Sæsonens frugt og grønt i Rom – Spis godt

Når du holder ferie i Rom, skal du have det bedste af det bedste at spise. Naturligvis! Og elsker du det romerske og italienske køkken, er de lækre retters forunderlige smag uundgåeligt forbundet til årstiden. Det kan derfor betale sig at vide noget om sæsonens frugt og grønt i Rom, inden du sætter dig til bords. Er du på livsnyderrejse bliver dette uden tvivl en førsteprioritet.

På billedet ovenfor ser du de smukke og velsmagende artiskokker, som er meget typiske for det romerske køkken. Du finder mange retter med artiskokker, også på pizza og i pastaretter. Men de to hofretter er Carciofi alla romana og Carciofi alla giudia og du kan næsten ikke sige at du har været i Rom, uden at have prøvet disse to udsøgte spiser.

Hjem > Rejseinfo om Rom > Sæsonens frugt og grønt i Rom – Spis godt

Madtraditioner og råvarer af høj kvalitet

Italienerne spiser i høj grad de frugter og grøntsager som sæsonen byder på. Og i rigtig mange retter er hovedingrediensen grøntsager. Det har ikke nødvendigvis noget med nogen særlig sund, økologisk eller vegetarisk måde at leve på, men handler oftest mere om madtraditioner og sans for kvalitet. Hvorfor spise en kedelig appelsin i juni, når appelsinerne er så fantastiske i december? Og når nu juni byder på sine friske frugter af høj kvalitet. Nej, vel! Naturligvis kunne man så købe importeret frugt og grønt, men det finder den kritiske italienske forbruger ofte for kedeligt.

Italienerne så heldige at leve i et landbrugsland, hvor klimaet giver nem adgang til solmodne frugter og friske grøntsager af høj kvalitet. Og man finder det ganske naturligt at privilegere sæsonens frugt og grønt i Rom og i hele landet. Er du vegetar, har du altid et rigt udvalg af retter at vælge imellem i Rom.

Endeligt er der et økonomisk aspekt forbundet ved at lave mad med de råvarer sæsonen byder på. Når det er sæson, er udbuddet rigelig, og det har både du og romerne glæde af.

Andre sæsonafhængige fødevarer

Udover frugt og grønt finder du naturligvis andre sæsonafhængige råvarer i Rom. Det drejer sig for eksempel om svampe, nødder, trøfler og fisk.

Det italienske køkken er enkelt

Sammenligner du det italienske køkken med andre verdenskendte køkkener, det franske for eksempel, er det italienske meget simpelt. Råvarerne blandes ikke for meget sammen i retterne, og de enkelte ingredienser fremstår tydeligt. For eksempel foretrækker italienerne oftest at bruge olivenolie, frem for smagfulde og krydrede saucer.

Denne enkle måde at servere mad på, stiller store krav til landbrugsproduktionen og kvaliteten af produkterne. Og fremmer naturligvis brugen af årstidens friske frugt og grønt.

I Rom finder du mange restauranter med et regionalt køkken

Der findes restauranter med køkkener fra andre lande i Rom. Men sammenlignet med Danmark, er de meget få. I husholdningerne er der heller ikke mange, der har lyst til at eksperimentere med eksotiske retter. Italienerne foretrækker normalt deres egen mad, hvor af mange er tæt forbundne til landsdelen og årstiden.

Naturligvis taler vi i Rom om italiensk mad, men faktisk taler vi mere om de regionale eller lokale køkkener. Og de lokale landbrugsprodukter, der er forbundet til disse. Og ikke mindst om, årstiden for de mange fantastiske egnsretter. Du finder derfor en del restauranter i Rom, som tilbyder italienske regionale køkkener. Det kan for eksempel være fra Sicilien, Sardinien eller Toscana. Og så fra Rom, naturligvis.

En af grundende til at du kan nyde alle disse dejlige regionale køkkener i Rom, finder du i byens historie. Rom har siden antikken været et samlingspunkt og en smeltekedel for mange forskellige kulturer og handel. I nyere historie har det haft betydning, at Roms befolkningstal er vokset betragteligt. Den konstante befolkningstilvækst begyndte da byen blev Italiens hovedstad i 1871 og har varet frem til 1960’erne. Det var særligt tilflyttere fra Syd- og Mellemitalien der bosatte sig i Rom, og de har medbragt deres lokale madkultur.

Turistfælder

Der findes rigtig mange guider om spisesteder i Rom. En af grundende til at bruge sådan en guide, er selvfølgelig for at undgå de dårlige restauranter der serverer middelmådig mad, kun til turisterne. Men en af måderne hvorpå du selv kan kende en turistfælde, er faktisk også ved at se, hvilke retter og ingredienser de tilbyder i den periode du er i Rom.

Spis sæsonens frugt og grønt i Rom

Hvis du bor på hotel i Rom skal du naturligvis vælge dine spisesteder med omhug, og undgå turistfælderne. Vælger du derimod en anden form for ferie, for eksempel ved at bo i en ferielejlighed, har du selv mulighed for at vælge dine råvarer til nogle af dine måltider.

Det er altid en herlig oplevelse at besøge et romersk grøntmarked. Boderne bugner med friske produkter og de handlende råber dagens tilbud ud til kunderne, som bevæger sig rundt mellem boderne med fyldte indkøbsposer. Der tales mellem de handlende og udveksles meninger om dette og hint. For markedet er samtidig en hyggelig social begivenhed for mange romere.

Men det er naturligvis også din mulighed for at smage på nogle af herlighederne. Og det er en nydelse at sætte tænderne i sæsonens solmodne frugt.

Nedenfor kan du se hvad markedet byder på i den periode du er i Rom. Det er klart, at du på markeder, i supermarkeder og på restauranter kan finde mange udmærkede fødevarer uden for sæsonen. Og det italienske landbrug gør naturligvis også brug af drivhuse, der forlænger sæsonen. Samtidig er nogle produkter nemmere at opbevarer over tid end andre. Dette gælder for eksempel for bønner, linser og kikærter, som opbevares i tørret tilstand hele året rundt.

I listen finder du kun højsæsonperioden for de enkelte frugter, grøntsager og svampe, hvor de er friske og smager allerbedst i Rom.

Sæsonens frugt og grønt i Rom måned for måned

Januar

Frugt:

Appelsiner. Cedro-citroner. Citroner. Dadler. Grapefrugter. Kiwifrugter. Klementiner. Mandariner. Pinjekerner. Pærer. Æbler.

Køb arance da mangiare – spiseappelsiner og ikke arance da spremuta – saftappelsiner, hvis du ikke har adgang til en saftpresser. Er du vild med friskpresset appelsinsaft finder du den i mange af Roms kaffebarer. Det hedder en spremuta d’arancia.

Grøntsager og urter:

Artiskokker. Blomkål. Broccoli. Cikoriesalater. Chard. Fennikel. Græskar. Grønkål. Gul Blomkål. Gulerødder. Jordskokker. Julesalat/Endive. Kartofler. Lattuga salater. Laurbærblade. Lilla Blomkål. Majroe/Hvidroe. Porrer. Radicchiosalater. Rosenkål. Rosmarin. Rødkål. Sortkål. Spinat.

Andre sæsonafhængige spiser

Sort trøffel – I Rom kommer den ofte fra naboregionen Umbrien, som ligger nord for Rom.

Se mere om at holde ferie i Rom i januar måned.

Februar

Frugt:

Appelsiner. Cedro-citroner. Citroner. Grapefrugter. Kiwifrugter. Klementiner. Mandariner. Pinjekerner. Pærer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Artiskokker. Broccoli. Cikoriesalater. Fennikel. Gulerødder. Græskar. Grønkål. Jordskokker. Julesalat/Endive. Kartofler. Lattuga salater. Laurbærblade. Majroe/Hvidroe. Porrer. Radicchiosalater. Rosenkål. Rosmarin. Rødbeder. Rødkål. Sortkål. Spinat

Andre sæsonafhængige spiser

Sort trøffel – I Rom kommer den ofte fra naboregionen Umbrien, som ligger nord for Rom.

Se mere om at holde ferie i Rom i februar måned.

Marts

Frugt:

Appelsiner. Citroner. Grapefrugter. Kiwifrugter. Pinjekerner. Pærer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Artiskokker. Asparges. Bladselleri. Broccoli. Cikoriesalater. Chard. Fennikel. Forårsløg. Gulerødder. Jordskokker. Julesalat/Endive. Kartofler. Kinakål. Lattuga salater. Laurbærblade. Majroe/Hvidroe. Nye kartofler. Persille. Radicchiosalater. Rosenkål. Rosmarin. Savoykål. Sodaurt. Sortkål. Spinat.

Se mere om at holde ferie i Rom i marts måned.

April

Frugt:

Appelsiner. Citroner. Grapefrugter. Jordbær. Kiwifrugter. Mispel frugt. Pinjekerner. Pærer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Artiskokker. Asparges. Bladselleri. Chard. Fennikel. Forårsløg. Gulerødder. Hestebønner. Hvidløg. Jordskokker. Julesalat/Endive. Kartofler. Kinakål. Lattuga salater. Laurbærblade. Nye kartofler. Persille. Purløg. Radicchiosalater. Radiser. Rosmarin. Rucolasalat. Savoykål. Sodaurt. Sortkål. Spinat.

Se mere om at holde ferie i Rom i april måned.

Maj

Frugt:

Grapefrugter. Hindbær. Jordbær. Kirsebær. Kiwifrugter. Meloner. Mispel frugt. Pærer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Asparges. Bladselleri. Brøndkarse. Cikoriesalater. Chard. Fennikel. Forårsløg. Hestebønner. Hvidløg. Gulerødder. Kartofler. Kinakål. Nye kartofler. Lattuga salater. Laurbærblade. Persille. Purløg. Radicchio salater. Radiser. Rosmarin. Rucolasalat. Savoykål. Sodaurt. Spinat. Timian. Ærter.

Se mere om at holde ferie i Rom i maj måned.

Juni

Frugt:

Abrikoser. Blommer. Ferskner. Figner. Hindbær. Jordbær. Kirsebær. Meloner. Ribs. Surkirsebær.

Grøntsager og urter:

Agurker. Asparges. Auberginer. Bladselleri. Brøndkarse. Cikoriesalater. Estragon/Drageurt. Gulerødder. Hvide bønner. Hvidløg. Kartofler. Lattuga salater. Laurbærblade. Linser. Marjoram/Havemerian. Mynte. Nye kartofler. Oregano/Merian. Peberfrugter. Persille. Radicchiosalater. Radiser. Rosmarin. Rucolasalat. Rødbeder. Røde bønner. Skalotteløg. Sorte bønner. Timian. Tomater. Zucchini. Ærter.

Andre sæsonafhængige spiser

Zucchini blomster.

Se mere om at holde ferie i Rom i juni måned.

Juli

Frugt:

Abrikoser. Blommer. Blåbær. Brombær. Ferskner. Figner. Hindbær. Jordbær. Kirsebær. Meloner. Ribs. Surkirsebær. Vandmeloner.

Grøntsager og urter:

Agurker. Auberginer. Basilikum. Bladselleri. Brøndkarse. Cannellini bønner. Cikoriesalater. Dild. Estragon/Drageurt. Gulerødder. Hvide bønner. Hvidløg. Kartofler. Lattuga salater. Laurbærblade. Linser. Mynte. Oregano/Merian. Peberfrugter. Persille. Radicchiosalater. Radiser. Rosmarin. Rucola salat. Rødbeder. Røde bønner. Sorte bønner. Sortøjede bønner. Timian. Tomater. Zucchini.

Andre sæsonafhængige spiser

Zucchini blomster.

Se mere om at holde ferie i Rom i juli måned.

August

Frugt:

Blommer. Blåbær. Brombær. Ferskner. Figner. Hasselnødder. Hindbær. Jordbær. Meloner. Pærer. Ribs. Vandmeloner. Vindruer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Agurker. Auberginer. Basilikum. Bladselleri. Cannellini bønner. Cikoriesalater. Dild. Estragon/Drageurt. Græskar. Gulerødder. Hvide bønner. Hvidløg. Kartofler. Lattuga salater. Laurbærblade. Limabønner. Mynte. Oregano/Merian. Peberfrugter. Persille. Radicchiosalater. Radiser. Rosmarin. Rucola salat. Røde bønner. Sorte bønner. Sortøjede bønner. Timian. Tomater. Zucchini.

Andre sæsonafhængige spiser

Zucchini blomster.

Se mere om at holde ferie i Rom i august måned.

September

Frugt:

Blommer. Blåbær. Figner. Granatæbler. Hasselnødder. Hindbær. Mandler. Meloner. Pærer. Valnødder. Vindruer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Agurker. Auberginer. Bladselleri. Borlotti bønner/Romerske bønner. Broccoli. Cannellini bønner. Cikoriesalater. Græskar. Gulerødder. Hvide bønner. Hvidløg. Kartofler. Kinakål. Knoldselleri. Lattuga salater. Laurbærblade. Limabønner. Mynte. Oregano/Merian. Peberfrugter. Persille. Radicchiosalater. Radiser. Rosmarin. Rucolasalat. Rødbeder. Røde bønner. Salvie. Savoykål. Sorte bønner. Sortøjede bønner. Spinat. Timian. Tomater. Zucchini.

Andre sæsonafhængige spiser

Kantarel svampe. karl Johan svampe.

Se mere om at holde ferie i Rom i september måned.

Oktober

Frugt:

Citroner. Granatæbler. Hindbær. Kakifrugter. Kastanjer. Klementiner. Mandler. Pærer. Valnødder. Vindruer. Æbler.

Når det er årstid for kastanjer, vil du kunne købe varme ristede kastanjer i Roms gader. Det er en herlig snack. Du finder ingen skiltning for salget. Der sidder bare en mand på gaden med sit gasblus og en stor rund bradepande, fyldt med varme kastanjer.

Grøntsager og urter:

Auberginer. Bladselleri. Broccoli. Cannellini bønner. Cikoriesalater. Fennikel. Græskar. Grønkål. Gulerødder. Hvide bønner. Hvidløg. Jordskokker. Julesalat/Endive. Kartofler. Kinakål. Knoldselleri. Lattuga salater. Laurbærblade. Majroe/Hvidroe. Peberfrugter. Persille. Radicchiosalater. Radiser. Romersk Broccoli/Romersk Grøn Blomkål. Rosenkål. Rosmarin. Rødbeder. Røde bønner. Rødkål. Salvie. Savoykål. Sorte bønner. Sortkål. Spinat.

Andre sæsonafhængige spiser

Kantarel svampe. karl Johan svampe.

Se mere om at holde ferie i Rom i oktober måned.

November

Frugt:

Appelsiner. Citroner. Grapefrugter. Kakifrugter. Kastanjer. Kiwifrugter. Klementiner. Mandariner. Pinjekerner. Pærer. Valnødder. Vindruer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Artiskokker. Bladselleri. Blomkål. Broccoli. Cikoriesalater. Fennikel. Hvidløg. Græskar. Grønkål. Gul Blomkål. Gulerødder. Jordskokker. Julesalat/Endive. Kartofler. Kinakål. Knoldselleri. Lattuga salater. Laurbærblade. Lilla Blomkål. Majroe/Hvidroe. Persille. Porrer. Radicchiosalater. Romersk Broccoli/Romersk Grøn Blomkål. Rosenkål. Rosmarin. Rødkål. Salvie. Savoykål. Sortkål. Spinat.

Andre sæsonafhængige spiser

Hvid trøffel – særlig kendt fra Alba lokaliteten i Piemonte regionen i Norditalien.

Se mere om at holde ferie i Rom i november måned.

December

Frugt:

Appelsiner. Citroner. Grapefrugter. Kastanjer. Klementiner. Kakifrugter. Kiwifrugter. Mandariner. Pinjekerner. Pærer. Vindruer. Æbler.

Grøntsager og urter:

Artiskokker. Blomkål. Broccoli. Chard. Cikoriesalater. Fennikel. Græskar. Grønkål. Gul Blomkål. Gulerødder. Jordskokker. Julesalat/Endive. Kartofler. Lattuga salater. Laurbærblade, Lilla Blomkål. Majroe/Hvidroe. Persille. Porrer. Radicchiosalater. Rosenkål. Rosmarin. Rødkål. Sortkål. Spinat.

Andre sæsonafhængige spiser

Sort trøffel – I Rom kommer den ofte fra naboregionen Umbrien, som ligger nord for Rom.

Se mere om at holde ferie i Rom i december måned.


Del gerne indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend