Ferie i Rom i december – Herlig juleferie

Billedbeskrivelse. En ferie i Rom i december kan nok være en forfriskende afveksling til det nordiske vintermørke. På billedet ser du udsigten fra Peterskirkens kuppel på en decemberdag. I klart vejr kan du se helt ud til bjergene cirka 30 kilometer uden for Rom. På billedet ser du også Peterspladsen udsmykket med det traditionelle juletræ.

Hjem > Ferie i Rom – Den bedste storbyferie > Vinterferie i Rom – Tag væk fra vintermørket > Ferie i Rom i december – Herlig juleferie

December er lavsæson, men højsæson omkring Julen

De fleste rejser til Rom i december måned foregår nok i forbindelse med juleferien og fejringen af Nytåret. Både i Jule- og Nytårsdagene er Roms restauranter åbne hvilket betyder, at man som turist nemt finder hyggelige steder og god mad til at fejre helligdagene.

Billede af Kom til Rom Guiden.

Under din ferie i Rom i december kan du blandt andet opleve synet af Juletræer under en klar blå himmel. Her på Peterspladsen.

Det er normalt også for mange romere og italienske turister at fejre højtiderne ude i byen. I Juledagene fremstår Roms centrum derfor meget levende med mange mennesker, der skal købe de sidste julegaver, tage aperitif eller spise en middag med familie og venner eller simpelthen bare er ude for at nyde det gode vejr og menneskemylderet.

Som turist kan man naturligvis også vælge at besøge nogle at Roms seværdigheder eller spændende udstillinger i Juledagene. Langt de fleste museer og udstillingssteder holder åbent omkring Julen og Nytåret. Kun den 25. december og 1. januar er alle attraktioner normalt lukkede.

Hvordan er vejret i december i Rom?

I december kommer den maksimale dagtemperatur normalt ned under 15 C° og gennemsnitligt skal du regne med cirka 4 soltimer om dagen. Her er en del dage med regn, men stadig lidt færre end i Danmark. Dog med større nedbørsmængde i Rom. Vindstyrken er stadig let, hvilket giver nogle fantastiske vinterdage, når solen er fremme.

Læs mere om vejret i Rom i december måned med detaljer om temperaturer, solskinstimer, nedbør med mere.

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i december 2022

Skal du rejse til Rom i december måned? Kom tilbage til denne side lige inden du rejser eller under din rejse til Rom og bliv opdateret om events, udstillinger og begivenheder.

Hele december måned

Vino Novello – ny vin – er på markedet

Er du glad for vino novello – ny vin, som du måske bedre kender som nouveau vin eller Beaujolais Nouveau fra Frankrig, er det i Italien hvert år muligt at købe denne type vin mellem den 30. oktober og den 31. december. Du kan finde vino novello i såvel supermarkeder, vinhandlere som på restauranter og vinbarer. Du finder dog ikke nødvendigvis denne vin på alle restauranter og vinbarer i Rom, da en del vinelskere ikke betragter vino novello som rigtig vin.

Grunden er at gæringen af vinen bliver accelereret ved at tilsætte kulsyre til de hele druer – og sådan producerer man ikke rigtig vin, mener nogle vineksperter. Andre italienske vineksperter mener derimod at den 30. oktober er en meget interessant dato, da resultatet af produktionen af vino novello kan sige noget om kvaliteten af den fremtidige vin, som produceres efter de traditionelle metoder.

Resultatet af produktionsprocessen bliver en mere frugtagtig vin, som i Rom anbefales til forretter, supper og lyst kød som for eksempel kylling, kalv eller kanin. Rejser du til Rom mellem den 30. oktober og frem til januar, er vino novello absolut en spændende vin at prøve eller at nyde til et godt måltid mad.

Store flokke af dansende stære på himmelen over Rom

Flot koreografi af dansende stære over Rom

Hvert år mellem oktober og februar kan du være heldig at opleve millioner af stære flyve over Roms himmel, hvor de tegner spektakulære koreografier. Du kan i øvrigt opleve samme fænomen forår og efterår i det sydlige Jylland, ved de vestjyske fjorde og Limfjorden.

Selvom det er et fantastisk syn at nyde ’stærenes dans’, som romerne siger, er sameksistensen mellem de mange fugle og storbylivet ikke altid nem. Mængden af stærenes efterladenskaber kan nemlig være ødelæggende for bygninger, træer og alt hvad der ellers kommer under bombardement i gaderne.

Derfor har Roms kommune et fast beredskab som i efterårs- og vinterhalvåret begrænser antallet af stære i bymidten. Blandt andet arbejder beredskabet med lyd- og lyseffekter, som dels skræmmer fuglene helt væk og dels medvirker til at flokkene bliver mindre talrige og dermed lettere at have med at gøre.

Udstilling: Site-specific installationer i Chiostro del Bramante

Originaltitel: CRAZY – La follia nell’arte contemporanea. CRAZY – Galskaben i samtidskunsten. Chiostro del Bramante er en elegant italiensk renæssance bygning fra 1500-tallet i Roms historiske centrum, der i dag fungerer som kunstmuseum. Udstillingen består af 11 installationer, som alle er skabt specifikt til omgivelserne, hvor værkerne er installeret. Der er nærmest tale om en crazy udsmykning af de smukke historiske rammer som renæssancebygningen byder på.

Da antallet af besøgene der kan få adgang til udstillingen på samme tid, er begrænset, anbefaler Chiostro del Bramante museet at du bestiller billetter på forhånd online.

Se billeder fra udstillingen på museets Social Wall.

Du kan se udstillingen mellem den 19. februar 2022 og den 8. januar 2023 i Chiostro del Bramante. Arco della Pace, 5, 00186 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

Se kort promotionsvideo, hvor du kan få et indtryk af Crazy udstillingen i Chiostro del Bramante.

Udstilling: Middelalderkunst i Palazzo Barberini

Originaltitel: Dai primitivi a Filippo Lippi. Il nuovo allestimento di Palazzo Barberini. Efter en fuldstændig renovering og istandsættelse af stueetagen i Palazzo Barberini, kunne galleriet åbne dørene for publikum sidst i april 2022. Restaurerings-arbejderne har taget tre år. Der er tale om i alt 11 sale, hvor der udstillet 50 værker fra middelalderen. Det tidligste maleri i samlingen er Madonna Advocata, som stammer fra perioden 1050-1075.

Du kan besøge udstillingen fra den 29. april 2021 til den 30. juni 2023 i Palazzo Barberini Via delle Quattro Fontane, 13, 00184 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

4. december: Gratis søndag på museer og seværdigheder i Rom

Den første søndag i hver måned kan du besøge flere museer og seværdigheder i Rom gratis. Læs mere om gratissøndagene i Rom.

8. december: Ubesmittede undfangelse – Immacolata Concezione

Denne dag er national helligdag i Italien. Restauranter, cafeer og seværdigheder vil normalt holde åbent.

I den romersk-katolske lære betyder begrebet ’ubesmittet undfangelse’ at Jomfru Maria fra det øjeblik, hun blev undfanget, altså inden hun blev født, var fri for arvesynd.

Den 8. december er det traditionen at sætte en blomsterkrans på statuen af Jomfru Maria på Piazza Mignanelli ved Piazza di Spagna. Statuen af Den Ubesmittede Jomfru Maria står på en næsten 12 meter høj søjle. Siden 1923 har det været det romerske brandvæsens opgave at sætte blomsterkransen på statuen.

Se video med det romerske brandvæsen der sætter blomster ved Jomfru Maria statuen i 12 meters højde.

8. december: Fuldmåne – Luna piena

Oplev det romantiske Rom som 1800’tallets rejsende. Når det er fuldmåne, kan du opleve meget betagende scener i med fuldmånen over Roms smukke pladser, paladser, kirker og antikke ruiner. En seværdighed som i 1800’tallet skulle opleves ved fuldmåne var Colosseum. Gå en lang aften- eller nattetur i Rom og oplev byen på en enestående måde.

Fra 10. december cirka: Den store Julekrybbe og Juletræet på Peterspladsen i Rom

Cirka fra den 10. december hvert år, kan du opleve den store Julekrybbe på Peterspladsen i Rom.  Læs mere om Julekrybben og Juletræet på Peterspladsen i 2020 og 2021.

21. december: vinter i Rom

Når italienerne taler om årstiderne henvises normalt til den astronomiske kalender. Derfor bliver det vinter i Rom på denne dato.

24. December: Juleaften – la veglia di Natale

Denne dag betragtes som en helt almindelig arbejdsdag i Italien. Om aftenen spiser de fleste romere sammen med deres familier hjemme, men man finder også familier der spiser ude på denne aften.

Selvom det er en hverdag, vil nogle museer og seværdigheder kun holde åbent om formiddagen den 24. december.

25. december: Første juledag – Natale

Om morgenen pakker romerne julegaver ud. De mindste får fortalt at julemanden kommer med gaverne om natten, som de så finder under juletræet om morgenen.

Første juledag er national helligdag i Italien og de romerske turistattraktioner og museer vil normalt være lukket på denne dag. Byen er absolut ikke død den 25. december, da mange restauranter og cafeer er åbne og mange romere udnytter dagen til at tage en dejlig gåtur med familie og venner.

26. december: Anden juledag – Santo Stefano

Ligesom Førstejuledag er Anden juledag national helligdag i Italien, men på denne dag vil mange seværdigheder og museer holde åbent ligesom restauranter og cafeer.

31. december: Nytårsaften – San Silvestro

Romerne fejrer Nytårsaften såvel i hjemmene som ude i byen. Det er ofte en højtid som fejres sammen med venner. Modsat Julen, som normalt fejres sammen med familien. Mange restauranter i byen arrangerer Nytårsmiddage. Det er derfor meget vigtigt at bestille bord på forhånd til denne aften.


Del gerne siden, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.