Rejseinfo om Rom – Praktisk information til rejsen

Både når du planlægger din rejse til Rom og imens du opholder dig i byen, kan det være nyttigt med en ’Rejseinfo om Rom’ guide. Her kan du få svar på nogle af de mange praktiske spørgsmål, der melder sig før og under rejsen. Du skal naturligvis have en fantastisk storby oplevelse, slappe af på din ferie og nyde livet. Mødet med Rom kan, som med så mange andre storbyer, være en forvirrende oplevelse lige i første omgang. Især hvis det er din første rejse til byen. Derfor er det en god ide at kende til lidt information inden du ankommer.

Med denne rejseinfo om Rom får du svar på en række praktiske spørgsmål om hvordan, du kan gøre turen til en fantastisk oplevelse. Også i forhold til dit budget og din personlige rejsestil.

Hjem > Rejseinfo om Rom – Praktisk information til rejsen

Hvornår skal jeg tage til Rom?  Hvilken årstid er den bedste?

Du kan have stor glæde af at besøge Rom hele året rundt. Læs min generelle introduktion til Rom året rundt og klik dig ind på de enkelte måneder, hvor du blandt andet finder information om vejret og begivenheder.

Vejret i Rom

Generelt er temperaturerne i Rom højere end i Danmark, der er flere solskinstimer hver dag og vinden er svagere. Det gør storbyferien i Rom til en fantastisk oplevelse hele året rundt. Dog skal du være opmærksom på at der kan være en del regnvejrsdage om vinteren og at sommeren kan være meget varm. Særligt i juli og august måned.

Set med danske øjne er september måned nok den bedste måned at besøge Rom i, rent vejrmæssigt. Men månederne april, maj og oktober er også meget populære.

Har du det godt i meget varmt vejr, kan du give dig selv en helt unik ferieoplevelse i august måned. Bare du husker at passe på dig selv i Roms hede sommer.

I løbet af vinteren er Rom et dejligt valg til en storbyferie, samtidig med at du kan opleve et forunderlige lys. Der er afgjort risiko for regn, men samtidig mulighed for mange herlige soltimer til forskel fra det nordiske vintermørke. Særlig Juletiden kan være fortryllende med en vidunderlig blå himmel.

Planlægningen af rejsen til Rom

Når du selv planlægger din rejse til en storby, er der naturligvis mange steder at starte fra. Det hele starter ofte med drømme og en lyst til at opleve noget nyt, dejligt, unikt eller smukt, og du lader dig inspirere mange steder fra. Når du så har besluttet at rejsen naturligvis skal gå til Rom, er der nogle praktiske ting der skal ordnes. Først og fremmest skal du tænke på flybilletter og overnatning.

Alt efter din personlige rejsestil og dit rejsebudget har du jo nok kikket på priser på de forskellige overnatningsmuligheder. Rom byder både på mange hoteller, ferielejligheder og værelsesudlejning. Derudover finder du bed & breakfast og en række religiøse institutter, der også tilbyder overnatning til turister. Og naturligvis skal du have et overblik over dit samlede budget.

Bestil først flybilletter

I reglen er det dog bedst at bestille flybilletter som det første. Grunden til dette er, at det oftest er nemmere at finde overnatningsmuligheder end flybilletter. Når du har dine ankomst- og afrejsedatoer på plads, kan du så bestille overnatning på et af de overnatningssteder der falder i din smag.

Husk at tjekke i hvilken lufthavn du lander i Rom. Rom har to internationale lufthavne: Fiumicino og Ciampino. Så kan du også få styr på hvordan du kommer frem til dit overnatningssted, hvor lang tid det tager og hvad det kan koste.

Ønsker du at planlægge dine dage i Rom allerede inden din ankomst, kan du foretage nogle af bestillingerne online hjemmefra. Særligt Colosseum og Vatikanmuseerne kan være vigtige at booke på forhånd.

Er du blevet anbefalet en restaurant i Rom? Eller du gerne vil tilbage på en du før har prøvet, og var meget tilfreds med. Ja, så kunne det også være på sin plads med en bordbestilling. Normalt kan du bestille dagen før eller samme dag du ønsker at spise på restauranten.

Inden afrejsen til Rom

Inden du tager til Rom skal du naturligvis huske at have et gyldigt rejsedokument, normalt et pas, og dit blå EU-sygesikringskort. Endelig anbefaler jeg at du tegner en privat sygeforsikring, så du ikke kommer ud for store uforudsete udgifter i tilfælde af sygdom.

Tager du store værdier med på rejsen, som kunne blive stjålet eller tabt, kunne det også være en god ide med en tyveriforsikring.

Ankomst med fly til en af Roms to internationale lufthavne

Når du køber din flybillet, skal du være opmærksom på, at Rom har to internationale lufthavne du kan ankomme til.

Leonardo da Vinci-Fiumicino lufthavn

I daglig tale kaldes lufthavnen simpelthen Fiumicino og Fiumicino er kommunen, hvori lufthavnen ligger. Fiumicino lufthavn med IATA-koden FCO, er ikke bare Roms største, men også den største lufthavn i hele Italien. I Europa er Fiumicino lufthavn den 11. største lufthavn i forhold til det årlige antal rejsende, med over 43 millioner rejsende i 2019. Til sammenligning er Kastrup lufthavn den 17. største lufthavn i Europa med over 30 millioner rejsende i 2019. Der er cirka 30 kilometer fra Fiumicino lufthavn ind til Roms centrum. Næsten alle flyselskaber der flyver fra Danmark, flyver på Fiumicino lufthavn. Kun Ryanair flyver på Roms mindre internationale lufthavn, Ciampino.

Ciampino G. B. Pastine lufthavn

Normalt kaldes denne lufthavn bare for Ciampino og den ligger i både i kommunerne Rom og Ciampino. Lufthavnen er opkaldt efter Giovanni Battista Pastine. Han var blandt andet kommandant over den italienske luftballon flåde under den italiensk-tyrkiske krig mellem 1911 og 1912.

Ciampino lufthavn har IATA-koden CIA, og det er udelukkende lavpris flyselskaber der lander her. Herunder Ryanair, som flyver fra Danmark. Oprindeligt var det en militær lufthavn, og der findes stadig en militærkommando i lufthavnen. Samtidig har det italienske civilforsvar en kommando, og de flotte gule og røde brandslukningsfly Canadair CL-415 har også en base her. Endelig er Ciampino lufthavnen, hvor italienske og udenlandske statslederes officielle fly ofte afgår fra og ankommer til.

Roms offentlige transportsystem

Hvis du vælger at bo i Roms centrum, vil du ofte kunne have stor glæde af at gå til fods til mange seværdigheder. Men til tider kan du mene, at en seværdighed ligger lidt langt væk, eller du er simpelthen blevet træt i benene. Og så kan det være på sin plads, at du tager bus, sporvogn eller metro til seværdigheden. Det samme gælder naturligvis hvis du ønsker at besøge en seværdighed uden for Rom. Så vil det normalt være bedst, for eksempel at tage en bus til den togstation hvorfra toget afgår. Dette gælder blandt andet hvis du vil besøge den spændende antikke romerske havneby Ostia Antica.

Skulle du vælge at bo uden for Roms historiske centrum, skal du naturligvis bruge den offentlige trafik til at komme ind til centrum.

Information om Rom og byens mange seværdigheder

Har du for eksempel aldrig set Colosseum eller Det Sexistiske Kapel i Vatikanmuseerne før, er dette to seværdigheder du ikke må gå glip af. Der kan være lang kø uden for disse to seværdigheder og det er der ingen grund til at du bruger din kostbare ferietid på. Jeg anbefaler derfor at bestille adgangsbilletter, når du har klart, hvornår du skal opholde dig i byen. Dette gælder særligt hvis du påtænker at holde ferie i foråret eller i efteråret, som er højsæsonperioder for turisme i Rom.

Her på Kom til Rom Guiden kan du finde en række faktasider om, hvordan du kan besøge nogle af Roms seværdigheder. Og jeg linker direkte til seværdighedernes bestillingssider på engelsk.

Se flere af de mest berømte seværdigheder i Rom som du kan have stor glæde af at opleve på dit første besøg i byen.

Når der bliver åbnet op for at rejse igen skal du være opmærksom på Covid-19 regler og bestilling af tider for dit besøg. Der er i skrivende stund ikke muligt at sige noget om hvordan genåbningen efter anden bølge kommer til at foregå. Men inden myndighederne i Italien valgte at lukke seværdigheder og museer ned, var reglen, at besøgende skulle bestille tid på forhånd. Er der en seværdighed eller et museum du meget gerne vil besøge, er det meget muligt at du skal booke noget tid inden din ankomst til Rom. Jeg følger naturligvis situationen og opdaterer, når vi får nye instrukser fra de italienske myndigheder.

Det blå EU-sygesikringskort og rejseforsikring

Når du rejser til Rom skal du have dit blå EU-sygesikringskort med. Samtidig er det en rigtig god ide at tegne en rejseforsikring.

  • Læs mere om hvordan du kan søge hjælp, hvis uheldet skulle være ude og du skulle blive syg i Rom.

Danmarks Ambassade i Italien

Skulle du komme i en nødsituation, kan du søge Danmarks Ambassade i Rom. Det kunne for eksempel være i forbindelse med sygdom eller mistede penge og dokumenter.

  • Læs mere om ambassaden og hvordan du kontakter den.

Den aktuelle Covid-19 situation i Rom

Naturligvis bliver du også nødt til at tage højde for den aktuelle Covid-19 situation i Rom på rejse tidspunktet. For det første handler det om en vurdering, om du har lyst til at opleve byen med de restriktioner der kan være forbundet med opholdet. For det andet skal du være opmærksom på de forhold du rent praktisk skal forholde dig til under rejsen og opholdet.

  • Læs om hvordan du skal forholde dig til en Rom rejse lige nu i forhold til Covid-19.

Ved at følge linket ovenfor kan du finde opdateret information om, hvad det indebærer at rejse til Rom lige nu. Det er på nuværende tidspunkt umuligt at sige hvornår du kan holde en storbyferie i Rom som før Covid-19 krisen. Men vi er nok mange der ønsker os at Udenrigsministeristerets rejsevejledninger igen giver grønt lys for rejser til Rom, at der snarest kommer et EU-Vaccinepas og at Rom kommer i såkaldt hvid zone.

Valuta og kreditkort i Rom

I Rom som i hele Italien er valutaen Euro (EUR). Alle priser her på kom til Rom Guiden er derfor opgivet i Euro.

Naturligvis kunne det også være en god ide at have en valutaomregner med til Rom på smartphonen. Et eksempel på en gratis app, er Jyske Banks Valutaregner. Den kan hentes i App Store til iPhone eller i Google Play til Android. Du behøver ikke at være kunde i banken for at downloade og bruge appen.

I stort set alle spisesteder og forretninger tager de imod kreditkort. Køber du bare en kop kaffe eller andre småting, vil nogen stadig rynke på næsen, når du tager kreditkortet frem. Har kaffebaren eller forretningen mulighed for at tage kortet, skal de faktisk gøre det, hvis du insisterer. Det skal dog siges, at det bliver mere og mere normalt, også at betale småbeløb med kreditkort.

Mobilbetalinger er endnu ikke særligt udbredt i Rom, men det findes. Ønsker du at betale på denne måde, må du spørgere dig for inden du betaler.

Italienerne elsker stadig kontanterne

Selvom kredit- og betalingskort har vundet stort indpas de sidste år, foretrækker mange italienere stadig at betale og modtage betaling i kontanter. Nogle ting kan stort set kun købes kontant. Det gælder for eksempel når du køber bus- og metrobilletter i en aviskiosk eller når du går på grøntmarkedet. Langt de fleste taxier tager nu kreditkort, men det er stadig bedst at spørgere sig for. Har du modtaget en god service og ønsker at give drikkepenge, forgår det også med rede Euro.

Det er derfor altid en god ide at medbringe Euro hjemmefra, så du er klar til enhver situation, når du lander i Rom. Løber du tør for Euro under opholdet, finder du nemt en pengeautomat hvor du kan hæve penge. Vær altid opmærksom på at være alene og beskytte din kode, når du hæver penge.

Undgå for enhver pris at gå i banken for at veksle penge, da dette kan være en meget langsommelig og besværlig affære.

Drikkepenge i Rom

Det er ikke obligatorisk at give drikkepenge i Rom eller i resten af Italien, men vi gør det gerne. Når du går på restaurant, køre i taxi eller bruger andre services, er drikkepengene inkluderet i prisen. Det er dog kutymen at du giver drikkepenge, særligt når du føler dig godt behandlet. Udover det økonomiske aspekt har drikkepengene en stor symbolsk værdi for romerne. Det er simpelthen en måde at fortælle de mennesker der betjener dig, at de gjorde et godt stykke arbejde. Du behøver ikke give store drikkepenge. Bare det at runde beløbet op eller lægge et par Euro oven i, giver et klart signal til modtageren.

Du er turist i Rom og har naturligvis din frihed til at gøre som du selv finder det bedst. Du skal dog vide at du giver et meget negativt billede af dig selv blandt romerne, hvis du er blevet godt behandlet og så ikke giver drikkepenge. Det bliver betragtet som nærigt – og nærighed er en af de helt store dødssynder i det romerske sociale liv. Kan du ikke få mønten op af lommen er du heller ikke i stand til at dele ud af dit hjertes kærlighed, tænker og føler romeren.

Hvor mange drikkepenge skal jeg give i Rom?

Slår du det op på nettet finder du flere procentsatser og beløb for forskellige services. Det er ikke det det handler om. Tænk i stedet på de mennesker der betjener dig og hvordan du selv føler dig behandlet. Hav altid en lille mønt klar i kaffebaren, rund taxiregningen op, læg en lille pengeseddel til rengøringen på hotellet og vær ikke nærig med drikkepenge, hvis alles øjne lyste af fryd omkring bordet på restauranten. Så er alting godt og så slipper du også for procentregningen.

Helligdage i Rom og i Italien

Når du rejser til Rom skal du være opmærksom på følgende helligdage.

Søndag er naturligvis helligdag hele året rundt.

Følg linket til de enkelte helligdage ovenfor og læs mere om hvordan de fejres i Rom.

Offentlig transport i Rom på helligdage

Der vil typisk være længere mellem afgangene, men bor du i Roms centrum eller langs en metro- eller sporvognslinje, er det ikke noget du vil mærke meget til. Bruger du offentlig transport for at komme til/fra Fiumicino lufthavn eller Ciampino lufthavn, kan det være en god ide at tjekke op på tiderne. Normalt er det dog ikke noget der vil påvirke din rejse meget.

Seværdigheder og museer i Rom på helligdage

Rom lever i høj grad af turisme. Derfor vil seværdigheder og museer være åbne på de fleste helligdage. Dette gælder også i Påsken og i Juledagene. Typisk vil de dog være lukkede den 1. januar og den 25. december og ofte også den 1. maj.

Restauranter i Rom på helligdage

Restauranterne i Roms centrum er i princippet åbne alle dage. Både turisterne og romerne nyder gerne et restaurantbesøg i løbet af helligdagene.

Forretninger i Rom på helligdage

I Roms centrum vil de fleste forretninger være åbne på helligdagene og ofte også om søndagen. Normalt vil de dog holde lukket 1. januar og den 25. december og nogle kan også holde lukket den 1. maj og den 15. august.


Del gerne Rejseinfo om Rom siden, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.