Ferie i Rom i marts – Det tidligste forår

Billedbeskrivelse: Mimoserne er et af symbolerne på marts måned og det tidlige forår i Rom. Faktisk springer mimoserne ofte ud allerede i februar, men de er symbolsk knyttet til den 8. marts, kvindernes Internationale Kampdag. Holder du ferie i Rom i marts på denne dag, vil du se mange mimosegrene i byen.

Marts og november bliver ofte omtalt som de to mest regnfulde måneder i Rom. Når du holder ferie i Rom i marts, kan du mærke hvordan temperaturerne begynder at kommer op på et behageligt forårsagtigt niveau. Måske netop derfor omtaler romerne denne måned som den skøre måned. Marzo pazzarello guarda il sole e prendi l’ombrello. Skøre marts, se på solen og tag paraplyen med, når du går ud.

Hjem > Ferie i Rom – Den bedste storbyferie > Forår i Rom – Et fantastisk rejseeventyr > Ferie i Rom i marts – Det tidligste forår

Oplev det tidlige forår i Rom

Ser man på historisk vejrstatistik kan man sige at marts har et meget dårligere ry end den egentlig burde have. Både januar, februar og april (som betragtes som højsæson på grund af de milde temperaturer) har flere eller et lignede antal regnvejrsdage. I efteråret/vinteren skal man frem til oktober, november og december for at finde relativt mange dage med regn.

Marts bliver af nogle romerske hoteller betragtet som en mellemsæson. Priserne kan derfor være noget højere end i vinterperioden (undtaget mellem Jul og Helligtrekonger), men stadig lavere end i forårets og efterårets højsæsoner. Andre hoteller springer derimod direkte til højsæsonpriser omkring midten af måneden.

Selvom marts kan byde på regnvejrsdage, er det alligevel en dejlig måned at holde ferie i Rom. Det er nok for tidligt på sæsonen til at opleve byen iført sommertøj. Men der er rigtig gode muligheder for at nyde den tidlige forårssol på Roms fortovscafeer og gader.

Samtidig er der stadig bedre plads i Roms seværdigheder. Byen er i det hele taget mindre befolket end i de klassiske højsæsoner.

Kommer man ud for nogle regnvejrsdage kan man med fordel besøge nogle af Roms indendørs attraktioner og museer.

Se her hvilke hoteller i Roms historiske centrum danskerne anbefaler.

Hvordan er vejret i marts i Rom?

Forventningerne til det længe ventede forår giver mange indtryk af, at vejret i marts er ustadigt og regnfuldt. Sammenlignet med højsæsonmåneden april, har marts dog normalt lige så mange dage med regn, og der falder ovenikøbet en del mere nedbør i april. Temperaturerne om dagen kan komme op på over 15 C°, hvilket gør måneden til den køligste forårsmåned.

Læs mere om vejret i Rom i marts måned med detaljer om temperaturer, solskinstimer, nedbør med mere.

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i marts 2023

Hele marts måned

Udstilling: Middelalderkunst i Palazzo Barberini

Originaltitel: Dai primitivi a Filippo Lippi. Il nuovo allestimento di Palazzo Barberini. Efter en fuldstændig renovering og istandsættelse af stueetagen i Palazzo Barberini, kunne galleriet åbne dørene for publikum sidst i april 2022. Restaurerings-arbejderne har taget tre år. Der er tale om i alt 11 sale, hvor der udstillet 50 værker fra middelalderen. Det tidligste maleri i samlingen er Madonna Advocata, som stammer fra perioden 1050-1075.

Du kan besøge udstillingen fra den 29. april 2021 til den 30. juni 2023 i Palazzo Barberini Via delle Quattro Fontane, 13, 00184 Roma RM, Italien. Se praktisk info til dit besøg.

5. marts: Gratis søndag på museer og seværdigheder i Rom

Den første søndag i hver måned er der tradition for at kan du besøge flere museer og seværdigheder i Rom gratis. 2023 programmet for initiativet er endnu ikke offentliggjort og Kom til Rom Guiden følger op når det bliver muligt. Læs mere om gratissøndagene i Rom.

5. marts: Halvmaraton – RomaOstia Half Marathon

Roms traditionelle halvmaraton er blevet løbet siden 1974. Der løbes 21,097 kilometer mellem EUR kvarteret uden for Roms centrum til Ostia, som ligger ude ved havet. På den første del af ruten får du et lille indtryk af EUR, hvorefter du kommer ud i mere landlige omgivelser.

Med hensyn til transport er det nemt at deltage i RomaOstia Half Marathon. For at komme til startstedet tager du Metro B til metrostationen EUR Palasport, hvorfra du følger strømmen til fods. Inden start indleverer du dine ejendele, som bliver kørt til Ostia.

For at komme tilbage til Roms centrum tager du toget fra Cristoforo Colombo stationen, som bringer dig til Porta San Paolo stationen, hvorfra du kan skifte til Metro B stationen Piramide og komme videre til centralstationen Stazione Termini. Det er en herlig stemningsfuld tur tilbage mod centrum i toget, fuldt af sejrrige løbere i højt humør.

Toglinjen fra Ostia mod Roms centrum er den samme du bruger, når du besøger den arkæologiske park Ostia Antica. Du kan bruge samme billetter til toget som du bruger i Roms centrum, da Ostia er en del af Roms kommune.

Ønsker du at deltage i RomaOstia Half Marathon kan du finde information og tilmelde dig på hjemmesiden romaostia.it.

Befinder du dig i Roms centrum på denne dag mærker du ikke noget til denne begivenhed.

Tag en løbetur i Rom med løbe- og lokalguide. En dejlig ferieoplevelse, hvor bevægelse, historie, kultur og skønhed går op i en højere enhed. Se flere spændende forslag til løbeture i Roms historiske centrum eller i et af Roms smukke grønne områder.

7. marts: Fuldmåne – Luna piena

Oplev det romantiske Rom som 1800’tallets rejsende. Når det er fuldmåne, kan du opleve meget betagende scener i med fuldmånen over Roms smukke pladser, paladser, kirker og antikke ruiner. En seværdighed som i 1800’tallet skulle opleves ved fuldmåne var Colosseum. Gå en lang aften- eller nattetur i Rom og oplev byen på en enestående måde.

8. marts: kvindernes Internationale Kampdag – Giornata Internazionale della Donna

Denne dag kaldes normalt for Kvindernes fest – Festa della Donna. I Rom er dagen absolut mere en festdag end en egentlig kampdag. Traditionen vil, at mændene giver gule mimosegrene til kvinderne. Det gælder såvel koner, kærester, mødre som kvindelige arbejdskollegaer. Om aftenen vil du møde mange rene kvindeselskaber i byens gader og på restauranter. Her fejre kvinderne sig selv uden at tage deres mænd med.

Ønsker du at give en mimosegren til en kvinde i Rom den 8. marts sælges de normalt i flere størrelser i små boder på gader og stræder.

15. marts cirka: kirsebærtræerne springer ud i Rom

Cirka fra midten af marts til midten af april måned kan du nyde synet af de smukke kirsebærtræer i blomst. I EUR-kvarteret uden for Roms historiske centrum finder du en smuk gåtur langs den kunstige sø, som er beplantet med japanske kirsebærtræer. Gåturen kaldes Passeggiata del Giappone og du kommer nemt frem til den fra EUR Palasport metrostationen på Metro B.

Beplantningen stammer tilbage fra 1959 og var en gave fra bystyret i Tokyo. Hvert år samler denne begivenhed mange mennesker, som ofte tager madkurven med under de blomsterne træer. Begivenheden er gratis, da træerne står i en offentlig park.

19. marts: Fars dag – Festa di San Giuseppe/Festa del Papà

Rejser du sammen med din far, kan du som i Danmark give ham en lille gave på denne dag. Herudover kan I benytte lejligheden til at smage på en bignè-kage, som romerne  forbereder særligt til denne dag. Normalt vil du finde bignè på cafeer og i konditorier.

I den katolske tradition er San Giuseppe Den hellige Josef, Jomfru Marias mand. Mange Italienske drenge- og pigenavne stammer fra de katolske helgener. Derfor har italienerne ofte en navnedag, som afholdes efter den katolske helgenkalender. Der er er mindst en helgen for hver dato i løbet af året. Hedder man Giuseppe og er man samtidig far, kan man derfor afholde en dobbelt festdag. De fleste italienere gør dog ikke meget ud af deres navnedag.

19. marts: Roms Maraton – Maratona della Città di Roma

Det årlige maratonløb i Rom i marts måned
Billede af Gennaro LeonardiPixabay.

Fra 1995 har der hvert år været afholdt maratonløb i marts måned i Rom. Det er både en stor sportslig begivenhed og en folkelig festdag. For de lidt mindre sportslige, der alligevel gerne vil deltage aktivt og smage lidt på den fantastiske følelse det er, at løbe i det historiske Rom, findes der en firekilometers rute – Fun Run. Det er en stor oplevelse, at se de mange sportsfolk udfolde sig i de unikke antikke rammer.

Selvom du ikke selv skulle være interesseret i at deltage i begivenheden, skal du være opmærksom på, at flere gader i Roms centrum vil være afspærret og en del af den kollektive trafik omdirigeret en stor del af dagen.

Ønsker du selv at deltage i løbet kan du tilmelde dig på hjemmesiden Run Rome the Marathon.

Tag en løbetur i Rom med løbe- og lokalguide. En dejlig ferieoplevelse, hvor bevægelse, historie, kultur og skønhed går op i en højere enhed. Se flere spændende forslag til løbeture i Roms historiske centrum eller i et af Roms smukke grønne områder.

20. marts: Forår – Primavera

Dette er den første forårsdag for italienerne. Italienerne bruger den astronomiske kalender til at definere årstiderne.

26. marts: Gratis søndag i Vatikanmuseerne

Den sidste søndag i måneden er der tradition for at Vatikanmuseerne holder gratis åbent om formiddagen. 2023 programmet for initiativet er endnu ikke offentliggjort og Kom til Rom Guiden følger op når det bliver muligt. Læs mere om gratissøndagene i Vatikanmuseerne.


Del gerne Ferie i Rom i marts siden, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend