Ferie i Rom i maj – Nyd sommersolen

Billedbeskrivelse: i maj bliver det rigtig forår i Den Evige Stad.  Og det inviterer uden tvivl til en herlig ferie i Rom i maj måned. Temperaturerne er sommeragtige og måneden byder på meget sol. På billedet ser du Colosseum i smuk profil mod den romerske maj himmel.

Hjem > Ferie i Rom – Den bedste storbyferie > Forår i Rom – Et fantastisk rejseeventyr > Ferie i Rom i maj – Nyd sommersolen

Indholdsfortegnelse

Danske sommertemperaturer i Rom i maj

Ligesom september er denne måned af mange regnet for det ideelle tidspunkt for en rejse til Rom. Her er der stor sikkerhed for at kunne nyde en cappuccino, en spritz eller en øl på en cafe i byens centrum med udsigt over en af Roms mange smukke pladser eller midt i strømmen af de mange turister og romere der passerer i gaden. Eller naturligvis nyde nogle af Italiens og Roms mange kulinariske specialiteter på en udendørs restaurant.

Både med hensyn til flybilletter og hoteller er priserne naturligvis relativt høje. Samtidig skal du regne med at stå i kø ved byens  mest berømte attraktioner. For eksempel ved Colosseum og Peterskirken. 

Hvordan er vejret i maj i Rom?

På din ferie i Rom i maj finder du normalt den varmeste og mest solrige forårsmåned med dagtemperaturer der kan komme op på næsten 25 C° om dagen. Det er også den mest regnfattige måned i løbet af foråret. Så ønsker du at nyde en storbyferie i Rom i et vejrlig der ligner en god dansk sommer, er maj måned ideel.

Læs mere om vejret i Rom i maj måned med detaljer om temperaturer, solskinstimer, nedbør med mere.

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i maj 2022

Hele maj måned

I maj springer roserne ud i Rom

Roms kommunes rosenhave i maj
Billede af Kom til Rom Guiden.

Særligt i første halvdel af måneden kan du have glæde af denne dejlige oplevelse af farver og dufte. I Roms kommunes rosenhave – Roseto Comunale – på Aventinerhøjen kan du nyde et rigt udvalg af roser i flor.

Rosenhaven ligger lige overfor Circus Maximus cirka kun 400 meter til fods fra Circo Massimo metrostationen på linje B. Herfra har du samtidig en strålende udsigt over Circus Maximus og Palatinerhøjen.

Læs også Jesper Storgaard Jensens fortælling om Roms kommunale rosenhave.

Ønsker du en lidt mere fredelig gåtur, væk fra Roms centrum, byder Aventinerhøjen samtidig på de tre smukke kirker Santa Sabina, Basilica dei Santi Bonifacio e Alessio og Santa Prisca, oprindeligt fra den tidlige kristendoms tid. Du finder også den herligste udsigt ud over Rom fra OrangehavenGiardino degli Aranci. Og endelig det kuriøse syn til Peterskirkens kuppel gennem nøglehullet i Malteserordenens port.

Ønsker du at nyde roserne tættere på det historiske centrum, har Roms botaniske haveOrto Botanico di Roma – også en rosenhave. Den ligger i Trastevere ikke langt fra Ponte Sisto.

Udstilling: Gulvmosaik fra den sene kejsertid i Romerriget

Originaltitel: Il mosaico della “Real Casa”.Centrale Montemartini museet kan beundre et stykke unikt mosaikarbejde fra den sene kejsertid. Den restaurerede mosaik stammer fra perioden mellem midten af ​​det 3. og begyndelsen af ​​det 4. århundrede efter Kristi fødsel. Mosaikken målte dengang 8,40 x 6,70 meter og var lagt i et repræsentationslokale i en adelig bolig. På denne tid brugte romerne mest geometriske dekorative temaer eller former inspireret fra naturen.

Mosaikken blev fundet i Rom i 1900 i Via XX Settembre ikke langt fra præsidentpaladsets – Quirinale – haver.

Du kan se udstillingen mellem den 2. april 2022 og den 15. juni 2022 i Centrale Montemartini. Via Ostiense, 106, 00154 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

Læs mere om det spændende Centrale Montemartini museum her på Kom til Rom Guiden.

Udstilling: Barokkunstnere fra Republikken Genova fra 16- og 1700-tallet

Originaltitel: Superbarocco. Arte a Genova da Rubens a Magnasco. Udstillingen er sat op i samarbejde med The National Gallery of Art i Washington og Genovas kommune og rummer cirka 120 værker. I Republikken Genova (1099-1797) opstod der en særlig fortolkning af barokkunsten, som blomstrede i den rige handelsrepublik.

Et af de helt store navne i Genova på den tid var den flamske maler Rubens og udstillingen rummer en hel sal, kun med hans arbejder.

Du kan se udstillingen mellem den 26. marts 2022 og den 3. juli 2022 i Scuderie del Quirinale. Via Ventiquattro Maggio, 16, 00186 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Fotografier fra regnskoven i Amazonas

Originaltitel: Amazônia. I løbet af seks år rejste den brasilianske fotograf Sebastião Salgado rundt den brasilianske Amazonas og fotograferede skoven, floderne, bjergene og de mennesker der bor der.

Udstillingen har premiere i Rom og består af mere end 200 fotografier, der giver mulighed for at fordybe sig i skovens univers. Salgados imponerende fotografier bliver dels akkompagneret med skovens lyde: Træernes raslen, dyrs skrig, fuglesang eller lydene af vand og dels med musik af den franske komponist Jean-Michel Jarre.

Udstillingen fremhæver skrøbeligheden ved regnskovens økosystem og viser, at skoven i de beskyttede områder, hvor de oprindelige samfund findes, næsten ikke har lidt skade. Samtidig inviterer den os til at reflektere over den generelle økologiske situation og vores relation til denne.

Du kan se udstillingen mellem den 1. oktober 2021 og den 21. august 2022 i galleria 4 på MAXXI-museetVia Guido Reni, 4a, 00196 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Cinzia Ruggeri: postmoderne og surrealistisk designer tøj

Originaltitel: CINZIA RUGGERI – Cinzia says…. Cinzia Ruggeri (1942-2019) var en italiensk kunstner, stilist og designer, der arbejdede inden for flere kunstneriske discipliner. Hendes kreationer bliver blandt andet beskrevet som ironiske, provokerende og elegante. I modeverdenen blev hun også kendt for sine brands Bloom, Cinzia Ruggeri experimental line og Cinzio menswear op gennem 1970’erne og 80’erne.

Udstillingen er en hyldest til italiensk kreativitet i disse år, hvor Cinzia Ruggeri regnes for en af de centrale bidragsydere.

Du kan se udstillingen mellem den 14. april 2022 og den 28. august 2022 i MACRO – Museo d’Arte Contemporanea di RomaVia Nizza 138, 00198 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Italiensk videokunst fra 1960’erne frem til i dag

Originaltitel: Il video rende felici. Videoarte in Italia, hvilket betyder: Video gør dig lykkelig. Italiensk videokunst. Temaet for udstillingen er produktionen af videokunst. I hele perioden fra 1960’erne og frem til i dag har der i Italien været taget flere banebrydende initiativer der repræsenterer et kunstnerisk og kulturelt referencepunkt indenfor video eksperimentering på et internationalt niveau.

På udstillingen kan du opleve 20 installationer med over 300 værker, der samlet udgør mere end 80 timers projektion. Du vil finde flere udstillingsformatererer repræsenteret, så som en-kanals video, videoinstallationer, multimedie, interaktive videoer og apparatur til videoproduktion. Formålet er at fremvise de historiske processer i videoproduktionen.

Samlet involverer udstillingen mere end 100 videokunstnere, som har arbejdet med udforskning af videomediet og audiovisuelle eksperimenter.

Du kan se udstillingen mellem den 12. april 2022 og den 4. september 2022. Udstillingen er sat op på to museer i Roms centrum. Når du køber billet til udstillingen på det ene museum, giver denne også adgang til at fortsætte besøget på det andet. De to museer er:

Galleria d’Arte ModernaVia Francesco Crispi, 24, 00187 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Og:

Palazzo delle Esposizioni. Via Nazionale, 194, 00184 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Tæppets rolle i kunst, kunsthåndværk og design

Originaltitel: INTERTWINGLED – The Role of the Rug in Arts, Crafts and Design. På udstillingen finder du mere end 80 værker inden for maleri, fotografi, design og håndværk. Til sammen er værkerne tænkt som en stor installation, der fremviser tæpper og gobeliner inden for forskellige områder fra kunst og kunsthåndværk til design.

Samtidig omhandler udstillingen mere begrebsmæssige områder med trådene der viklet ind i hinanden bliver til symboler på nye relationer, der interagerer med ideer. Her er nogle af temaerne nomadisme, fast ejendom, synlige og usynlige digitale netværk, hypertekst, magtens decentralisering, den ikke-lineære fortælling og den magt der ligger i sammenholdet – at være flettet sammen.

Du kan se udstillingen mellem den 21. marts 2022 og den 4. september 2022 i Galleria Nazionale d’Arte Moderna e ContemporaneaViale delle Belle Arti, 131, 00197 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Udstilling: Site-specific installationer i Chiostro del Bramante

Originaltitel: CRAZY – La follia nell’arte contemporanea. CRAZY – Galskaben i samtidskunsten. Chiostro del Bramante er en elegant italiensk renæssance bygning fra 1500-tallet i Roms historiske centrum, der i dag fungerer som kunstmuseum. Udstillingen består af 11 installationer, som alle er skabt specifikt til omgivelserne, hvor værkerne er installeret. Der er nærmest tale om en crazy udsmykning af de smukke historiske rammer som renæssancebygningen byder på.

Da antallet af besøgene der kan få adgang til udstillingen på samme tid, er begrænset, anbefaler Chiostro del Bramante museet at du bestiller billetter på forhånd online.

Se billeder fra udstillingen på museets Social Wall.

Du kan se udstillingen mellem den 19. februar 2022 og den 8. januar 2023 i Chiostro del Bramante. Arco della Pace, 5, 00186 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

Se kort promotionsvideo, hvor du kan få et indtryk af Crazy udstillingen i Chiostro del Bramante.

Udstilling: Middelalderkunst i Palazzo Barberini

Originaltitel: Dai primitivi a Filippo Lippi. Il nuovo allestimento di Palazzo Barberini. Efter en fuldstændig renovering og istandsættelse af stueetagen i Palazzo Barberini, kunne galleriet åbne dørene for publikum sidst i april 2022. Restaurerings-arbejderne har taget tre år. Der er tale om i alt 11 sale, hvor der udstillet 50 værker fra middelalderen. Det tidligste maleri i samlingen er Madonna Advocata, som stammer fra perioden 1050-1075.

Du kan besøge udstillingen fra den 29. april 2021 til den 30. juni 2023 i Palazzo Barberini Via delle Quattro Fontane, 13, 00184 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

1. maj: Arbejdets dag – Festa del Lavoro

Denne dag er national helligdag i Italien. De fleste restauranter holder dog åbent som normalt, mens en del forretninger, museer og seværdigheder kan være lukkede.

På denne dag vil traditionen at fagforeningerne samler folk til taler og et langt koncertprogram på Piazza di Porta San Giovanni. Denne plads ligger lige ved Laterankirken, som er Roms domkirke. Festlighederne foregår normalt fra om eftermiddagen til langt ud på aftenen. Der er normalt mange mennesker til denne begivenhed. Vær også opmærksom på omlægninger i den offentlig trafik omkring Piazza di Porta San Giovanni.

Første maj falder på en søndag i 2022 og en del romere vil benytte lejligheden til at køre ud af byen for at nyde naturen og vandet. Andre vil tage familien med til en hjemmelavet picnic i en af Roms grønne parker. Derfor vil for eksempel Villa Borghese og Villa Pamphili være meget overrendte af mennesker på denne dag.

1. maj: Herrefodbold Serie A – Roma vs. Bologna

Roma møder Bologna på hjemmebane klokken 20:45. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

1. maj: Gratis søndag på museer og seværdigheder i Rom

Den første søndag i hver måned kan du besøge flere museer og seværdigheder i Rom gratis. Dog holder mange museer lukket den 1. maj, som er en italiensk helligdag. Så lige på denne søndag er mulighederne for et gratis besøg ikke så store.

Dog vil du for eksempel kunne besøge Colosseum, Forum Romanum, Palatinerhøjen, Engelsborg og Ostia Antica gratis på denne søndag. Læs mere om gratissøndagene i Rom.

Fra 4. maj: Udstilling: Fotografier af Gianni Berengo Gardin

Originaltitel: Gianni Berengo Gardin. L’occhio come mestiere. Gianni Berengo Gardin er en italiensk fotograf og fotojournalist der siden 1960’erne blandt andet er kendt for sine mange fotobøger og udstillinger verden over. På udstillingen finder du over 150 af hans fotografier udstillet over temaet Øjet som profession, med ikke-manipulerede arbejder.

Alle motiverne er italienske og beskriver en længere tidsperiode frem til i dag. Eksempler på motiver er Venedig, Milano med dens industrier, arbejdspladser med reportager fra Alfa Romeo, Fiat, Pirelli og Olivetti, psykiatriske hospitaler, sigøjnernes verden, små italienske landsbyer og storbyerne og Aquila som blev ramt af jordskælv i 2009.

Endelig rummer udstillingen fotografier af selve MAXXI museumsbygningens opførelse i Rom.

Du kan se udstillingen mellem den 4. maj 2022 og den 18. september 2022 i MAXXI museet. Via Guido Reni, 4a, 00196 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

Læs mere om det spændende MAXXI museum for moderne kunst og arkitektur her på Kom til Rom Guiden.

7. maj: Herrefodbold Serie A – Lazio vs. Sampdoria

Lazio møder Sampdoria på hjemmebane klokken 20:45. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

Fra 8. maj: Tennis – Roma Open – Internazionali BNL d’Italia

Mellem den 8. og 15. maj 2022 spilles Roma Open, den vigtigste tennisturnering i Italien i løbet af året. Turneringen spilles både af kvinder og mænd og for mændenes vedkommende er der tale om en ATP Masters 1000-turnering. 2022-turneringen i Rom er nummer 79 i rækken, så der er tale om en traditionsrig sportsevent.

Der spilles på grusbane på Foro ItalicoStadio del tennis di Roma, som ligger noget uden for Roms centrum i Monte Mario kvarteret. Fra centrum kan du komme til Foro Italico med den offentlige transport.

Du kan finde information om Roma Open på turneringens officielle hjemmeside internazionalibnlditalia.com og købe billetter på ticketing.internazionalibnlditalia.com.

8. maj: Damefodbold Serie A – Roma vs. Sampdoria

Roma møder Sampdoria på hjemmebane. Kampen spilles på Stadio delle Tre Fontane. I skrivende stund er der ikke sat et tidspunkt for kampens start. Tjek tidspunktet her.

8. maj: Mors dag – Festa della Mamma

Er sammen med din mor i Rom, er dette dagen hvor du kan tænke specielt på hende. Ligesom i Danmark køber italienerne ofte en lille gave eller blomster til deres mor, og naturligvis skal hun have en hilsen over telefonen. Det får rigtig mange italienske mødre alligevel hver dag.

Fra 10. maj: Ballet: Le Corsaire med musik af Adolphe-Charles Adam

Den 10., 11., 12., 13., 14. og 15. maj 2022 opføres balletten Le Corsaire med musik af Adolphe-Charles Adam. Andre komponister har senere tilføjet i nogle scener til balletten. Det drejer sig om Cesare Pugni, Léo Delibes og Riccardo Drigo. Balletten er baseret på fortællingen The Corsair af Lord Byron.

Du kan opleve balletten i Roms operahus – Teatro dell’Opera di Roma/ Teatro Costanzi, Piazza Beniamino Gigli, 00184 Roma RM, Italien. Information og onlinebestilling af billetter.

Se flere opera-, ballet- og koncertevents der sættes op af Roms operahus i løbet af året.

Fra 13. maj: Udstilling: Fotoudstilling med italienske billeder fra perioden 1960-1975

Originaltitel: Anni interessanti. Momenti di vita italiana. 1960-1975. En italiensk selvbiografi i billeder af de mest begivenhedsrige øjeblikke i landets historie. Billederne skildrer den periode, hvor Italien udviklede sig til et moderne land og blev til det Italien vi kan opleve i dag.

Du kan se udstillingen mellem den 13. maj 2022 og den 16. oktober 2022 i Museo di Roma in Trastevere. Piazza di S. Egidio, 1/b, 00153 Roma RM, Italien. Se mere om udstillingen.

14. maj: Museernes kulturnat – Notte dei musei

Notte dei musei er et nationalt initiativ for hele Italien. I Rom vil du kunne besøge flere museer mellem klokken 20:00 og 02:00, med sidste indgang klokken 01.00. Priserne for at besøge museerne kan være forskellige fra museum til museum. For eksempel tilbyder Roms kommunes museer, som er samlet under hovedadministrationen Sistema Musei di Roma Capitale, adgang for € 1,00 per person eller helt gratis.

På flere af museerne vil der være underholdning af forskellig slags på denne nat.

Nogle af de museer der kunne være interessante i turistmæssig sammenhæng, er for eksempel:

14. maj: Herrefodbold Serie A – Roma vs. Venezia

Roma møder Venezia på hjemmebane klokken 20:45. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

15. maj cirka: eventen slutter – Oplev Den Spanske Trappe med Azalea blomster

CC BY 2.0 billede af RodneyFlickr.

Fra midten af april frem til midten af maj  kan du opleve det meget smukke syn af Den Spanske Trappe dekoreret med Azalea blomster.

Se video med Azalea blomsterne på Den Spanske Trappe.

Læs om Den Spanske Trappes historie og arkitektur.

16. maj: Fuldmåne – Luna piena

Oplev det romantiske Rom som 1800’tallets rejsende. Når det er fuldmåne, kan du opleve meget betagende scener i med fuldmånen over Roms smukke pladser, paladser, kirker og antikke ruiner. En seværdighed som i 1800’tallet skulle opleves ved fuldmåne var Colosseum. Gå en lang aften- eller nattetur i Rom og oplev byen på en enestående måde.

22. maj: Herrefodbold Serie A – Lazio vs. Verona

Lazio møder Verona på hjemmebane klokken 15:00. Kampen spilles på Stadio Olimpico.

29. maj: Gratis søndag i Vatikanmuseerne

Den sidste søndag i måneden er det muligt at besøge Vatikanmuseerne gratis om formiddagen. Læs mere om gratissøndagene i Vatikanmuseerne.


Del gerne Ferie i Rom i maj siden, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend