Den klassiske menu på restauranterne i Rom

I Italien taler vi sjældent om italiensk mad. Hver region og mange lokalområder har deres egne egnsretter. Dette gælder naturligvis også for Rom – la cucina romana. Er der noget de fleste italienere kan blive enige om, er det dog hvordan menuen skal sammensættes på en restaurant og ved festlige lejligheder. For mange danskere er der ofte tale om en forfærdelig masse mad i den klassiske menu på restauranterne i Rom og mange italienere springer da tit også en ret eller to over.

Vil du gerne opleve hele det klassiske ritual i Rom med alle retterne, men ikke synes du kan spise så meget vil det ofte være muligt at bede om at dele en portion. Dette gælder særligt for pastaretterne, hvilket også kan være en fordel hvis I er en familie og har mindre børn med.

Hjem > Rejseinfo om Rom > Den klassiske menu på restauranterne i Rom

Den klassiske menu på restauranterne i Rom – Hele ritualet

Skal det gå helt rigtigt for sig er der et fast ritual, som du må holde dig til. Inden du indfinder dig på din udvalgte restaurant i Rom vil det ofte være rigtig hyggeligt at tage en aperitif. Denne nydes normalt ikke på restauranten hvor du spiser, men i en bar eller fortovscafe hvor de er specialiseret i denne del af måltidet. Det er så en del af hyggen senere at gå gennem Roms stemningsfulde historiske gader til restauranten.

Aperitif – aperitivo

Aperitiffen åbner dit måltid og indtages normalt mellem klokken 18:00 og 21:00. Oftest er der tale om en alkoholisk drik, men der findes også en del aperitif drikke uden alkohol. I forhold til gennemsnitsdanskeren indtager romerne meget lidt alkohol, så disse såkaldte analcolici uden alkohol er ofte foretrukket af romerne.

Sædvanligvis serveres der snacks, oliven eller fristende småbidder du kan nippe til under aperitiffen. Skal det være rigtig flot kan der blive serveret et spækbræt med oste og blandet charcuteri: for eksempel parmaskinke, mortadella og salame. Udvalget af drikke er stort til denne del af måltidet. Det kan være alt fra cocktail, vin, øl eller en bitter.

Menukortet på Roms restauranter

Menukortet på Roms restauranter er normalt sat op efter et fast mønster. Du vil derfor ofte finde følgende overskrifter på menukortet: Antipasti, Primi, Secondi, Contorni, Dolci og måske Frutta. Under de enkelte overskrifter finder du naturligvis navnene på de lækre retter. Ofte både på italiensk og engelsk.

Når du sætter dig ind ved dit bord på restauranten, er det normale ritual at du vil få et menukort og at der bliver stillet brød på bordet. Brødet er en del af opdækningen af bordet. Det hedder Coperto på italiensk og du vil ofte finde overskriften coperto på menukortet med en pris, for eksempel € 4,00 per person.

I stedet for Coperto skriver nogle restauranter simpelt hen Pane – brød – på menukortet, normalt også med en pris. Skulle du løbe tør for brød under måltidet er det helt normalt at bede om at få kurven fyldt op igen.

Vand – Acqua

Det første tjeneren spørger dig om er så hvilken slags vand du ønsker. Det handler oftest om hvorvidt du ønsker vand med eller uden brus. Mange romere har dog deres helt personlige smag hvad vand angår. Ofte er vand med let naturligt brus fra kilden blandt de foretrukne. Kendte mærker i Rom er for eksempel Acqua Claudia, ‎Acqua di Nepi og Acqua Egeria. Acqua Egeria går også under betegnelsen Acqua Santa di Roma – Roms hellige vand. Skal du have vand uden brus hedder det acqua naturale eller acqua liscia, hvilket er et meget romersk udtryk. Ønsker du vand med naturligt let brus hedder der acqua efervecente naturale og skal der være tilsat kulsyre til vandet så det rigtig bruser hedder det acqua gassata.

Det er ikke kutymen at drikke postevand på en restaurant i Rom og heller ikke i de fleste romerske hjem i øvrigt. Det synes jeg personligt er ærgerligt, da Roms ledningsvand er ganske udmærket og vi drikker det jo uden problemer fra de mange drikkefontæner i byen. Ønsker du postevand skal du spørgere om acqua semplice eller endnu bedre acqua del rubinetto.

Når du har valgt dit vand, er du klar til at studere menukortet.

Forretter – Antipasti

Nogle gange kan de enkle forretter lige lidt efter det du spiste under aperitiffen, for eksempel med charcuteri. Men på restauranten vil forretterne være mere varierende, forarbejdede og arrangerede pænt på din tallerken.

Førsteretter – Primi

I Rom vil de klassiske førsteretter normalt bestå af pasta. Romerne spiser virkelig meget pasta og mange spiser det hver dag. På menukortet vil du dog ofte fine et par alternativer til pastaretterne. Mange vil tilbyde en eller flere retter med gnocchi – en type velsmagende melboller som altid serveres freske med en sovs ligesom til en pastaret. Nogle vil også tilbyde risottoretter, som de tilbereder udmærket selvom risotto mere høre Norditalien til.

Generelt kan man sige at de italienske førsteretter hovedsageligt består af kulhydrater. Selvom kød naturligvis kan indgå i en pastaret, for eksempel en typisk romersk Pasta alla carbonara.

En sjov ting for os danskere er at du ofte vil se romerne spise brød til pastaretterne. Det er ikke nødvendigvis fordi de er specielt sultne. Det hører sig simpelthen til en klassisk romersk pastaret. Samtidig tjener brødet til at samle den sidste pastasovs op fra tallerkenen. Det hedder fare la scarpetta på italiensk – at lave en lille sko. Betydning af dette udtryk har fortabt sig med tiden. Nogle mener det kommer af, at brødet ligesom en lille sko på gaden, passerer hen over tallerkenen og samler det op det finder på sin vej.

Spiser du ikke kød eller fisk er dette absolut ikke et problem når du skal vælge din førsteret. Du finder normalt et godt udvalg af retter med grøntsager og uden kød eller fisk.

Hovedretter – Secondi

Hovedretterne består derimod hyppigst af proteiner med kød, fisk og nogle gange ost. På nogle restauranter vi du også fine overskrifter på menukortet som deler kød- og fiskeretterne op. Under Carne eller Carni finder du kødretterne og under Pesce finder du fiskeretterne.

Når du bestiller en hovedret, skal du ikke regne med at der bliver serveret andet til. Du har jo lige spist din pastaret og det er helt normalt at nyde et stykke kød uden at spise noget andet til. En mulighed er naturligvis også at tage noget af brødet til din hovedret. Synes du det er for mærkeligt kan du også tage en sideret til kødet. Det kunne for eksempel være ovnstegte kartofler og så ligner det lidt mere noget du kender til hjemmefra.

Når du spiser stegt oksekød, vil du normalt blive stillet spørgsmålet om hvor meget det skal steges. De tre standardforberedelser er gennemstegt – ben cotta, medium stegt – media cottura og let stegt – al sangue.

Når du spiser fisk i Rom

I Rom kan du spise den dejligste fisk, men mange undgår desværre fisk fordi de synes det er besværligt med benene. Det er der absolut ingen grund til på de romerske restauranter da fisken vil blive forberedt til dig. Det kan være et helt lille show at spise fisk i Rom. Ofte vil den rå fisk være fremvist i restauranten eller tjeneren vil bringe den til dit bord så du kan vurdere den og vælge. Når fisken så er tilberedt, kommer tjeneren så med et lille anretterbord hvor fiske vil blive renset og anrettet på en tallerken foran dine øjne.

Ønsker du at bestille en fiskeret og ser en stjerne (*) ved retten skal du vide at fisken har været nedfrossen. Dette er generelt ikke tegn på kvalitet, da der jo så ikke er tale om frisk fisk. Bestiller du rå eller marineret fisk er stjernen dog meget vigtig, da nedfrysningen af fisken har til formål at holde den rå fisk fri af bakterier. Det kender vi også fra det japanske køkken for eksempel.

Di terra og di mare

Både hvad angår forretter, førsteretter og hovedretter kan du nogle gange møde overskrifter på menukortet som for eksempel Primi di terra og Primi di mare. Di terra vil sige at hovedingredienserne i retterne kommer fra landjorden som for eksempel kød og grøntsager. Di mare betyder at hovedingredienserne i retterne er fisket op af havet.

Sideretter – Contorni

Sideretterne bestilles oftest sammen med en hovedret. Er du glad for kartofler, friske grøntsager og salat må du absolut se hvad restauranten byder på her. En god romersk restaurant vil normalt servere årstidens grøntsager og salater. Til sideretterne kan det derfor være en god ide at følge tjenerens råd om hvad der er lækkert at spise på det tidspunkt du opholder dig i Rom.

Sideretterne er naturligvis også en mulighed hvis du ikke spiser kød eller fisk. Du vil ovenikøbet få glæde af at kunne nye årstidens friske grøntsager eller salater. Normalt er sideretterne dog små i forhold til første- og hovedretterne. For mange vil en førsteret og sideret dog kunne udmærket gå som et godt måltid. Så bliver der måske også plads til en dresseret.

Læs om sæsonens frugt og grønt i Rom året rundt.

Desserter – Dessert eller Dolci

Naturligvis byder enhver restaurant med respekt for sig selv også på en række desserter. Det kan for eksempel være kager, cremer eller is. Også her spiller årstidens en vigtig rolle. Om vinteren vil du ikke finde de samme frugtdeserter som du finder om sommeren for eksempel.

Ligesom med aperitiffen som normalt indtages inden du indfinder dig på restauranten vælger nogle at springe desserten over og finde en god is på aftengåturen i Roms gader. Det er en rigtig hyggelig måde at nyde sin lækre italienske is på.

Frugt – Frutta

Frugten er normalt den sidste spise ved et italiensk måltid. Der findes et sjovt italiensk udtryk – siamo arrivati alla frutta – vi er nået til frugten. Når du er nået hertil, er der ikke mere at gøre. I Rom bider vi ikke af frugten. Til tider vil den blive serveret som frugtsalat og du vil derfor også nogle gange finde retten under Desserter. Andre gange vil du få frugten serveret med kniv og gaffel. Naturligvis forventes det af dig at du i det mindste skraller og skære frugten ud i småbidder. Det ser absolut ikke pænt ud at bide af en pære på en restaurant. Hjemme spiser romerne i øvrigt også frugt med bestik.

Kaffe – Caffè

Efter en frokost vil mange romere tage en kop espresso kaffe men efter en middag vil mange springe kaffe over. For os danskere kan det være vanskeligt at forstå hvordan den lille mundfuld kaffe skulle ændre så meget, men for romerne er det tit et spørgsmål om liv og død. Eller at få sovet om natten eller ej. Personligt synes jeg en kop espressokaffe gør sig godt efter at have hele programmet igennem.

Mange danskere synes det er dejligt med en cappuccino til at slutte måltidet af med. Beder du om en cappuccino får du den normalt i en storby som Rom. Dog skal du vide at det absolut ikke er italiensk at drikke cappuccino efter en frokost eller middag. Mælk indgår kun i morgenmåltidet i Italien og du finder ingen mælkeprodukter i det romerske køkken udover ost. For romerne er cappuccino morgenmad.

Allergier og specialmenuer

Det kan naturligvis ske at du finder en ret på menukortet som du gerne vil prøve, men hvor der er noget i som du ikke kan tåle eller bare ikke kan lide. Det vil normalt ikke være et problem. De romerske restauranter er som oftest meget fleksible med hensyn til dine personlige præferencer og smag. Det samme gælder hvis du har børn med. Der findes ikke nogen børnemenu på restauranterne, men de laver gerne om på noget, så alle kan have glæde af måltidet.

Husets specialiteter – Della casa

Nogle gange vil du finde retter hvor i della casa indgår i navnet. På en god restaurant er alle retterne naturligvis tilberedt fra bunden med gode råvarer. Men mange restauranter har naturligvis deres specialiteter som de er særlig kendte for. Når du vælger en ret della casa får du derfor en husets specialitet.

Vinkortet – Carta dei vini

Næsten alle restauranter i Rom har også deres vino della casa – husets vin. I modsætning til madretterne er husets vin ikke nødvendigvis den vin du ønsker til dit måltid. Det er normalt en god vin efter romersk smag som passer godt til køkkenet. Husets vin er relativ billig da der selvfølgelig bliver serveret meget af denne blandt gæsterne.

En af de dejlige ting ved at holde storbyferie i Rom er uden tvivl priserne på vinen på restauranterne. De er alt andet lige lavere end de priser du er vant til fra restauranter i Danmark. Der er derfor en god ide at bede om vinkortet og forhører sig om husets vin er noget du vil prøve. Det er noget forskelligt hvordan vinen serveres på restauranterne og det kommer også anden på hvilken vin du vælger. Husets vin vil ofte kunne serveres i glas – un calice di vino – eller på karaffel af forskellig størrelse. Vælger du en vin fra vinkortet vil du mange gange kun kunne købe en flaske.


Del gerne Den klassiske menu på restauranterne i Rom indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend