Ferie i Rom i august – Den italienske sommermåned

Billedbeskrivelse. Når du holder ferie i Rom i august, ankommer du til det der bliver betragtet som den rigtige sommermåned i Italien og i Rom. I august er det samtidig højsæson for meget af sommerfrugten. Det smager herligt med den solmodne frugt og den hjælper dig til at holde dig i god form i sommervarmen. Naturligvis er vandmelon en af de meget populære frugter, som ofte slutter et romersk måltid af i august måned. 

Hjem > Ferie i Rom – Den bedste storbyferie > Sommerferie i Rom – Varme romerske sommerdage > Ferie i Rom i august – Den italienske sommermåned

Oplev Rom næsten for dig selv

I august er der industriferie i Italien, hvor rigtig mange industrier og kontorer lukker helt ned i op til tre uger. Samtidig holder skolerne sommerferie og mange offentlige kontorer og services fungerer med stærkt reduceret mandskab. Dette gælder dog ikke virksomhederne i Roms turistindustri, der står klar til at modtage dig.

Peterspladsen i Rom i august
Billede af teetassePixabay.

Der er altid mennesker på Peterspladsen i Rom, selvom det er lavsæson. Også når du besøger Rom i august måned.

Rigtig mange italienere forlader storbyerne og tager på ferie ved vandet eller i bjergene, hvor de finder et køligere klima. Især i Norditalien forvandles storbyerne nærmest til spøgelsesbyer og mange restauranter og forretninger holder sommerlukket. Dette gælder for eksempel for byer som Milano og Bologna, hvis økonomier er tæt forbundet til industrien.

Rom er heldigvis anderledes indrettet, da byen i høj grad lever af turisme hele året rundt. Der er både er færre turister og romere i byen og du finder ikke så mange mennesker i gaderne som normalt. Biltrafikken er også reduceret meget.

Men Rom fremstår stadig som en levende by. En del romere har de seneste år har set sig nødsaget til at skære ned på feriebudgettet på grund af reducerede økonomiske ressourcer. I stedet for en lang udenlandsferie eller et længere ophold ved havet, tager flere nu kortere ferier og lange weekender i løbet af alle de dejlige måneder som Italien byder på vejrmæssigt..

Ferie i Rom i august – helt unikt

Har du det godt i det varme klima er en ferie i Rom i august derfor en meget unik og fascinerende periode. Du har ikke helt byen for dig selv, men det er det nærmeste du kommer på at have det. Alle turistattraktioner er åbne og køerne for at komme ind er kortere end i højsæsonerne. Langt de fleste hoteller holder åbnet, men du skal være opmærksom på at nogle restauranter og forretninger kan holde sommerlukket. Dette gælder dog særligt i Roms yderområder. I byens centrum vil du normalt finde alt åbent, præcis som uden for ferietiden. Det er Særligt i ugerne omkring den 15. august, som er helligdag i Italien, at nogle forretninger og restauranter kan vælge at holde lukket.

Netop fordi så mange romere vælger at blive i byen i august bliver der organiseret rigtig mange udendørs aftenforestillinger gennem hele måneden. Det er for eksempel musikarrangementer under åben himmel, som til tider også kan være gratis. Det er en fantastisk følelse at mærke aftenens friskhed komme, efterhånden som den skrider frem.

Er du en natteravn kan det også anbefales at gå lange ture i byen om natten. Det er en magisk følelse at opleve byens lys på de historiske bygninger og seværdigheder og nyde lyden af de rislende og brusende fontæner på pladserne.

Priserne på hotellerne er relativt lave i august i forhold til de mest populære sæsoner, mens priserne på flybilletter kan være relativt høje på grund af den italienske industriferie. Dette skyldes at de italienere der holder en ferie i udlandet hyppigt rejser nord på, for nyde køligere himmelstrøg og opleve de nordiske kulturer. Dette mærker man for eksempel også i København, hvor man hører en del italiensk i august måned.

Læs om hvordan du passer godt på dig selv i Roms hede sommermåneder.

Hvordan er vejret i august i Rom?

August bliver af mange fremhævet som den varmeste måned på året i Rom, men faktisk er juli gennemsnitligt lige så varm. Om dagen kommer temperaturen til tider op mod de 35 C°. Fordelen ved august frem for juli, er at luftfugtigheden ofte falder betragteligt. Den varme luft mærkes derfor behageligere.

Læs mere om vejret i Rom i august måned med detaljer om temperaturer, solskinstimer, nedbør med mere.

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i august 2023

2. august: Fuldmåne – Luna piena

Oplev det romantiske Rom som 1800’tallets rejsende. Når det er fuldmåne, kan du opleve meget betagende scener i med fuldmånen over Roms smukke pladser, paladser, kirker og antikke ruiner. En seværdighed som i 1800’tallet skulle opleves ved fuldmåne var Colosseum. Gå en lang aften- eller nattetur i Rom og oplev byen på en enestående måde.

5. august: Nostra Signora della Neve – Vor Frue af sneen

Hvert år genoplives legenden om det mirakuløse augustsnevejr på Esquilin-højen, hvor Santa Maria Maggiore-kirken blev opført mellem 352 og 366. Kirken er sidenhen blevet udvidet, restaureret og udsmykket over flere omgange, og har taget den form vi i dag kender i 1750.

Førhen blev legenden fejret ved at man lod hvide rosenblade, som symbol på sneblomster, dale ned fra luften. I dag gengives snevejret med flotte lyseffekter foran Santa Maria Maggiore-kirkens facade. Normalt mellem klokken 20:30 og 24:00 om aftenen.

Ifølge legenden dukkede Vor Frue op i drøm hos en adelig rigmand og hans hustru. De var uden børn og havde besluttet at bygge en kirke i Vor Frues navn. I drømmen fortalte hun at der ville ske et mirakel, der ville vise hvor kirken skulle bygges. Pave Liberius havde den samme drøm og den følgende dag fandt rigmanden Esquilin-højen dækket af sne. Midt på sommeren.

6. august: Gratis søndag på museer og seværdigheder i Rom

Den første søndag i hver måned er der tradition for at kan du besøge flere museer og seværdigheder i Rom gratis. 2023 programmet for initiativet er endnu ikke offentliggjort og Kom til Rom Guiden følger op når det bliver muligt. Læs mere om gratissøndagene i Rom.

15. august: Jomfru Marias optagelse i himlen – Assunzione di Maria Vergine/Ferragosto

Denne italienske nationale helligdag falder midt i rigtig mange italieneres industriferie. Så kan det næsten ikke blive mere sommer i italieners og romernes opfattelse. Normalt omtales denne dag som Ferragosto. De der ikke allerede er på ferie, vil normalt søge mod badestrandene.

Du kan læse mere om Jomfru Marias optagelse i himlen på Wikipedia.

21. august cirka: Serie A 2022/2023 sæsonen i herrefodbold starter

Normalt starter sæsonen for herrefodbold i sidst i august måned. Starten af fodboldsæsonen i er en meget vigtig event, for fodboldentusiaster i alle aldre over hele Italien. Naturligvis bliver der også flittigt diskuteret klubfodbold i sommerferien. Det nationale fodboldhold bliver sjældent fulgt med samme interesse. Dog må Italiens flotte Europamesterskab siges at være en undtagelse – det er alle italienske fodboldfans naturligvis meget stolte af.

Men livet får ligesom en helt ny og bedre dimension, når ens klub skal på grønsværen hver uge. Og næsten alle italienske mænd og drenge, og også en del kvinder, har et fodboldhold de følger med liv og sjæl. I Rom og i hele Italien er det vanskeligt at leve uden.

Fodboldklubben AS Romas flag
Billede af joronoPixabay.

Fodboldklubben AS Romas flag. Farverne er de samme som Roms kommunes institutionelle farver.

Fodbolden er simpelthen med til at tegne ugens gang for rigtig mange mennesker. Og er samtidig et af romernes og italienernes vigtige sociale omdrejningspunkter. Man kan altid tale om fodbold og der bliver lagt store følelser i det. I Rom er det naturligvis særligt vigtigt hvilket af de to lokale hold du holder med: Roma eller Lazio. Men også selvom du er fan at en helt tredje klub, kan du få lov til at tale med. Ved du noget om fodbold, skal du nok komme godt ud af det med romerne.

Fodboldklubben SS Lazios flag
Billede af joronoPixabay.

Fodboldklubben SS Lazios flag. Den lyseblå farve går igen i Lazio regionens institutionelle farver.

Serie A er den stærkeste fodboldliga i Italien, hvor de 20 bedste italienske fodboldklubber spiller mod hinanden. Rom har traditionelt sine to storklubber AS Roma og SS Lazio med i turneringen. Sidste spilledag vil normalt være sidst i maj måned.

Læs om det romerske lokalderby i fodbold mellem AS Roma og SS Lazio, som er et af det mest intense, spændingsfyldte og berømte lokalopgør i verden.

28. august cirka: Serie A 2022/2023 sæsonen i damefodbold starter

Normalt starter sæsonen for damefodbold sidst i august måned. Begge Roms storklubber AS Roma og SS Lazio har sædvanligvis et hold med i damernes Serie A. De to damehold kaldes for Roma femminile og Lazio women.

Desværre spiller Lazio women sine hjemmekampe på Mirko Fersini stadion i Formello uden for Rom, hvilket er vanskeligt at komme til som turist – det kræver at du er i bil. Til gengæld kan du opleve Roma femminiles hjemmekampe på Stadio delle Tre Fontane, hvortil du nemt kan komme med Metro B.

Der er gratis adgang til Roma femminiles hjemmekampe og det er en rigtig god fodboldoplevelse – ikke mindst sammen med de meget engagerede Roma tilhængere.

Læs om den kvindelige danske fodboldspiller Amalie Thestrups erfaringer på AS Romas dameholdRoma femminile. Her beskriver Amalie blandt andet romernes entusiasme for deres klub.

27. august: Gratis søndag i Vatikanmuseerne

Den sidste søndag i måneden er der tradition for at Vatikanmuseerne holder gratis åbent om formiddagen. 2023 programmet for initiativet er endnu ikke offentliggjort og Kom til Rom Guiden følger op når det bliver muligt. Læs mere om gratissøndagene i Vatikanmuseerne.

31. august cirka: Sommerudsalget i Rom slutter

Sommerudsalget starter normalt først i juli og slutter sidst i august. Normalt vil langt de fleste butikker i centrum være åbne i Roms centrum, selvom det er ferietid i Italien. Vær dog opmærksom på at den 15. august er national helligdag i Italien og at nogle forretninger kan holde sommerlukket i ugerne omkring denne helligdag.

Læs mere om de populære shopping gader i Roms centrum og se hvor du finder dem på kort over Rom.

Se også hvor du finder mærkevarebutikker i Roms centrum.


Del gerne siden, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend