Meget billig frokost i Rom – Købmandens sandwich

Har du brug for en meget billig frokost i Rom? Det kunne være fordi du er på superbudgetferie. Du har måske brug for en madpakke eller du vil samle appetit til den store romerske aftenmenu. Eller du rejser med børn, som pludselig kan gå hen og blive sultne. Ja, så kunne det være en ide at få lavet sig en sandwich hos købmanden.

Hjem > Rejseinfo om Rom > Meget billig frokost i Rom – Købmandens sandwich

Flere romere spiser en hurtig og billig frokost med en sandwich

I Rom er det helt normalt at få lavet sig en sandwich eller panino, som det hedder på italiensk. Ved frokosttid, ved 13-tiden, kan der til tider opstå kø hos købmanden. Udover de kunder der skal købe brød og frisk afskåret pålæg med hjem stiller håndværkere og folk fra de nærliggende kontorer sig også op i køen. Om morgen og om eftermiddagen efter skoletid er det så skolebørnenes tur.

Meget billig frokost i Rom hos købmanden eller i supermarkedet

I alle kvarterer finder du en købmand – alimentari – som normalt vil have brød, skinker, pølser og andre spændende tilbud hvormed de kan lave en panino til dig. Udover at gå i alimentari butikkerne kan du ofte finde samme mulighed i supermarkedet – supermercato. Her skal du så finde delikatessen – il banco degli affettati, hvor de har pålæg og bageren – il banco del pane, hvor de sælger brød. De befinder sig altid lige ved siden af hinanden, så personalet er klar til at lave en sandwich til dig. Først vælger du dit brød, som bliver skåret op, hvorefter du vælger indholdet til din sandwich.

Skal det være lidt finere kan du vælge at købe en panino på et salumeria. Det er normalt en mere specialiseret og elegant butik, hvor der afgjort bliver gjort mere ud af sandwichen. Her finder du parmaskinker og andre delikatesser hængt dekorativt op og der vil ofte være et par små borde. Her kan du ofte også nyde din panino sammen med et glas vin. Det er hyggeligt at handle i et salumeria, men prisen er også højere. Samtidig ligger mange af dem i Roms centrum, hvor prisniveauet generelt er højere.

Endelig er det naturligvis også muligt at finde en sandwichbar – paninoteca – og mange kaffebarer vil også have et udvalg af sandwich ved frokosttid. Særligt i et salumeria eller i et paninoteca vil du finde en sandwich som passer den danske smag bedre. I en alimentari eller et supermercato får du kun brød og pålæg uden dressing eller grønt – og smør på brødet bruger romerne ikke. En tør panino til en lav pris kunne man sige. Til gengæld er den nem at have med i rygsækken.

Gør selv din sandwich fra købmanden ekstra lækker.

Naturligvis kan du også selv købe grønt til din sandwich. Eller du kan få lavet en panino med kødpålæg og frisk saftig mozzarellaost eller ricotta ost. En anden mulighed er for eksempel at få lagt lidt tørrede tomater i olie i sandwichen. Det er alt sammen med til at gøre din sandwich fra købmanden mere lækker – og det smager herligt.

Den typiske sandwich du kan få lavet hos købmanden eller i supermarkedet

Brødet

For de fleste danskere er brødet i Rom ikke særligt spændende. Der findes dog nogle typer som kunne falde i din smag. Generelt kan du spørge på pane integrale – fuldkornsbrød. Det har absolut intet at gøre med det brød du kender hjemmefra, men smagsmæssigt kommer det tættest på. Et fint brød er for eksempel 8 semi – 8-kornsbrød. Et andet smagfuldt brød er pane casereccio som er et traditionsrigt brød, blandt andet fra vindistriktet Castelli Romani cirka 30 kilometer uden for Rom. Endelig kunne du gå en helt anden vej og vælge et stykke pizzabrød.

Med det praktiske flade pizzabrød kan du få lavet en typisk madpakke til den italienske arbejdsmand: pizza med mortadella. Det smager også godt!

Pålægget

Når det kommer til oste, charcuteri og kødpålæg generelt er der normalt et stort udvalg af italienske herligheder i delikatessen. For eksempel finder du flere typer prosciutto cotto – kogt skinke, prosciutto crudo -parmaskinke, salame – spegepølse, mortadella – mortadella pølse, speck og bresaola.

Normalt er romerne ikke særlig glade for røget kogt skinke. Du finder dog ofte en prosciutto di Praga hos købmanden eller i delikatessen, som er røget.

Når du vælger parmaskinke, vil du ofte blive spurgt om den skal være dolce o salato – sød eller salt. Dolce regnes normalt for en finere skinke, men det er selvfølgelig et spørgsmål om smag.

Der findes også flere slags spegepølser. Mange romere vælger den mere milde salame Milano. Skal der være lidt mere smag i kunne du vælge en salame ungherese, som er let røget. Skal spegepølsen være meget smagfuld eller ligefrem stærkt smagende kan du gå efter en salame piccante med chilipeber.

Mortadella pølsen har en mild smag, men du vil ofte finde varianter krydret med små stykker sort peber eller pinjekerner.

Den italienske speck produceres typisk i bjergene det norliste Italien og er særlig kendt fra regionen Aldo Adine/Südtirol der grænser op til Østrig. Produktet har meget lidt at gøre med den tyske fede speck, som du måske kender. Der er nærmest tale om en røget salt skinke.

Bresaola er meget fint pålæg og udskæres af den lufttørrede saltede oksefilet.

Kvaliteten er høj

Når du handler pålæg ind hos en alimentari eller i delikatessen i supermarkedet er kvaliteten generelt meget høj. Romerne og italienerne generelt er meget opmærksomme på de fødevarer de spiser og det samme gælder for pålægget. I supermarkedet vil du også finde plastikindpakket pålæg. Lad det ligge. Giv dig selv oplevelsen af at handle ind ved disken, få pålægget frisk afskåret som du vil have det og spise kvalitetspålæg som vi gør det i Rom.

Spis ikke din sandwich på Den Spanske Trappe eller ved andre seværdigheder

I Rom er det forbudt at spise ved seværdigheder og monumenter. Så går du rundt i Roms historiske centrum med frokosten i rygsækken, skal du tænke dig om inden du pakker ud. Heldigvis er Rom fuld af små kroge hvor du vil kunne spise uden at skulle betale en bøde. Det kunne for eksempel være i en mere stille krog af Villa Borghese parken hvis du befinder dig ved Den Spanske Trappe, nede ved Tiberen hvis du er ved Peterskirken eller Engelsborg eller i Parco del Colle Oppio parken hvis du er i nærheden af Colosseum.

Planlægger du en tur i en af Roms smukke grønne områder som for eksempel Villa Pamphili parken eller Akvæduktparken – Parco degli Acquedotti, er det naturligvis oplagt at få lavet sig en madpakke.


Del gerne Meget billig frokost i Rom – Købmandens sandwich indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend