Ferie i Rom i januar – Oplev byen billigt

Billedbeskrivelse: på din ferie i Rom i januar vil du opleve smukke og spændende panoramaer over Tiberen. Om vinteren taber platantræerne langs floden nemlig bladene, hvilket giver frit udsyn over floden. På billedet af Engelsborg ser du også at Tiber-floden står ret højt med mudret vand. Dette er typisk efter en regnvejrsperiode.

Når du holder ferie i Rom i januar måned foregår det nok ofte i forbindelse med fejringen af Nytåret. Men efter festlighederne byder denne måned på en interessant mulighed for at opleve Den Evige Stad i den billige lavsæson.

Hjem » Ferie i Rom – Den bedste storbyferie » Vinterferie i Rom – Tag væk fra vintermørket » Ferie i Rom i januar – Oplev byen billigt

Ferie i Rom til gode priser i januar

Ved Nytårsfestlighederne og frem til og med Helligtrekongersdag den 6. januar er denne måned at betragte som en højsæson periode for turisme. Mange, både udenlandske og italienske turister, ønsker naturligvis at opleve den magiske stemning i Rom ved Jule- og Nytårstide. Efter Helligtrekongersdag, hvor de italienske skoler starter op igen efter Juleferien, bliver resten af måneden en lavsæson periode.

Ankommer du til Rom for at fejre Nytåret skal du derfor regne med relativt høje priser på hotelværelserne. Hotellerne betragter ofte hele perioden fra den 25. december til den 6. januar som højsæson.

Efter den 6. januar bliver priserne på både flybilletter og hotelværelser relativt lave. Og du har relativt nem adgang til seværdighederne i byen, uden at skulle stå for lang tid i kø.

Se her hvordan du kan planlægge en billig vinterferie til Rom.

Hvordan er vejret i januar i Rom?

Der er relativt mange regnvejrsdage i denne måned, men temperaturerne er mærkbart højere end i Danmark. På trods af mere regn er dagene præget af meget mere lys og sol end hvad du kender til fra den danske vinter. Faktisk kan de romerske vintermåneder generelt anbefales til alle dem, der hurtigt for det for varmt på en sommerdag. Især når meget af byen skal opleves til fods, som Rom virkelig indbyder til. Mange fortovscafeer og restauranter sætter gasvarmere ud om vinteren, så der er stadig gode muligheder for at nyde udendørslivet.

Læs mere om vejret i Rom i januar måned med detaljer om temperaturer, solskinstimer, nedbør med mere.

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i januar 2022

1. januar: Nytårsdag – Capodanno

På denne italienske nationale helligdag er langt de fleste seværdigheder og museer lukkede for publikum. Det er dog nemt at finde åbne cafeer og restauranter i byen, som også er meget besøgte på denne dag.

På Roms pladser og på de brede fortove nede langs Tiberen organiseres normalt en række underholdningsarrangementer for børn og voksne. Her optræder kunstnere og musikere blandt andet og boder sælger lækkert italiensk street food.

Et af de store tilløbsstykker er naturligvis Pavens Angelus tale på Peterspladsen Kl. 12:00. Denne samler normalt mange troende og turister hvert år, og er en god mulighed for at se Paven ved selvsyn. Du kan se Pave Frans’ 2020 Angelus tale på videoen herunder og få et indtryk af begivenheden. Læg mærke til den dejlige blå januar himmel. Onsdag den 1. januar 2020 var en fantastisk dejlig solrig og varm januardag.

På videoen ovenfor velsigner Paven de mange fremmødte den 1. januar på Peterspladsen i Rom.

4. januar cirka: vinterudsalget i Rom starter

Hvert år afholdes der vinterudsalg i Rom i januar. Normalt starter udsalget kort efter Nytåret – i 2020 begyndte udsalget den 4. januar indtil den 15. februar.

Er du i Rom i denne periode, er der derfor gode muligheder for at gøre et godt køb. Det er meget udbredt at afholde vinterudsalg – eller saldi, som det hedder på Italiensk. Normalt finder du nedsatte priser i langt de fleste butikker på alle typer varer, herunder naturligvis sko og tøj til damer, herre og børn.

Se her hvor du kan finde shoppinggader i Roms Centrum, samt et par alternativer uden for centrum.

6. januar: Helligtrekongersdag – Giorno dell’Epifania/La Befana

Opholder du dig i Rom i Julen eller Nytåret vil du i mange Juleboder finde heksen som rider på sin kost. La Befana hedder hun. I sækken har hun enten kul eller gaver til børnene. Gaver til de børn der har opført sig godt. Og kul til de børn der har opført sig dårligt i løbet af året.

La Befana besøger alle romerske og italienske hjem med børn natten til Hellig Tre Konger den 6. januar. Om morgenen finder de mindste i huset så gerne en pose eller en strømpe med en gave – eller kul. I dag består kullet dog af sorte sukkerklumper.

Den 6. januar er helligdag i Italien og hedder officielt Il giorno dell’Epifania. Normalt er denne dag den sidste skoleferiedag i den italienske Juleferie for skolerne. På de fleste arbejdspladser starter italienerne op efter Juleferien den 2. januar ligesom i Danmark.

6. januar: Herrefodbold Serie A – Lazio vs. Empoli

Lazio møder Empoli på hjemmebane klokken 19:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Lazio vs. Empoli bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 50% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 36.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

9. januar: Herrefodbold Serie A – Roma vs. Juventus

Roma møder Juventus på hjemmebane klokken 15:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Roma vs. Juventus bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 50% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 36.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

9. januar: Udstilling slutter: Napoleons eksil på Sankt Helena, hans død og eftermæle

Originaltitel: Napoleone ultimo atto. L’esilio, la morte, la memoria. Historisk har Napoleon Bonaparte også spillet en rolle i Rom, hvilket byen bærer præg af. 2021 er 200-årsdagen for Napoleons død i 1821. Dette er naturligvis en stor begivenhed i Frankrig, men bliver blandt andet også markeret i Rom. På udstillingen i Napoleonsmuset – Museo Napoleonico – finder du 85 genstande, der alle er knyttet til den sidste tid af Napoleons liv. Herunder den maske der blev taget af hans ansigt, lige efter hans død.

Du kan besøge udstillingen fra den 5. maj 2021 til den 9. januar 2022 i Museo Napoleonico, Piazza di Ponte Umberto I, 1, 00186 Roma RM, Italien. Der er gratis adgang til udstillingen.

9. januar: Udstilling slutter: Værker af den anonyme street artist Banksy

Originaltitel: All About Banksy. Udstilling med 240 arbejder af den anonyme street artist og graffitikunstner Banksy. Udstillingen er sat op i et samarbejde mellem Chiostro del Bramante og Butterfly Art News og værkerne er indhentet fra private samlinger. Arbejderne er produceret mellem 1999 og 2020 og omhandler de aktuelle temaer som Banksy ofte arbejder med: politik, religion, magt, krig, børns rettigheder, flygtninge, overvågningssamfundet, miljøet og økologi.

Du kan besøge udstillingen fra den 5. maj 2021 til den 9. januar 2022Chiostro del BramanteArco della Pace, 5, 00186 Roma RM, Italien. Onlinebestilling af billetter.

16. januar: Damefodbold Serie A – Roma vs. Empoli

Roma møder Empoli på hjemmebane. Kampen spilles på Stadio delle Tre Fontane. I skrivende stund er der ikke sat et tidspunkt for kampens start. Tjek tidspunktet her.

Du skal kunne fremvise Coronapas – som hedder Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

16. januar: Herrefodbold Serie A – Roma vs. Cagliari

Roma møder Cagliari på hjemmebane klokken 15:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Roma vs. Cagliari bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 50% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 36.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

17. januar: Velsignelse af dyr på Peterspladsen – Sant’Antonio Abate

Du har jo nok ikke dine egne kæledyr med til Rom. Men er du glad for dyr, har du mulighed for at møde nogle af Roms dyr på Peterspladsen under din ferie i Rom i januar. Det er et sjovt skue med både landbrugsdyr, kæledyr og politiheste.

Sant’Antonio Abate som dyrenes skytshelgen

Sant’Antonio Abate (12. januar 251 til 17. januar 356) er ifølge den katolske tradition dyrenes skytshelgen. Den 17. januar, som er Sant’Antonio Abate dag i Den Katolske Helgenkalender, er der derfor tradition for at velsigne dyr. Det er en tradition du kan opleve flere steder i Italien. I Rom er den største event normalt på Peterspladsen, men du kan opleve velsignelse af dyr i andre kirker i byen. For eksempel på pladsen uden for Sant’ Eusebio-kirken eller ved Laterankirken, Roms domkirke. Her velsignes brevduer, inden de frigives og fylder himlen over Kirken.

I virkeligheden har Sant’Antonio Abate haft en meget omfangsrig rolle for de tidlige kristne på flere måder. Blandt andet var han manden bag de første ideer om oprettelsen af munkesamfund i Egypten. Ideer som senere blev importeret til Europa og her videreudviklet i munkeordenerne.  

Sant’Antonio Abate og grisen

Sant’Antonio Abate bliver ofte afbilledet med en gris. Dette symbol hænger blandt andet sammen med vigtigheden af fedtet fra grisen, som man i middelalderen for eksempel brugte til at behandle sår med. Den orden som i middelalderen bekendte sig til Sant’Antonio Abates ideer, blev nemlig populær for oprettelsen af en række hospitaler i Europa.

Traditionen med at velsigne dyr, kan derfor ikke direkte forbindes til Sant’Antonio Abates person eller virke. Det ligner mere et spændende sammenfald af omstændigheder, hvor han så bliver det naturlige symbol. Historisk kan traditionen nemlig spores tilbage til middelalderens Tyskland, hvor man begyndte at velsigne landbrugsdyr. Det var særlig grise der blev velsignet. Også de grise som blev leveret til hospitalerne oprettet af Sant’Antonios munkeorden. Der er derfor tale om en tradition fra landområderne, som i øvrigt lever videre på landet mange steder i Italien i dag. Nogle steder velsigner præsten ligefrem hele staldbygninger.

Dyrskue på Peterspladsen

Der er ingen fast tradition for, hvordan velsignelsen af dyrene på Peterspladsen foregår. I 2020 blev lejligheden samtidig brugt til at udstille og henlede opmærksomheden på sjældne landbrugsracer. Det vil sige landbrugsdyr, som tidligere var udbredte i lokalområder. Men da disse racer ikke længere efterspørges af den moderne industriproduktion af fødevarer, er nogle af disse truet af udryddelse. En række landbrugsorganisationer arbejder derfor på at kunne bevare de antikke dyrearter for eftertiden. Og dyrene får altså en velsignelse med på vejen.

På videoen kan du få et indtryk af hvordan ’dyrskuet’ på Peterspladsen kan tage sig ud den 17. januar.

Rom er Europas største landbrugskommune

Det kan måske virke lidt underligt med alle disse husdyr i en storby. Men dele af de folkelige og kristne traditioner er i virkeligheden stærkt forbundet til landbrugskulturen i Rom. For det første er Rom vokset meget siden middelalderen. Det vil sige at for eksempel kirker der før lå på landet, i dag befinder sig i storbyen. Disse kirker har dog ofte bevaret deres tilknytning til landbrugskulturen, hvilket blandt andet markeres den 17. januar.

Endelig må vi ikke glemme at Roms kommune er Europas største landbrugskommune, med cirka 50.000 hektar opdyrket landbrugsjord. Landbruget er derfor en vigtig økonomisk sektor i det moderne Rom. Det fantastiske romerske køkken, som du med god grund kommer til byen for at nyde, er naturligvis tæt forbundet til rentabiliteten og kvaliteten i denne landbrugsproduktion.

23. januar: Herrefodbold Serie A – Lazio vs. Atalanta

Lazio møder Atalanta på hjemmebane klokken 15:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Lazio vs. Atalanta bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 50% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 36.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.


Del gerne Ferie i Rom i januar siden i dit netværk, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend