Ferie i Rom i december – Herlig juleferie

Billedbeskrivelse. En ferie i Rom i december kan nok være en forfriskende afveksling til det nordiske vintermørke. På billedet ser du udsigten fra Peterskirkens kuppel på en decemberdag. I klart vejr kan du se helt ud til bjergene cirka 30 kilometer uden for Rom. På billedet ser du også Peterspladsen udsmykket med det traditionelle juletræ.

Hjem » Ferie i Rom – Den bedste storbyferie » Vinterferie i Rom – Tag væk fra vintermørket » Ferie i Rom i december – Herlig juleferie

Indholdsfortegnelse

December er lavsæson, men højsæson omkring Julen

De fleste rejser til Rom i december måned foregår nok i forbindelse med juleferien og fejringen af Nytåret. Både i Jule- og Nytårsdagene er Roms restauranter åbne hvilket betyder, at man som turist nemt finder hyggelige steder og god mad til at fejre helligdagene.

Juletræ på Peterspladsen i Rom
Billede af Kim Renberg.

Under din ferie i Rom i december kan du blandt andet opleve synet af Juletræer under en klar blå himmel. Her på Peterspladsen.

Det er normalt også for mange romere og italienske turister at fejre højtiderne ude i byen. I Juledagene fremstår Roms centrum derfor meget levende med mange mennesker, der skal købe de sidste julegaver, tage aperitif eller spise en middag med familie og venner eller simpelthen bare er ude for at nyde det gode vejr og menneskemylderet.

Som turist kan man naturligvis også vælge at besøge nogle at Roms seværdigheder eller spændende udstillinger i Juledagene. Langt de fleste museer og udstillingssteder holder åbent omkring Julen og Nytåret. Kun den 25. december og 1. januar er alle attraktioner normalt lukkede.

Hvordan er vejret i december i Rom?

I december kommer den maksimale dagtemperatur normalt ned under 15 C° og gennemsnitligt skal du regne med cirka 4 soltimer om dagen. Her er en del dage med regn, men stadig lidt færre end i Danmark. Dog med større nedbørsmængde i Rom. Vindstyrken er stadig let, hvilket giver nogle fantastiske vinterdage, når solen er fremme.

Læs mere om vejret i Rom i december måned med detaljer om temperaturer, solskinstimer, nedbør med mere.

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i december 2021

Hele december måned

Vino Novello – ny vin – er på markedet

Er du glad for vino novello – ny vin, som du måske bedre kender som nouveau vin eller Beaujolais Nouveau fra Frankrig, er det i Italien hvert år muligt at købe denne type vin mellem den 30. oktober og den 31. december. Du kan finde vino novello i såvel supermarkeder, vinhandlere som på restauranter og vinbarer. Du finder dog ikke nødvendigvis denne vin på alle restauranter og vinbarer i Rom, da en del vinelskere ikke betragter vino novello som rigtig vin.

Grunden er at gæringen af vinen bliver accelereret ved at tilsætte kulsyre til de hele druer – og sådan producerer man ikke rigtig vin, mener nogle vineksperter. Andre italienske vineksperter mener derimod at den 30. oktober er en meget interessant dato, da resultatet af produktionen af vino novello kan sige noget om kvaliteten af den fremtidige vin, som produceres efter de traditionelle metoder.

Resultatet af produktionsprocessen bliver en mere frugtagtig vin, som I Rom anbefales til forretter, supper og lyst kød som for eksempel kylling, kalv eller kanin. Rejser du til Rom mellem den 30. oktober og frem til januar, er vino novello absolut en spændende vin at prøve eller at nyde til et godt måltid mad.

Udstilling: Napoleons eksil på Sankt Helena, hans død og eftermæle

Originaltitel: Napoleone ultimo atto. L’esilio, la morte, la memoria. Historisk har Napoleon Bonaparte også spillet en rolle i Rom, hvilket byen bærer præg af. 2021 er 200-årsdagen for Napoleons død i 1821. Dette er naturligvis en stor begivenhed i Frankrig, men bliver blandt andet også markeret i Rom. På udstillingen i Napoleonsmuset – Museo Napoleonico – finder du 85 genstande, der alle er knyttet til den sidste tid af Napoleons liv. Herunder den maske der blev taget af hans ansigt, lige efter hans død.

Du kan besøge udstillingen fra den 5. maj 2021 til den 9. januar 2022 i Museo Napoleonico, Piazza di Ponte Umberto I, 1, 00186 Roma RM, Italien. Der er gratis adgang til udstillingen.

Udstilling: Værker af den anonyme street artist Banksy

Originaltitel: All About Banksy. Udstilling med 240 arbejder af den anonyme street artist og graffitikunstner Banksy. Udstillingen er sat op i et samarbejde mellem Chiostro del Bramante og Butterfly Art News og værkerne er indhentet fra private samlinger. Arbejderne er produceret mellem 1999 og 2020 og omhandler de aktuelle temaer som Banksy ofte arbejder med: politik, religion, magt, krig, børns rettigheder, flygtninge, overvågningssamfundet, miljøet og økologi.

Du kan besøge udstillingen fra den 5. maj 2021 til den 9. januar 2022 i Chiostro del BramanteArco della Pace, 5, 00186 Roma RM, Italien. Onlinebestilling af billetter.

Udstilling: Værker af Gustav Klimt

Originaltitel: La Secessione e l’Italia. 110 år efter sin deltagelse i Den Internationale Kunstudstilling i 1911 vender Gustav Klimt tilbage til Italien. Den Internationale Kunstudstilling i 1911 blev afholdt i Rom for at fejre 50-årsdagen for proklamationen af den italienske stat i 1861. Rom blev dog først Italiens hovedstad fra 1871.

Læs historien om Italiens endelige samling og om hvordan Rom blev Italiens hovedstad.

Udstillingen beskriver Klimts liv og kunstneriske produktion, herunder hans rolle som medstifter af den såkaldte Wiener Sezession. Samtidig beskæftiger udstillingen sig med hans forhold til Italien, hvortil han foretog mange rejser og havde flere udstillingssucceser.

Udstillingen rummer omkring 200 værker, blandt andet malerier, tegninger, plakater og skulpturer af Klimt og kunstnerne tilknyttet hans omgangskreds. Værkerne er udlånet fra Österreichische Galerie Belvedere i Wien, Klimt-Foundation, Wien og offentlige og private samlinger som for eksempel Neue Galerie Graz.

Udover ikoniske værker som de berømte Judith und HolofernesDame in WeißFreundinnen I (Die Schwestern), og Amalie Zuckerkandl, er det også muligt at beundre sjældent udlånte værker såsom Die Braut og Bildnis einer Frau.

Du kan besøge udstillingen fra den 27. oktober 2021 til den 27. marts 2022 i Museo di Roma, Piazza di San Pantaleo, 10, 00186 Roma RM, Italien.

Læs mere information om Museo di Roma – Roms bymuseum med en række permanente udstillinger om Roms historie.

Udstilling: Fotografier fra regnskoven i Amazonas

Originaltitel: Amazônia. I løbet af seks år rejste den brasilianske fotograf Sebastião Salgado rundt den brasilianske Amazonas og fotograferede skoven, floderne, bjergene og de mennesker der bor der.

Udstillingen har premiere i Rom og består af mere end 200 fotografier, der giver mulighed for at fordybe sig i skovens univers. Salgados imponerende fotografier bliver dels akkompagneret med skovens lyde: Træernes raslen, dyrs skrig, fuglesang eller lydene af vand og dels med musik af den franske komponist Jean-Michel Jarre.

Udstillingen fremhæver skrøbeligheden ved regnskovens økosystem og viser, at skoven i de beskyttede områder, hvor de oprindelige samfund findes, næsten ikke har lidt skade. Samtidig inviterer den os til at reflektere over den generelle økologiske situation og vores relation til denne.

Du kan se udstillingen mellem den 1. oktober 2021 og den 13. februar 2022 i galleria 4 på MAXXI-museet. Via Guido Reni, 4a, 00196 Roma RM, Italien.

Udstilling: Fotografier af Margaret Bourke-White

Originaltitel: Prima, donna. Margaret Bourke-White. Udstilling med over 100 billeder af den amerikanske fotograf Margaret Bourke-White (1904-1971), som var en af ​​de mest repræsentative figurer inden for fotojournalistik.

Billederne stammer fra Life-arkivet i New York og opdelt i 11 tematiske grupper der blandt andet dokumenterer industrielle strukturerer – stålværker, den store depression i det sydlige USA, faser af femårsplanen i Sovjetunionen, befrielsen af koncentrationslejren Buchenwald i 1945, Indiens uafhængighed og dets adskillelse fra Pakistan, Sydafrika under apartheid og en serie billeder taget fra luften.

Ledetråden i udstillingen, er at vise Margaret Bourke-Whites evne til at fortælle betagende historier gennem fotografiet.

Du kan besøge udstillingen fra den 21. september 2021 til den 27. februar 2022 i Museo di Roma in TrasteverePiazza di S. Egidio, 1/b, 00153 Roma RM, Italien.

Udstilling: kinetisk kunst (kunst med bevægelse)

Originaltitel: Alberto Biasi. Tuffo nell’arcobaleno. ‘Et spring ind i regnbuen’. Udstilling med 60 værker af den italienske kunstner Alberto Biasi, der er en af de europæiske pionerer inden for den kinetiske kunstform. Denne kunstform går også under de engelske navne Kinetic art og op art.

Værkerne er er produceret mellem 1959 og 2014 og bliver fremvist i fire områder/installationer, der fortæller historien om kunstnerens arbejder relateret til vision med udgangspunkt i poetiske og videnskabelige temaer.

Du kan besøge udstillingen fra den 13. oktober 2021 til den 20. februar 2022 i Museo dell’Ara Pacis, Lungotevere in Augusta, 00186 Roma RM, Italien.

Læs mere information om Museo dell’Ara Pacis, som blandt andet rummer Kejser Augustus‘ fredsalter. Et helt unikt monument fra Romerrigets tid.

Udstilling: Malerier af Piero Raspi – lys og farver

Originaltitel: Piero Raspi dalla luce al colore. Dipinti 1955-2005Piero Raspi er en repræsentant for den såkaldte Italienske Uformelle Periode, hvor de mere lyriske aspekter i maleriet er omdrejningspunktet. På udstillingen vises en række arbejder produceret mellem 1955 og 1961, hvor netop studiet af lyset og det lyriske er fremtrædende.

På udstillingen kan du følge Piero Raspis arbejder gennem tiden frem til perioden mellem 1990 og 2005, hvor han særligt har arbejdet med monokromatiske malerier.

Du kan se udstillingen fra den 29. oktober 2021 til den 9. januar 2022 på Musei di Villa Torlonia, Casino dei Principi, Villa Torlonia, Via Nomentana, 64, 00161 Roma RM, Italien.

Udstilling: Værker af Salvatore Mangione – Salvo

Originaltitel: Autoritratto come SalvoSalvatore Mangione (1947-2015) med kunstnernavnet Salvo var en italiensk kunstner, der blandt andet var tilknyttet den italienske kunstretning Arte Povera. Han er samtidig kendt for sine narcissistiske værker og søgen efter selvet. Særlig berømt er selvportræt (fotografi) med Salvo som den italienske renæssancemaler og arkitekt Raffaello.

Udstillingen viser Salvatore Mangiones arbejder gennem tiden frem til perioden 2000-2015, hvor han særligt dyrkede landskabsmaleriet og de stærke farver. Udstillingen bliver akkompagneret af lydbilleder skabt af den italienske lydkunstner og musiker Ramona Ponzini.

Du kan se udstillingen fra den 27. oktober 2021 til den 27. februar 2022 i MACRO (Museo di arte contemporanea di Roma), Via Nizza, 138, 00198 Roma RM, Italien.

Udstilling: Skulpturer af Pietro Canonica med Dante som tema

Originaltitel: Dante nelle sculture di Pietro CanonicaDante Alighieri (1265-1321) var en italiensk forfatter og politiker, hvis betydning i den europæiske litteratur bliver sammenlignet med Homer, Shakespeare, Goethe og Dostojevskij. Hans hovedværk er Den guddommelige Komedie – La Divina Commedia – som regnes for at have haft stor betydning for italiensk litteratur og udviklingen af det moderne italienske sprog. 2021 er 700-året for Dantes død, hvilket er blevet markeret med flere events i hele Italien.

Udstillingen af den italienske kunster Pietro Canonica (1869-1959) viser en række skulpturarbejder, som alle er centreret om Dante og hans litterære værker. Udstillingen af skulpturarbejderne er sat op med multimedie udtryksformer, der giver dig mulighed for at uddybe nogle temaer og fordybe dig i en stemningsfuld og følelsesmæssig stemning i forhold til Dantes værker.

Tag en hyggelig gårdtur i Villa Borghese parken, hvor udstillingen vises, med et spring ind i den italienske kultur.

Du kan besøge udstillingen fra den 18. november 2021 til den 27. februar 2022 i Museo Pietro Canonica, Viale Pietro Canonica, 2, 00197 Roma RM, Italien. Det er gratis at besøge udstillingen.

1. december: Herrefodbold Serie A – Lazio vs. Udinese

Lazio møder Udinese på hjemmebane klokken 19:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Lazio vs. Udinese bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 75% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 54.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

Fra 4. december: Opera: Tosca af Giacomo Puccini

Den 4., 7., 9. og 12. december 2021 opføres den klassiske lyriske opera Tosca af Giacomo Puccini. Tosca blev første gang opført i Teatro dell’Opera di Roma i 1900 og historien foregår i Rom, så det er en sand klassisk romersk operabegivenhed.

Du kan opleve operaen i Roms operahus – Teatro dell’Opera di Roma/ Teatro Costanzi, Piazza Beniamino Gigli, 00184 Roma RM, Italien. Information og onlinebestilling af billetter.

4. december: udstilling slutter: The Independent Wall

Originaltitel: The Independent Wall. I anledning af MAXXIs tiårs jubilæum fejrer museet seks år med The Independent, et forskningsprojekt dedikeret til den uafhængige tanke og praksis. Den uafhængige mur har til hensigt at præsentere et tilbageblik på historien om programmet udtænkt af Hou Hanru.

Projektet præsenterer en online kortlægning af uafhængige kunstnere og initiativer på nationalt og internationalt niveau. Hvert år foreslår et udvalg de mest innovative projekter i den såkaldte ’uafhængige bevægelse’. Udstillingsvæggen afspejler webstedet theindependentproject.it og gennem det grafiske design bliver muren navigerbar. Det er således muligt at følge de forskellige retninger projektet har taget.

Du kan se udstillingen fra den 16. februar 2021 til den 4. december 2021Carlo Scarpa foyer på MAXXI-museet. Onlinebestilling af adgangsbilletter.

5. december: Herrefodbold Serie A – Roma vs. Inter

Roma møder Inter på hjemmebane klokken 15:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Roma vs. Inter bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 75% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 54.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

8. december: Ubesmittede undfangelse – Immacolata Concezione

Denne dag er national helligdag i Italien. Restauranter, cafeer og seværdigheder vil normalt holde åbent.

På denne dag er det fast tradition at Paven kommer ned til Piazza Mignanelli, som ligger lige op til Den Spanske Trappe, for at deltage opsætningen af en blomsterkrans på statuen af Den Ubesmittede Jomfru Maria. I den romersk-katolske lære betyder begrebet ’ubesmittet undfangelse’ at Jomfru Maria fra det øjeblik, hun blev undfanget, altså inden hun blev født, var fri for arvesynd.

Statuen af Den Ubesmittede Jomfru Maria står på en næsten 12 meter høj søjle. Og siden 1923 har det været det romerske brandvæsens opgave at sætte blomsterkransen på statuen. På denne video kan du se hvordan kransen bliver sat ved hjælp af en stigevogn og en heltemodig brandmand. Normalt foregår ceremonien om eftermiddagen med start fra klokken 16:00.

12. december: Udstilling slutter: Abstrakt malerkunst af Vinicio Berti

Originaltitel: Vinicio Berti. Antagonista continuo. Vinicio Berti (1921-1991) var en fremtrædende italiensk kunstmaler inden for abstrakt kunst. Samtidig var han tegneserie illustrator – og forfatter. Vinicio Berti repræsenterer den såkaldte klassiske abstrakte kunstretning, som fra 1950’erne voksede frem særligt i Firenze og andre dele af Norditalien. Udstillingen markerer 100-året for hans fødsel og viser forskellige faser i arbejderne gennem årerne.

En del af udstillingen er dedikeret til Vinicio Bertis tejneserieproduktion, som er kendt og elsket i Italien.

Du kan besøge udstillingen fra den 14. oktober 2021 til den 12. december 2021 i Galleria d’Arte Moderna, Via Francesco Crispi, 24, 00187 Roma RM, Italien.

12. december: Damefodbold Serie A – Roma vs. Lazio

Roma møder Lazio på hjemmebane. Kampen spilles på Stadio delle Tre Fontane. I skrivende stund er der ikke sat et tidspunkt for kampens start. Tjek tidspunktet her.

Du skal kunne fremvise Coronapas – som hedder Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

12. december: Herrefodbold Serie A – Roma vs. Spezia

Roma møder Spezia på hjemmebane klokken 15:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Roma vs. Spezia bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 75% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 54.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

Fra 19. december: Ballet: Nøddeknækkeren med musik af Pjotr Ilitj Tjajkovskij

Den 19., 21., 22., 23., 24., 28., 29., 30., og 31. december 2021 og den 2. januar 2022 opføres balletten og juleklassikeren Nøddeknækkeren med musik af den russiske komponist Pjotr Ilitj Tjajkovskij. Balletten er baseret på eventyret Nøddeknækkeren og musekongen skrevet af tyske romantiske forfatter E. T. A. Hoffmann.

Du kan opleve balletten i Roms operahus – Teatro dell’Opera di Roma/ Teatro Costanzi, Piazza Beniamino Gigli, 00184 Roma RM, Italien. Information og onlinebestilling af billetter.

19. december: Herrefodbold Serie A – Lazio vs. Genoa

Lazio møder Genoa på hjemmebane klokken 15:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Lazio vs. Genoa bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 75% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 54.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

21. december: vinter i Rom

Når italienerne taler om årstiderne henvises normalt til den astronomiske kalender. Derfor bliver det vinter i Rom på denne dato.

22. december: Herrefodbold Serie A – Roma vs. Sampdoria

Roma møder Sampdoria på hjemmebane klokken 19:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Roma vs. Sampdoria bliver spillet med publikum, men med en begrænsning på 75% af kapaciteten på Stadio Olimpico – cirka 54.000 tilskuere. Du skal kunne fremvise Coronapas – Green Pass på italiensk – eller negativ Covid-19 quicktest for at få adgang til kampen. Se mere om Green Pass på din rejse til Rom.

24. December: Juleaften – la veglia di Natale

Denne dag betragtes som en helt almindelig arbejdsdag i Italien. Om aftenen spiser de fleste romere sammen med deres familier hjemme, men man finder også familier der spiser ude på denne aften.

25. december: Første juledag – Natale

Om morgenen pakker romerne julegaver ud. De mindste får fortalt at julemanden kommer med gaverne om natten, som de så finder under juletræet om morgenen.

Første juledag er national helligdag i Italien og de romerske turistattraktioner og museer vil normalt være lukket på denne dag. Byen er absolut ikke død den 25. december, da mange restauranter og cafeer er åbne og mange romere udnytter dagen til at tage en dejlig gåtur med familie og venner.

26. december: Anden juledag – Santo Stefano

Ligesom Førstejuledag er Anden juledag national helligdag i Italien, men på denne dag vil mange seværdigheder og museer holde åbent ligesom restauranter og cafeer.

31. december: Nytårsaften – San Silvestro

hancement-1a76c104″ class=”textannotation disambiguated wl-thing wl-no-link”>” itemid=”http://data.wordlift.io/wl02161/entity/rom”>Romerne fejrer itemid=”http://data.wordlift.io/wl02161/entity/nytarsaften”>Nytårsaften såvel i hjemmene som ude i byen. Det er ofte en højtid som fejres sammen med venner. Modsat Julen, som normalt fejres sammen med familien. Mange restauranter i byen arrangerer Nytårsmiddage. Det er derfor meget vigtigt at bestille bord på forhånd til denne aften.


Del gerne siden i dit netværk, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend