Julekrybben på Peterspladsen i Rom – Julen 2021

Ligesom sidste år, hvor Vatikanet havde valgt en moderne og minimalistisk julekrybbe, er valget igen faldet på en utraditionel julekrybbe på Peterspladsen i Rom.

Reklame for seværdighed i Rom med reklame-link

Hjem > Seværdigheder i Rom > Julekrybben på Peterspladsen i Rom – Julen 2021

Julekrybben som udtryk for kristendommens universelle værdier

I Julen 2021 er julekrybben nemlig tematiseret over de traditionelle klædedragter og kulturelle symboler fra Chopcca området i Andelsbjergene i Peru. Et område bestående af 16 landsbyer, hvor befolkningen stadig taler inkaernes ældgamle sprog, Quechua.

Symbolværdien i årets Julekrybbe er at bekræfte kristendommens universelle værdier blandt alle jordens mennesker. Den 25. december 2021 bliver det nyfødte Jesusbarn peruviansk. Det fødes blandt nogle af Andelsbjergenes typiske dyrearter, som for eksempel alpakaer, lamaer og andesflamingoer. En kondor krydser Roms himmel og kan ses sammen med Betlehemsstjernen.

Julekrybben, der består af mere end 30 figurer i menneskehøjde, er blevet lavet af fem lokale kunstnere, der stammer fra byen Huancavelica. Byen ligger omkring 3.600 meter over havets overflade, i hjertet af de peruvianske Andesbjerge.

Fra Andesbjergene til Peterspladsen i Rom

Materialerne Julekrybben er lavet af, er alle typiske for Chopcca området og Andesbjergene. Der er blandt andet brugt lokale natur sten og Ichu, en plante der bruges af befolkningerne i Andesbjergene til at fodre lamaer og får. Statuerne, der repræsenterer Jomfru Maria, Joseph, de tre vise mænd og hyrderne, er konstrueret i keramik, træ og glasfiber. Alle figurerne bærer de typiske klædedragter fra Chopcca kulturen.

Chopcca kulturen blev erklæret national kulturarv i Peru i 2014 på grund af sin originalitet og betydning inden for kulturen i Andesbjergene. Den 25. december vil Jesusbarnet se ud som et barn født i Andesbjergene, pakket ind i et typisk peruansk tæppe bundet sammen med et flettet bælte. De Tre Hellige Konger vil bringe sække indeholdende de karakteristiske fødevarer fra Andesbjergene, såsom kartofler, quinoa, Amarant og Kaniwa.

De Tre Hellige Konger vil naturligvis blive ledsaget af lamaer, som vil bære et peruviansk flag på ryggen medens Frelserens fødsel vil blive annonceret af en børneengel, som vil spille på det typiske blæseinstrument kaldet Wajrapuco.

Juletræet på Peterspladsen i Rom

Ved siden af julekrybben finder du juletræet på Peterspladsen. I år er juletræet en gave fra Trentino provinsen i Norditalien. Det er en cirka 28 meter høj rødgran der stammer fra Andalo skovene.

Læs mere om begivenheden på Vatikanets nyhedsmedie Vatican News.

Julekrybben med juletræ vil være udstillet på Peterspladsen frem til den 9. januar 2022.

100 julekrybber i Vatikanet

Udover den traditionelle julekrybbe med de store figurer midt på Peterspladsen finder du også en spændende udstilling med en række mindre julekrybber. Her er udstillet de klassiske figurer i landskaber, som vi kender dem, samt julekrybber i alternative materialer og/eller indsat i nye sammenhænge.

Du finder udstillingen bag Vatikanets posthus til venstre, når du har næsen mod Peterskirken og der er gratis adgang.

Denne udstilling varer også frem til frem til den 9. januar 2022.

Se mere om udstillingen på 100presepi.it.


Del gerne indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend