Ferie i Rom i marts

Marts og november bliver normalt omtalt som de to mest regnfulde måneder i Rom. Når du holder ferie i Rom i marts, kan du mærke hvordan temperaturerne begynder at kommer op på et behageligt forårsagtigt niveau. Måske netop derfor omtaler romerne denne måned som den skøre måned. Marzo pazzarello guarda il sole e prendi l’ombrello. Skøre marts, se på solen og tag paraplyen med, når du går ud.

Oplev det tidlige forår i Rom

Ser man på historisk vejrstatistik kan man sige at marts har et dårligere ry end den egentlig burde have. Både januar, februar og april (som betragtes som højsæson på grund af de milde temperaturer) har et lignede antal regnvejrsdage. I efteråret/vinteren skal man frem til oktober, november og december for at finde relativt mange dage med regn.

Billede af Peterskirken i Rom
Efter regnen byder Roms vandpytter på helt usædvanlige måder at opleve seværdighederne på. Her er det Peterskirken, der spejler sig smukt i en vandpyt. Billede af Eric Clark på Unsplash.

Marts bliver af nogle romerske hoteller betragtet som en mellemsæson. Priserne kan være noget højere end i vinterperioden (undtaget Jul og Nytår), men stadig lavere end i forårets og efterårets højsæsoner.

Selvom marts kan byde på regnvejrsdage, er det alligevel en dejlig måned at holde ferie i Rom. Det er nok for tidligt på sæsonen til at opleve byen iført sommertøj. Men der er rigtig gode muligheder for at nyde den tidlige forårssol på Roms fortovscafeer og gader.

Samtidig er der stadig bedre plads i Roms seværdigheder. Byen er i det hele taget mindre befolket end i de klassiske højsæsoner.

Kommer man ud for nogle regnvejrsdage kan man med fordel besøge nogle af Roms indendørs attraktioner og museer.

Se her hvilke hoteller i Roms historiske centrum danskerne anbefaler.

Vejr indeks marts måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
6°C
1°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
17°C
6°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
7
9

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i marts 2021

Roms Maraton – Maratona della Città di Roma

Desværre blev 2020 løbet den 29. marts aflyst på grund af Covid-19 krisen. Der er endnu ikke fastsat en dato for 2021 løbet.

Fra 1995 har der hvert år været afholdt et maratonløb i marts måned i Rom. Det er både en stor sportslig begivenhed og en folkelig festdag. For de lidt mindre sportslige, der alligevel gerne vil deltage aktivt og smage lidt på den fantastiske følelse det er, at løbe i det historiske Rom, findes der en firekilometers rute – Fun Run. Der er underholdning i gaden. Og det er en stor oplevelse, at se de mange sportsfolk udfolde sig i de unikke antikke rammer.

Billede af Roms maratonløb, der bliver afholdt i marts måned.
Roms maratonløb er en årlig begivenhed, der bliver afholdt i marts måned. Billede af Gennaro LeonardiPixabay.

Selvom du ikke selv skulle være interesseret i at deltage i begivenheden, skal du være opmærksom på, at flere gader i Roms centrum vil være afspærret og en del af den kollektive trafik omdirigeret en stor del af dagen.

Ønsker du selv at deltage i løbet kan du tilmelde dig på hjemmesiden Run Rome the Marathon.

Hele marts måned

Udstilling: Banksy a Visual Protest

Udstilling med mere end 100 arbejder af street art kunstneren Banksy på Chiostro del Bramante-museet fra den 8. september 2020 til den 11. april 2021.

3. marts: Fodbold Serie A, Lazio vs. Torino

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Lazio spiller på hjemmebane mod Torino – for lukkede døre på grund af Covid-19.

7. marts: Fodbold Serie A, Roma vs. Genoa

Endnu ingen tid på Roms Olympiske Stadion. Roma spiller på hjemmebane mod Genoa – for lukkede døre på grund af Covid-19.

8. marts: kvindernes Internationale Kampdag – Giornata Internazionale della Donna

Denne dag kaldes normalt for Kvindernes fest – Festa della Donna. I Rom er dagen absolut mere en festdag end en egentlig kampdag. Traditionen vil, at mændene giver gule mimosegrene til kvinderne. Det gælder såvel koner, kærester, mødre som kvindelige arbejdskollegaer. Om aftenen vil du møde mange rene kvindeselskaber i byens gader og på restauranter. Her fejre kvinderne sig selv uden at tage deres mænd med.

Ønsker du at give en mimosegren til en kvinde i Rom den 8. marts sælges de normalt i flere størrelser i små boder på gader og stræder.

14. marts: Fodbold Serie A, Lazio vs. Crotone

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Lazio spiller på hjemmebane mod Crotone – for lukkede døre på grund af Covid-19.

19. marts: Fars dag – Festa di San Giuseppe/Festa del Papà

Rejser du sammen med din far, kan du som i Danmark give ham en lille gave på denne dag. Herudover kan I benytte lejligheden til at smage på en bignè-kage, som romerne  forbereder særligt til denne dag. Normalt vil du finde bignè på cafeer og i konditorier.

I den katolske tradition er San Giuseppe Den hellige Josef, Jomfru Marias mand. Mange Italienske drenge- og pigenavne stammer fra de katolske helgener. Derfor har italienerne ofte en navnedag, som afholdes efter den katolske helgenkalender. Der er er en helgen for hver dato i løbet af året. Hedder man Giuseppe kan man derfor afholde en dobbelt festdag. De fleste italienere gør dog ikke meget ud af deres navnedag.

21. marts: Forår – Primavera

Dette er den første forårsdag for italienerne. Italienerne bruger den astronomiske kalender til at definere årstiderne.

21. marts: Fodbold Serie A, Roma vs. Napoli

Endnu ingen tid på Roms Olympiske Stadion. Roma spiller på hjemmebane mod Napoli – for lukkede døre på grund af Covid-19.

28. marts: Palmesøndag – Domenica delle Palme

Palmesøndag er udelukkede en kirkelig begivenhed i Italien, som indleder Påsken. Palmesøndag ligger altid søndagen før Påskedag. På denne søndag formiddag vil du kunne se folk gå til og fra søndagsmesse med olivengrene i hænderne. Det er nemmere at finde olivengrene i Rom på denne årstid, som falder sammen med perioden for beskæring af oliventræerne.

Ved nogle kirker vil du også kunne opleve en større eller mindre palmeprocession. Her bliver palmeblade og olivengrene velsignet udenfor kirken og derefter båret ind i kirken. Efter afslutningen på gudstjenesten bliver de velsignede blade og grene uddelt til de troende, som tager dem med hjem. En af de vigtige palmeprocessioner foregår naturligvis på Peterspladsen, som er meget besøgt på denne dag.

Efter messen i Peterskirken (normalt Kl. 10:00 – hvortil du på forhånd skal have købet en adgangsbillet) kan du modtage Pavens velsignelse på Peterspladsen (normalt Kl. 12:00 og dette er som på en normal søndag gratis).

Show Buttons
Hide Buttons
Scroll Up