Piazza Navona i Rom – Romernes dagligstue

Piazza Navona i Rom bliver betragtet som en af byens helt store seværdigheder. Pladsen er på alle måder enestående og fremstår meget smuk både dag og aften. Samtidig har den en lang spændende historie og den er i dag en meget levende del af byen. Et elsket møde- og opholdssted for både romere og turister. Så elsket at Piazza Navona også bliver kaldt romernes dagligstue – il salotto di Roma.

Reklame for seværdighed i Rom med reklame-link

Hjem > Seværdigheder i Rom > Piazza Navona i Rom – Romernes dagligstue

Den stemningsfulde Piazza Navona

Lige meget hvad tid på dagen du besøger Piazza Navona, er pladsen meget stemningsfuld. Tidligt om morgen og om natten kan du opleve pladsen næsten uden mennesker og nyde vandets rislen og brusen i fontænerne. Kommer du midt på dagen eller om aftenen, vil du kunne nyde atmosfæren af dagligstue med de mange mennesker, der hyggeligt sidder eller spadserer rundt i de smukke omgivelser.

Rejser du til Rom i løbet af foråret, sommeren eller efteråret vil du normalt opleve liv på pladsen til langt ud på natten.

Piazza Navona må siges at være en relativ stor plads i Rom og den måler cirka 275X55 meter. Alligevel fremstår den hyggelig, når du træder ind på den. Der er mange detaljer der kunne fange dit blik. Dog fremkalder kompositionen af 1600-talsbygningerne omkring pladsen, de tre smukke fontæner, cafélivet og menneskene der nyder stemningen, uden tvivl følelsen af dagligstue.

Caféer og restauranter på Piazza Navona

På de to langsider af pladsen finder du mange cafeer og restauranter. De er naturligvis med til at skabe den gode stemning og det er dejligt at nyde en kop kaffe eller aperitif på pladsen. Dog bliver det ikke den billigste kop kaffe du får i Rom. Priserne er her meget høje og det samme gælder for restauranterne.

Generelt vil jeg fraråde at spise på restaurant på Piazza Navona. Der er ingen tvivl om at udsigten til pladsen og stemningen er helt unik, men kvaliteten af den mad du får serveret, kan på ingen måde stå mål med prisen. Nogle af restauranterne kunne ligefrem beskrives som turistfælder. Som lokalboende er et måltid mad på Piazza Navona aldrig en mulighed vi tager i betragtning.

Dette gælder i øvrigt for flere af Roms smukke pladser. De er smukke at nyde når du sidder på en café, men de byder sjældent på de helt gode spisesteder, selvom der naturligvis findes undtagelser.

Nyd en dejlig og helt unik is på Piazza Navona

Er det blevet tid til en is findes der en pragtfuld iscafé på pladsen. Du finder den på hjørnet mellem Piazza Navona og Via di S. Agnese in Agone på samme side som Sant’Agnese in Agone kirken. Iscaféen er en del af Ristorante Tre Scalini og du har også mulighed for at få din is serveret.

Specialiteten som du absolut må nyde her, er il Tartufo. Den består af en kugle mørk chokoladeis af fineste kvalitet, dækket med flager af samme chokolade som indeholder søde kandiserede kirsebær. Tartufo betyder trøffel og isen har netop fået sit navn efter de sorte trøfler, som findes i de italienske regioner Lazio (hvor Rom ligger), Abruzzo og Umbrien.

For mange romere er il Tartufo en vigtig del af gåturen på Piazza Navona. Der er tale om en historisk is, der blev opfundet kort efter Den Anden Verdenskrig af Ciampini familien, som dengang ejede restauranten. Isen fremkalder derfor glæde, lyst og nostalgi, som det hedder sig hos Tre Scalini.

Piazza Navonas historie fra Romerriget frem til i dag

Det antikke stadion – Stadio di Domiziano

Naturligvis emmer hele Rom af historie, men Piazza Navona er alligevel et helt særligt sted at opholde sig. Den form som pladsen har i dag nemlig den samme som det antikke stadion – Stadio di Domiziano – havde. Der var hovedsageligt tale om et atletikstadion som blev opført af Kejser Domitian i årene 85-86. Der hvor du i dag ser alle bygningerne omkring pladsen, var der dengang tilskuerpladser med plads til omkring 30.000 tilskuere.

Når di befinder dig på Piazza Navona går du faktisk lige oven på resterne af det antikke stadium. De befinder sig fra cirka 4,5 meters dybe i forhold til gadeniveauet i dag. Er du nysgerrig efter at se resterne af det antikke bygningsværk du går oven på, er det muligt at besøge dele af de arkæologiske udgravninger under pladsen. Museet hedder Stadio di Domiziano – Piazza Navona Underground.

Stadio di Domiziano efter Romerrigets fald

Med det Vestromerske riges opløsning sidst i det 5. århundrede fik det antikke stadium stort set bare lov til at gå i forfald uden at have nogen specifik funktion. Som så mange andre områder i Rom, der ikke havde direkte interesse for Kirkestaten, blev området i flere perioder overtaget af romere, der byggede små hytter og anlagde nyttehaver. Endelig blev Stadio di Domiziano også ranet for byggematerialer til nye bygninger, ligesom det skete på Forum Romanum, i Colosseum og andre antikke bygninger.

Piazza Navona fra det 15. århundrede

Det var først i anden halvdel af det 15. århundrede at området igen blev interessant for byen. I disse år flyttedes et marked med salg af frugt, grøntsager, kød og andre varer fra Piazza del Campidoglio til Piazza Navona, der dermed blev et centralt mødested for handelsfolk og byens borgere. I samme periode begynder pladsen at blive bebygget. Det drejer sig for eksempel om kirken Chiesa di Nostra Signora del Sacro Cuore, Palazzo Tuccimei og Palazzo De Torres.

Der bliver også ført vand til Piazza Navona i form af to bassiner i den nordlige og sydlige ende af pladsen. I dag kendes de to bassiner som Neptun fontænen og Morens fontæne. Bassinerne tjente både til markedsfolkene, til at vande heste og endelig til de små metalværksteder der flyttede til området i de år.

Markeds- og festplads

Der har været marked på Piazza Navona i cirka 300 år, hvorefter handlen definitivt flyttes til den nærliggende Campo de’ Fiori, hvor der stadig er marked i dag. Markedet blev desuden i en periode til tider flyttet om sommeren for at give plads til at oversvømme pladsen med vand. Det var en praksis som Pave Innocens 10. indførte i 1653. Dels for at skabe et sted hvor romerne kunne svale sig af i de varme sommermåneder og dels for at underholde folket med leje i vandet. Af hygiejniske grunde stoppes denne meget folkelige sommertradition i 1676.

Følg dette link for at se oliemaleri med markedet på Piazza Navona. Læg mærke til at pladsen på maleriet endnu ikke fremstår som vi kender den i dag med Palazzo Pamphilj og alle tre fontæner. Du kan se maleriet på Museo di Roma – Roms bymuseum – i Palazzo Braschi, som ligger lige ved selve pladsen.

Pladsen var i løbet af disse år også en vigtig skueplads for de romerske fastelavnsfester – Carnevale – og det årlige julemarked. Den meget gamle tradition med julemarked på Piazza Navona har holdt sig helt op til vore dage, men har desværre nærmest været aflyst siden 2015. Der er stadig et par juleboder på pladsen i juledagene, men det har de sidste år intet haft at gøre med et egentligt julemarked. Grunden er en konflikt mellem ejerne af boderne og Roms kommune. Det handler hovedsageligt om hvem der skal have rettighederne til at sætte boder op. Desværre kan ingen i dag sige noget om hvornår vi igen kan nyde den antikke julestemning på Piazza Navona.

1600-tallets Piazza Navona- Et storslået eksempel på barokken i Rom

Palazzo Pamphilj

Først fra 1650’erne begyndte Piazza Navona at tage en form som lignede den vi kender i dag. Efter at kardinalen Giovanni Battista Pamphilj blev udråbt til Pave Innocens 10. i 1644 beslutter Pamphilj familien at opføre en mere passende residens. Rom var i disse år barokkones højborg og det smukke Palazzo Pamphilj (ikke at forveksle med Palazzo Doria-PamphiliVia del Corso), som du i dag kan nyde synet af, er da også bygget i denne stil.

I Rom var der konstant rivaliseren mellem de adelige familier og Palazzo Pamphilj skulle stå mål med for eksempel Palazzo Barberini fra 1633 og Palazzo Farnese fra 1580. Der har naturligvis været konstant kamp mellem de adelige familier om at have et familiemedlem på pavestolen. Såvel Barberini som Farnese familien har da også haft familiemedlemmer på denne vigtige post.

Palazzo Pamphilj blev indviet i 1650 og er i dag Brasiliens ambassade i Italien. Du vil nogle gange også have mulighed for at beundre de fantastiske baroksale indenfor i Paladset. Desværre bliver turen på cirka 40 minutter, som den Brasilianske ambassade tilbyder, kun guidet på portugisisk og italiensk. Besøget starter normalt klokken 10:30 og du kan tilmelde dig på ambassadens hjemmeside. Al information er også på portugisisk og italiensk.

Chiesa di Sant’Agnese in Agone

Ved siden af Palazzo Pamphilj finder du den smukke og unikke barokkirke Chiesa di Sant’Agnese in Agone, som blev færdigbygget i 1672. Pave Innocens 10. har i øvrigt sit gravmæle i kirken. Fra tirsdag til fredag kan du besøge kirken mellem klokken 9:00 og 13:00 og igen mellem 15:00 og 19:00. Lørdag og søndag holder den åben til klokken 20:00. Den er lukket alle mandage. Der afholdes normalt gudstjeneste klokken 12:15 og 19:00.

Der arrangeres til tider også koncerter i Chiesa di Sant’Agnese in Agone. Det er en meget smuk måde at opleve barokkirken på. Tjek kirkens hjemmeside på engelsk og se om der skulle være en koncert under dit besøg i Rom.

Piazza Navonas tre fontæner

Udover disse to storslåede barokbygninger sætter de tre fontæner på pladsen prikken over i’et, når Piazza Navona fremhæves som et af Roms ypperste eksempler på barokkunst. I midten på pladsen finder du Fontana dei Quattro Fiumi – De fire floders fontæne. Den imponerende fontæne blev opført på bestilling af Pave Innocens 10. og stod færdig i 1651. Fontænen består af klippeformationer i centrum omgivet af fire flodguder. Flodguderne symboliserer de fire verdensfloder Donau, Nilen, Ganges og Río de la Plata.

I centrum over klippeformationen står en høj obelisk. Den blev bragt ind til Piazza Navona fra Maxentius’ cirkus ved Via Appia, som i dag hedder Via Appia Antica. I modsætning til de andre obelisker du ser i Rom, er denne ikke hentet i Egypten af de antikke romere. Granitten som obelisken er bygget af stammer fra Aswan i Egypten, men arbejdet er udført i Rom. Den var i sin tid et bestillingsværk af kejser Domitian. Altså den samme kejser som i 85-86 lod det antikke stadion – Stadio di Domiziano – bygge, hvor Piazza Navona nu befinder sig. Der er naturligvis nok tale om et af historiens pudsige sammentræf.

Syd for Fontana dei Quattro Fiumi står fontana del Moro – Morens fontæne. Bassinet stammer fra årene 1575-76, men fontænen stod først som du ser den i dag i 1654.

Nord for Fontana dei Quattro Fiumi kan du beundre Fontana del Nettuno – Neptun fontænen. Også bassinet til denne fontæne stammer fra 1575-76, men figurerne kom først til i 1878.

Se flere Seværdigheder i Rom du bør opleve på dit første besøg i byen.


Del gerne indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend