Ferie i Rom i januar

Når du holder ferie i Rom i januar måned foregår det nok ofte i forbindelse med fejringen af Nytåret. Læs mere om Jul og Nytår i Rom under din Juleferie i Rom i december.

Oplev Rom til gode priser i januar

Efter Nytårsfestlighederne er denne måned at betragte som en lavsæson periode. Især efter Helligtrekongersdag den 6. januar, hvor de italienske skoler starter op igen.

Der er relativt mange regnvejrsdage, men temperaturerne er højere end i Danmark. Ligesom her er meget mere lys og sol. Mange fortovscafeer og restauranter sætter gasvarmere ud om vinteren, Så der er stadig gode muligheder for at nyde udendørslivet.

Også priserne på flybilletter og hotelværelser er relativt lave. Og du har relativt nem adgang til seværdighederne i byen, uden at skulle stå for lang tid i kø.

Se her hvordan du kan planlægge en billig vinterferie til Rom.

Vejr indeks januar måned

 
Rom
København
Gennemsnitlig minimumstemperatur
3°C
-1°C
Gennemsnitlig maksimumtemperatur
12°C
3°C
Gennemsnitsligt antal regnvejrsdage
7
10

Events, udstillinger, tilbagevendende begivenheder og mærkedage i januar 2021

Hele januar måned

Udstilling: Banksy a Visual Protest

Udstilling med mere end 100 arbejder af street art kunstneren Banksy på Chiostro del Bramante-museet fra den 8. september 2020 til den 11. april 2021.

1. januar: Nytårsdag – Capodanno

På denne italienske nationale helligdag er langt de fleste seværdigheder og museer lukkede for publikum.

På Roms pladser og på de brede fortove nede langs Tiberen organiseres normalt en række underholdningsarrangementer for børn og voksne. Her optræder kunstnere og musikere blandt andet og boder sælger lækkert italiensk street food.

Et af de store tilløbsstykker er naturligvis Pavens Angelus tale på Peterspladsen Kl. 12:00. Denne samler normalt mange troende og turister hvert år, og er en god mulighed for at se Paven ved selvsyn. Du kan se Pave Frans’ 2020 Angelus tale på videoen herunder og få et indtryk af begivenheden. Læg mærke til den dejlige blå januar himmel. Onsdag den 1. januar 2020 var en fantastisk dejlig solrig og varm januardag.

På videoen ovenfor velsigner Paven de mange fremmødte den 1. januarPeterspladsen i Rom.

3. januar: Fodbold Serie A, Roma vs. Sampdoria

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Roma spiller på hjemmebane mod Sampdoria – for lukkede døre på grund af Covid-19.

4. januar: vinterudsalget i Rom starter

Hvert år afholdes der vinterudsalg i Rom i januar. Normalt starter udsalget kort efter Nytåret – i 2020 begyndte udsalget den 4. januar indtil den 15. februar.

Er du i Rom i denne periode, er der derfor gode muligheder for at gøre et godt køb. Det er meget udbredt at afholde vinterudsalg – eller saldi, som det hedder på Italiensk. Normalt finder du nedsatte priser i langt de fleste butikker på alle typer varer, herunder naturligvis sko og tøj til damer, herre og børn.

Se her hvor du kan finde shoppinggader i Roms Centrum, samt et par alternativer uden for centrum.

6. januar: Helligtrekongersdag – Giorno dell’Epifania/La Befana

Opholder du dig i Rom i Julen eller Nytåret vil du i mange Juleboder finde heksen som rider på sin kost. La Befana hedder hun. I sækken har hun enten kul eller gaver til børnene. Gaver til de børn der har opført sig godt. Og kul til de børn der har opført sig dårligt i løbet af året.

La Befana besøger alle romerske og italienske hjem med børn natten til Hellig Tre Konger den 6. januar. Om morgenen finder de mindste i huset så gerne en pose eller en strømpe med en gave – eller kul. I dag består kullet dog af sorte sukkerklumper.

Den 6. januar er helligdag i Italien og hedder officielt Il giorno dell’Epifania. Normalt er denne dag den sidste skoleferiedag i den italienske Juleferie for skolerne. På de fleste arbejdspladser starter italienerne op efter Juleferien den 2. januar ligesom i Danmark.

6. januar: Fodbold Serie A, Lazio vs. Fiorentina

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Lazio spiller på hjemmebane mod Fiorentina – for lukkede døre på grund af Covid-19.

9. januar: Fodbold Serie A, Roma vs. Inter

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Roma spiller på hjemmebane mod Inter – for lukkede døre på grund af Covid-19.

17. januar: Velsignelse af dyr på Peterspladsen – Sant’Antonio Abate

Du har jo nok ikke dine egne kæledyr med til Rom. Men er du glad for dyr, har du mulighed for at møde nogle af Roms dyr på Peterspladsen under din ferie i Rom i januar. Det er et sjovt skue med både landbrugsdyr, kæledyr og politiheste.

Sant’Antonio Abate som dyrenes skytshelgen

Sant’Antonio Abate (12. januar 251 til 17. januar 356) er ifølge den katolske tradition dyrenes skytshelgen. Den 17. januar, som er Sant’Antonio Abate dag i Den Katolske Helgenkalender, er der derfor tradition for at velsigne dyr. Det er en tradition du kan opleve flere steder i Italien. I Rom er den største event normalt på Peterspladsen, men du kan opleve velsignelse af dyr i andre kirker i byen. For eksempel på pladsen uden for Sant’ Eusebio-kirken eller ved Laterankirken, Roms domkirke. Her velsignes brevduer, inden de frigives og fylder himlen over Kirken.

I virkeligheden har Sant’Antonio Abate haft en meget omfangsrig rolle for de tidlige kristne på flere måder. Blandt andet var han manden bag de første ideer om oprettelsen af munkesamfund i Egypten. Ideer som senere blev importeret til Europa og her videreudviklet i munkeordenerne.  

Sant’Antonio Abate og grisen

Sant’Antonio Abate bliver ofte afbilledet med en gris. Dette symbol hænger blandt andet sammen med vigtigheden af fedtet fra grisen, som man i middelalderen for eksempel brugte til at behandle sår med. Den orden som i middelalderen bekendte sig til Sant’Antonio Abates ideer, blev nemlig populær for oprettelsen af en række hospitaler i Europa.

Traditionen med at velsigne dyr, kan derfor ikke direkte forbindes til Sant’Antonio Abates person eller virke. Det ligner mere et spændende sammenfald af omstændigheder, hvor han så bliver det naturlige symbol. Historisk kan traditionen nemlig spores tilbage til middelalderens Tyskland, hvor man begyndte at velsigne landbrugsdyr. Det var særlig grise der blev velsignet. Også de grise som blev leveret til hospitalerne oprettet af Sant’Antonios munkeorden. Der er derfor tale om en tradition fra landområderne, som i øvrigt lever videre på landet mange steder i Italien i dag. Nogle steder velsigner præsten ligefrem hele staldbygninger.

Dyrskue på Peterspladsen

Der er ingen fast tradition for, hvordan velsignelsen af dyrene på Peterspladsen foregår. I 2020 blev lejligheden samtidig brugt til at udstille og henlede opmærksomheden på sjældne landbrugsracer. Det vil sige landbrugsdyr, som tidligere var udbredte i lokalområder. Men da disse racer ikke længere efterspørges af den moderne industriproduktion af fødevarer, er nogle af disse truet af udryddelse. En række landbrugsorganisationer arbejder derfor på at kunne bevare de antikke dyrearter for eftertiden. Og dyrene får altså en velsignelse med på vejen.

På videoen kan du få et indtryk af hvordan ’dyrskuet’ på Peterspladsen kan tage sig ud den 17. januar.

Rom er Europas største landbrugskommune

Det kan måske virke lidt underligt med alle disse husdyr i en storby. Men dele af de folkelige og kristne traditioner er i virkeligheden stærkt forbundet til landbrugskulturen i Rom. For det første er Rom vokset meget siden middelalderen. Det vil sige at for eksempel kirker der før lå på landet, i dag befinder sig i storbyen. Disse kirker har dog ofte bevaret deres tilknytning til landbrugskulturen, hvilket blandt andet markeres den 17. januar.

Endelig må vi ikke glemme at Roms kommune er Europas største landbrugskommune, med cirka 50.000 hektar opdyrket landbrugsjord. Landbruget er derfor en vigtig økonomisk sektor i det moderne Rom. Det fantastiske romerske køkken, som du med god grund kommer til byen for at nyde, er naturligvis tæt forbundet til rentabiliteten og kvaliteten i denne landbrugsproduktion.

17. januar: Fodbold Serie A, Lazio vs. Roma

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Både Lazio og Roma spiller på hjemmebane mod hinanden – for lukkede døre på grund af Covid-19.

Når to lokale klubber mødes i Italien, kaldes det et derby. Hovedstadens derby er uden tvivl et af de mest sprængfyldte i hele turneringen. Se mere om Derby della Capitale.

24. januar: Fodbold Serie A, Lazio vs. Sassuolo

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Lazio spiller på hjemmebane mod Sassuolo – for lukkede døre på grund af Covid-19.

24. januar: Fodbold Serie A, Roma vs. Spezia

Endnu ingen tid på Roms Olympiske Stadion. Roma spiller på hjemmebane mod Inter – for lukkede døre på grund af Covid-19.

En af disse kampe bliver nødvendigvis flyttet til en ny dato.

31. januar: Fodbold Serie A, Roma vs. Verona

Endnu ingen tid, på Roms Olympiske Stadion. Roma spiller på hjemmebane mod Verona – for lukkede døre på grund af Covid-19.

Show Buttons
Hide Buttons
Scroll Up