Ferie i Rom i august – Den italienske sommermåned

Billedbeskrivelse. Når du holder ferie i Rom i august, ankommer du til det der bliver betragtet som den rigtige sommermåned i Italien og i Rom. I august er det samtidig højsæson for meget af sommerfrugten. Det smager herligt med den solmodne frugt og den hjælper dig til at holde dig i god form i sommervarmen. Naturligvis er vandmelon en af de meget populære frugter, som ofte slutter et romersk måltid af i august måned. 

Hjem > Ferie i Rom – Den bedste storbyferie > Sommerferie i Rom – Varme romerske sommerdage > Ferie i Rom i august – Den italienske sommermåned

Oplev Rom næsten for dig selv

I august er der industriferie i Italien, hvor rigtig mange industrier og kontorer lukker helt ned i op til tre uger. Samtidig holder skolerne sommerferie og mange offentlige kontorer og services fungerer med stærkt reduceret mandskab. Dette gælder dog ikke virksomhederne i Roms turistindustri, der står klar til at modtage dig.

Peterspladsen i Rom i august
Billede af teetassePixabay.

Der er altid mennesker på Peterspladsen i Rom, selvom det er lavsæson. Også når du besøger Rom i august måned.

Rigtig mange italienere forlader storbyerne og tager på ferie ved vandet eller i bjergene, hvor de finder et køligere klima. Især i Norditalien forvandles storbyerne nærmest til spøgelsesbyer og mange restauranter og forretninger holder sommerlukket. Dette gælder for eksempel for byer som Milano og Bologna, hvis økonomier er tæt forbundet til industrien.

Rom er heldigvis anderledes indrettet, da byen i høj grad lever af turisme hele året rundt. Der er både er færre turister og romere i byen og du finder ikke så mange mennesker i gaderne som normalt. Biltrafikken er også reduceret meget.

Men Rom fremstår stadig som en levende by. En del romere har de seneste år har set sig nødsaget til at skære ned på feriebudgettet på grund af reducerede økonomiske ressourcer. I stedet for en lang udenlandsferie eller et længere ophold ved havet, tager flere nu kortere ferier og lange weekender i løbet af alle de dejlige måneder som Italien byder på vejrmæssigt..

Ferie i Rom i august – helt unikt

Har du det godt i det varme klima er en ferie i Rom i august derfor en meget unik og fascinerende periode. Du har ikke helt byen for dig selv, men det er det nærmeste du kommer på at have det. Alle turistattraktioner er åbne og køerne for at komme ind er kortere end i højsæsonerne. Langt de fleste hoteller holder åbnet, men du skal være opmærksom på at nogle restauranter og forretninger kan holde sommerlukket. Dette gælder dog særligt i Roms yderområder. I byens centrum vil du normalt finde alt åbent, præcis som uden for ferietiden. Det er Særligt i ugerne omkring den 15. august, som er helligdag i Italien, at nogle forretninger og restauranter kan vælge at holde lukket.

Netop fordi så mange romere vælger at blive i byen i august bliver der organiseret rigtig mange udendørs aftenforestillinger gennem hele måneden. Det er for eksempel musikarrangementer under åben himmel, som til tider også kan være gratis. Det er en fantastisk følelse at mærke aftenens friskhed komme, efterhånden som den skrider frem.

Er du en natteravn kan det også anbefales at gå lange ture i byen om natten. Det er en magisk følelse at opleve byens lys på de historiske bygninger og seværdigheder og nyde lyden af de rislende og brusende fontæner på pladserne.

Priserne på hotellerne er relativt lave i august i forhold til de mest populære sæsoner, mens priserne på flybilletter kan være relativt høje på grund af den italienske industriferie. Dette skyldes at de italienere der holder en ferie i udlandet hyppigt rejser nord på, for nyde køligere himmelstrøg og opleve de nordiske kulturer. Dette mærker man for eksempel også i København, hvor man hører en del italiensk i august måned.

Læs om hvordan du passer godt på dig selv i Roms hede sommermåneder.

Hvordan er vejret i august i Rom?

August bliver af mange fremhævet som den varmeste måned på året i Rom, men faktisk er juli gennemsnitligt lige så varm. Om dagen kommer temperaturen til tider op mod de 35 C°. Fordelen ved august frem for juli, er at luftfugtigheden ofte falder betragteligt. Den varme luft mærkes derfor behageligere.

Læs mere om vejret i Rom i august måned med detaljer om temperaturer, solskinstimer, nedbør med mere.

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i august 2022

Hele august måned

Udstilling: Italiensk videokunst fra 1960’erne frem til i dag

Originaltitel: Il video rende felici. Videoarte in Italia, hvilket betyder: Video gør dig lykkelig. Italiensk videokunst. Temaet for udstillingen er produktionen af videokunst. I hele perioden fra 1960’erne og frem til i dag har der i Italien været taget flere banebrydende initiativer der repræsenterer et kunstnerisk og kulturelt referencepunkt indenfor video eksperimentering på et internationalt niveau.

På udstillingen kan du opleve 20 installationer med over 300 værker, der samlet udgør mere end 80 timers projektion. Du vil finde flere udstillingsformatererer repræsenteret, så som en-kanals video, videoinstallationer, multimedie, interaktive videoer og apparatur til videoproduktion. Formålet er at fremvise de historiske processer i videoproduktionen.

Samlet involverer udstillingen mere end 100 videokunstnere, som har arbejdet med udforskning af videomediet og audiovisuelle eksperimenter.

Du kan se udstillingen mellem den 12. april 2022 og den 4. september 2022Udstillingen er sat op på to museer i Roms centrum. Når du køber billet til udstillingen på det ene museum, giver denne også adgang til at fortsætte besøget på det andet. De to museer er:

Galleria d’Arte ModernaVia Francesco Crispi, 24, 00187 Roma RM, ItalienSe mere om udstillingen.

Og:

Palazzo delle Esposizioni. Via Nazionale, 194, 00184 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Tæppets rolle i kunst, kunsthåndværk og design

Originaltitel: INTERTWINGLED – The Role of the Rug in Arts, Crafts and Design. På udstillingen finder du mere end 80 værker inden for maleri, fotografi, design og håndværk. Til sammen er værkerne tænkt som en stor installation, der fremviser tæpper og gobeliner inden for forskellige områder fra kunst og kunsthåndværk til design.

Samtidig omhandler udstillingen mere begrebsmæssige områder med trådene der viklet ind i hinanden bliver til symboler på nye relationer, der interagerer med ideer. Her er nogle af temaerne nomadisme, fast ejendom, synlige og usynlige digitale netværk, hypertekst, magtens decentralisering, den ikke-lineære fortælling og den magt der ligger i sammenholdet – at være flettet sammen.

Du kan se udstillingen mellem den 21. marts 2022 og den 4. september 2022 i Galleria Nazionale d’Arte Moderna e ContemporaneaViale delle Belle Arti, 131, 00197 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Fotografier af Gianni Berengo Gardin

Originaltitel: Gianni Berengo Gardin. L’occhio come mestiereGianni Berengo Gardin er en italiensk fotograf og fotojournalist der siden 1960’erne blandt andet er kendt for sine mange fotobøger og udstillinger verden over. På udstillingen finder du over 150 af hans fotografier udstillet over temaet Øjet som profession, med ikke-manipulerede arbejder.

Alle motiverne er italienske og beskriver en længere tidsperiode frem til i dag. Eksempler på motiver er Venedig, Milano med dens industrier, arbejdspladser med reportager fra Alfa Romeo, Fiat, Pirelli og Olivetti, psykiatriske hospitaler, sigøjnernes verden, små italienske landsbyer og storbyerne og Aquila som blev ramt af jordskælv i 2009.

Endelig rummer udstillingen fotografier af selve MAXXI museumsbygningens opførelse i Rom.

Du kan se udstillingen mellem den 4. maj 2022 og den 18. september 2022 i MAXXI museetVia Guido Reni, 4a, 00196 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Fotoudstilling med italienske billeder fra perioden 1960-1975

Originaltitel: Anni interessanti. Momenti di vita italiana. 1960-1975. En italiensk selvbiografi i billeder af de mest begivenhedsrige øjeblikke i landets historie. Billederne skildrer den periode, hvor Italien udviklede sig til et moderne land og blev til det Italien vi kan opleve i dag.

Du kan se udstillingen mellem den 13. maj 2022 og den 16. oktober 2022 i Museo di Roma in Trastevere. Piazza di S. Egidio, 1/b, 00153 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Site-specific installationer i Chiostro del Bramante

Originaltitel: CRAZY – La follia nell’arte contemporanea. CRAZY – Galskaben i samtidskunsten. Chiostro del Bramante er en elegant italiensk renæssance bygning fra 1500-tallet i Roms historiske centrum, der i dag fungerer som kunstmuseum. Udstillingen består af 11 installationer, som alle er skabt specifikt til omgivelserne, hvor værkerne er installeret. Der er nærmest tale om en crazy udsmykning af de smukke historiske rammer som renæssancebygningen byder på.

Da antallet af besøgene der kan få adgang til udstillingen på samme tid, er begrænset, anbefaler Chiostro del Bramante museet at du bestiller billetter på forhånd online.

Se billeder fra udstillingen på museets Social Wall.

Du kan se udstillingen mellem den 19. februar 2022 og den 8. januar 2023 i Chiostro del Bramante. Arco della Pace, 5, 00186 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

Se kort promotionsvideo, hvor du kan få et indtryk af Crazy udstillingen i Chiostro del Bramante.

Udstilling: Middelalderkunst i Palazzo Barberini

Originaltitel: Dai primitivi a Filippo Lippi. Il nuovo allestimento di Palazzo Barberini. Efter en fuldstændig renovering og istandsættelse af stueetagen i Palazzo Barberini, kunne galleriet åbne dørene for publikum sidst i april 2022. Restaurerings-arbejderne har taget tre år. Der er tale om i alt 11 sale, hvor der udstillet 50 værker fra middelalderen. Det tidligste maleri i samlingen er Madonna Advocata, som stammer fra perioden 1050-1075.

Du kan besøge udstillingen fra den 29. april 2021 til den 30. juni 2023 i Palazzo Barberini Via delle Quattro Fontane, 13, 00184 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

Fra 2. august: Opera: Barberen i Sevilla af Gioachino Rossini

Den 2., 5., 7. og 9. August opføres operaen Barberen i Sevilla af den italienske komponist Gioachino Rossini. Operaen er en opera buffa, en komisk operaform med oprindelse i 1700-tallets Italien. Operaen er baseret på en komedie af Pierre-Augustin Caron de BeaumarchaisLe Barbiér de Seville og sættes op i Caracallas termer. Premieren for Barberen i Sevilla fandt sted i 1816 på Teatro Argentina i Rom, så det er en ægte romersk begivenhed.

Du kan opleve operaen i Caracallas termer, Viale delle Terme di Caracalla, 00153 Roma RM, Italien. Information og onlinebestilling af billetter.

Se flere opera-, ballet- og koncertevents der sættes op af Roms operahus i løbet af året.

3. august: Ballet: Notre-Dame de Paris af Maurice Jarre

Den 21., 22. og 27. juli og 3. august opføres balletten Notre-Dame de Paris – Klokkeren fra Notre Dame – med musik af den franske komponist Maurice Jarre. Balletten er baseret på en roman af Victor Hugo og sættes op i Caracallas termer.

Du kan opleve balletten i Caracallas termer, Viale delle Terme di Caracalla, 00153 Roma RM, Italien. Information og onlinebestilling af billetter.

Se flere opera-, ballet- og koncertevents der sættes op af Roms operahus i løbet af året.

4. august: Opera: Carmen af Georges Bizet

Den 4. august opføres operaen Carmen med musik af den franske komponist Georges Bizet i Caracallas termer. Operaen er en af de mest berømte franske operaer og baseret på en novelle af Prosper Mérimée.

Du kan opleve operaen i Caracallas termer, Viale delle Terme di Caracalla, 00153 Roma RM, Italien. Information og onlinebestilling af billetter.

Se flere opera-, ballet- og koncertevents der sættes op af Roms operahus i løbet af året.

4. august: Udendørskoncert med Ben Harper

Ben Harper er en amerikansk singer-songwrite og multi-instrumentalist. I sin musik blander han flere genre som for eksempel blues, folk, soul, reggae, og rockmusik. Ben Harper har modtaget tre Grammy Awards for bedste popinstrumentale præstation, bedste traditionelle soul gospelalbum og bedste bluesalbum i 2013.

Du kan opleve Ben Harper sammen med The Innocent Criminals i Auditorium Parco della Musica – Cavea, Via Pietro de Coubertin, 30, 00196 Roma RM, Italien. Information og onlinebestilling af billetter.

5. august: Nostra Signora della Neve – Vor Frue af sneen

Hvert år genoplives legenden om det mirakuløse augustsnevejr på Esquilin-højen, hvor Santa Maria Maggiore-kirken blev opført mellem 352 og 366. Kirken er sidenhen blevet udvidet, restaureret og udsmykket over flere omgange, og har taget den form vi i dag kender i 1750.

Førhen blev legenden fejret ved at man lod hvide rosenblade, som symbol på sneblomster, dale ned fra luften. I dag gengives snevejret med flotte lyseffekter foran Santa Maria Maggiore-kirkens facade. Normalt mellem klokken 20:30 og 24:00 om aftenen.

Ifølge legenden dukkede Vor Frue op i drøm hos en adelig rigmand og hans hustru. De var uden børn og havde besluttet at bygge en kirke i Vor Frues navn. I drømmen fortalte hun at der ville ske et mirakel, der ville vise hvor kirken skulle bygges. Pave Liberius havde den samme drøm og den følgende dag fandt rigmanden Esquilin-højen dækket af sne. Midt på sommeren.

7. august: Gratis søndag på museer og seværdigheder i Rom

Den første søndag i hver måned kan du besøge flere museer og seværdigheder i Rom gratis. Læs mere om gratissøndagene i Rom.

12. august: Fuldmåne – Luna piena

Oplev det romantiske Rom som 1800’tallets rejsende. Når det er fuldmåne, kan du opleve meget betagende scener i med fuldmånen over Roms smukke pladser, paladser, kirker og antikke ruiner. En seværdighed som i 1800’tallet skulle opleves ved fuldmåne var Colosseum. Gå en lang aften- eller nattetur i Rom og oplev byen på en enestående måde.

15. august: Jomfru Marias optagelse i himlen – Assunzione di Maria Vergine/Ferragosto

Denne italienske nationale helligdag falder midt i rigtig mange italieneres industriferie. Så kan det næsten ikke blive mere sommer i italieners og romernes opfattelse. Normalt omtales denne dag som Ferragosto. De der ikke allerede er på ferie, vil normalt søge mod badestrandene.

Du kan læse mere om Jomfru Marias optagelse i himlen på Wikipedia.

21. august: Udstilling slutter: Fotografier fra regnskoven i Amazonas

Originaltitel: Amazônia. I løbet af seks år rejste den brasilianske fotograf Sebastião Salgado rundt den brasilianske Amazonas og fotograferede skoven, floderne, bjergene og de mennesker der bor der.

Udstillingen har premiere i Rom og består af mere end 200 fotografier, der giver mulighed for at fordybe sig i skovens univers. Salgados imponerende fotografier bliver dels akkompagneret med skovens lyde: Træernes raslen, dyrs skrig, fuglesang eller lydene af vand og dels med musik af den franske komponist Jean-Michel Jarre.

Udstillingen fremhæver skrøbeligheden ved regnskovens økosystem og viser, at skoven i de beskyttede områder, hvor de oprindelige samfund findes, næsten ikke har lidt skade. Samtidig inviterer den os til at reflektere over den generelle økologiske situation og vores relation til denne.

Du kan se udstillingen mellem den 1. oktober 2021 og den 21. august 2022galleria 4 på MAXXI-museetVia Guido Reni, 4a, 00196 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

21. august cirka: Serie A 2022/2023 sæsonen i herrefodbold starter

Normalt starter sæsonen for herrefodbold i sidst i august måned. Starten af fodboldsæsonen i er en meget vigtig event, for fodboldentusiaster i alle aldre over hele Italien. Naturligvis bliver der også flittigt diskuteret klubfodbold i sommerferien. Det nationale fodboldhold bliver sjældent fulgt med samme interesse. Dog må Italiens flotte Europamesterskab siges at være en undtagelse – det er alle italienske fodboldfans naturligvis meget stolte af.

Men livet får ligesom en helt ny og bedre dimension, når ens klub skal på grønsværen hver uge. Og næsten alle italienske mænd og drenge, og også en del kvinder, har et fodboldhold de følger med liv og sjæl. I Rom og i hele Italien er det vanskeligt at leve uden.

Fodboldklubben AS Romas flag
Billede af joronoPixabay.

Fodboldklubben AS Romas flag. Farverne er de samme som Roms kommunes institutionelle farver.

Fodbolden er simpelthen med til at tegne ugens gang for rigtig mange mennesker. Og er samtidig et af romernes og italienernes vigtige sociale omdrejningspunkter. Man kan altid tale om fodbold og der bliver lagt store følelser i det. I Rom er det naturligvis særligt vigtigt hvilket af de to lokale hold du holder med: Roma eller Lazio. Men også selvom du er fan at en helt tredje klub, kan du få lov til at tale med. Ved du noget om fodbold, skal du nok komme godt ud af det med romerne.

Fodboldklubben SS Lazios flag
Billede af joronoPixabay.

Fodboldklubben SS Lazios flag. Den lyseblå farve går igen i Lazio regionens institutionelle farver.

Serie A er den stærkeste fodboldliga i Italien, hvor de 20 bedste italienske fodboldklubber spiller mod hinanden. Rom har traditionelt sine to storklubber AS Roma og SS Lazio med i turneringen. Sidste spilledag vil normalt være sidst i maj måned.

Læs om det romerske lokalderby i fodbold mellem AS Roma og SS Lazio, som er et af det mest intense, spændingsfyldte og berømte lokalopgør i verden.

28. august cirka: Serie A 2022/2023 sæsonen i damefodbold starter

Normalt starter sæsonen for damefodbold sidst i august måned. Begge Roms storklubber AS Roma og SS Lazio har sædvanligvis et hold med i damernes Serie A. De to damehold kaldes for Roma femminile og Lazio women.

Desværre spiller Lazio women sine hjemmekampe på Mirko Fersini stadion i Formello uden for Rom, hvilket er vanskeligt at komme til som turist – det kræver at du er i bil. Til gengæld kan du opleve Roma femminiles hjemmekampe på Stadio delle Tre Fontane, hvortil du nemt kan komme med Metro B.

Der er gratis adgang til Roma femminiles hjemmekampe og det er en rigtig god fodboldoplevelse – ikke mindst sammen med de meget engagerede Roma tilhængere.

Læs om den kvindelige danske fodboldspiller Amalie Thestrups erfaringer på AS Romas dameholdRoma femminile. Her beskriver Amalie blandt andet romernes entusiasme for deres klub.

28. august: Udstilling slutter: Cinzia Ruggeri: postmoderne og surrealistisk designer tøj

Originaltitel: CINZIA RUGGERI – Cinzia says…. Cinzia Ruggeri (1942-2019) var en italiensk kunstner, stilist og designer, der arbejdede inden for flere kunstneriske discipliner. Hendes kreationer bliver blandt andet beskrevet som ironiske, provokerende og elegante. I modeverdenen blev hun også kendt for sine brands BloomCinzia Ruggeri experimental line og Cinzio menswear op gennem 1970’erne og 80’erne.

Udstillingen er en hyldest til italiensk kreativitet i disse år, hvor Cinzia Ruggeri regnes for en af de centrale bidragsydere.

Du kan se udstillingen mellem den 14. april 2022 og den 28. august 2022 i MACRO – Museo d’Arte Contemporanea di RomaVia Nizza 138, 00198 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

28. august: Gratis søndag i Vatikanmuseerne

Den sidste søndag i måneden er det muligt at besøge Vatikanmuseerne gratis om formiddagen. Læs mere om gratissøndagene i Vatikanmuseerne.

31. august cirka: Sommerudsalget i Rom slutter

Sommerudsalget starter normalt først i juli og slutter sidst i august. Normalt vil langt de fleste butikker i centrum være åbne i Roms centrum, selvom det er ferietid i Italien. Vær dog opmærksom på at den 15. august er national helligdag i Italien og at nogle forretninger kan holde sommerlukket i ugerne omkring denne helligdag.

Læs mere om de populære shopping gader i Roms centrum og se hvor du finder dem på kort over Rom.

Se også hvor du finder mærkevarebutikker i Roms centrum.


Del gerne siden, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend