gule mimosegrene til kvinderne. Det gælder såvel koner, kærester, mødre som kvindelige arbejdskollegaer. Om aftenen vil du møde mange rene kvindeselskaber i byens gader og på restauranter. Her fejre kvinderne sig selv uden at tage deres mænd med.

Billede af Mimosa blomster, som du finder til salg i Roms gader på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts.
De smukke Mimosa blomster, som du finder til salg i Roms gader på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts. Billede af jacqueline macouPixabay.

Ønsker du at give en mimosegren til en kvinde i Rom den 8. marts sælges de normalt i flere størrelser i små boder på gader og stræder.

19. marts: Fars dag – Festa di San Giuseppe/Festa del Papà

Rejser du sammen med din far, kan du som i Danmark give ham en lille gave på denne dag. Herudover kan I benytte lejligheden til at smage på en bignè-kage, som romerne særligt forbereder til denne dag. Normalt vil du finde bignè på cafeer og i konditorier.

I den katolske tradition er San Giuseppe Den hellige Josef, Jomfru Marias mand. Mange Italienske drenge- og pigenavne stammer fra de katolske helgener. Derfor har italienerne ofte en navnedag, som afholdes efter den katolske helgenkalender. Der er er en helgen for hver dato i løbet af året. Hedder man Giuseppe kan man derfor afholde en dobbelt festdag. De fleste italienere gør dog ikke meget ud af deres navnedag.

21. marts: Forår – Primavera

Dette er den første forårsdag for italienerne. Italienerne bruger den astronomiske kalender til at definere årstiderne.  Du kan se mere om definitionen af vinterårstiden på Wikipedia

28. marts: Palmesøndag – Domenica delle Palme

Palmesøndag er udelukkede en kirkelig begivenhed i Italien, som indleder Påsken. Palmesøndag ligger altid søndagen før Påskedag. På denne søndag formiddag vil du kunne se folk gå til og fra søndagsmesse med olivengrene i hænderne. Det er nemmere at finde olivengrene i Rom på denne årstid, som falder sammen med perioden for beskæring af oliventræerne.

Ved nogle kirker vil du også kunne opleve en større eller mindre palmeprocession. Her bliver palmeblade og olivengrene velsignet udenfor kirken og herefter båret ind i kirken. Efter afslutningen på gudstjenesten bliver de velsignede blade og grene uddelt til de troende, som tager dem med hjem. En af de vigtige palmeprocessioner foregår naturligvis på Peterspladsen, som er meget besøgt på denne dag.

Efter messen i Peterskirken (normalt Kl. 10:00 – hvortil du på forhånd skal have købet en adgangsbillet) kan du modtage Pavens velsignelse på Peterspladsen (normalt Kl. 12:00 og dette er som på en normal søndag gratis).