Trevi-fontænen – Roms mest kendte fontæne

Den dansk-italienske Rom guide Tina Montalbano skriver her om Trevi-fontænen i Rom. Tina arbejder til dagligt som autoriseret guide i Rom og fortæller dig med glæde om byens seværdigheder. Du kan booke hende via guideirom.dk. Du kan også følge hende på Facebook, hvor hun ofte poster spændende indlæg om Rom.

Reklame for seværdighed og dansk guide i Rom med reklame-link

Hjem > Seværdigheder i Rom > Trevi-fontænen – Roms mest kendte fontæne

Den antikke romerske vandledning Aqua Virgo

Midt i Roms centrum ligger byens største og mest kendte fontæne, Trevi-fontænen.

Fontænen er afslutningen på den antikke romerske vandledning ”Aqua Virgo”, som blev anlagt af Kejser Augustus’ general og svigersøn, Marcus Agrippa. Vandledningen skulle forsynel Marcus Agrippas offentlige badeanlæg, der skulle bygges i området ved Pantheon. Badeanlægget blev indviet i 19 f. kr.

Traditionen fortæller, at Marcus Agrippas soldater rejste til bjergene øst for Rom for at finde en passende kilde, der kunne benyttes som vandforsyning til badeanlægget. Efter lang tids søgning, mødte de en ung kvinde, som angav stedet, hvor de skulle grave efter kilden. Agrippa kaldte derfor kilden for Aqua Virgo, som betyder jomfruens vand. Andre mener, at navnet opstod fordi vandet var det reneste i Rom.

Vandledningen var knapt 20 km. lang og overvejende underjordisk. Tunnelen var så bred, at man kunne sejle i den. Når vandet kom ind i Rom fra Pincio-højen, blev det fordelt ud via højtliggende broer til badeanlægget og drikkefontæner.

Aqua Virgos betydning for Rom i middelalderen

I middelalderen blev Roms vandledninger brudt af invaderende folkeslag, der angreb byen men Aqua Virgos vandledning forblev aktiv, sandsynligvis beskyttet af sit lange underjordiske forløb.

Aqua virgos forsyning af rent vand var overordentlig vigtig for en befolkning, der i denne fase ofte kun havde floden Tiberens vand til husholdning.

Fra 1500-tallet og frem, gjorde paverne en stor indsats for at genetablere vandforsyningen til Rom og fordele vandet ud i forskellige kvarterer i byen. Mange fontæner blev anlagt og den sidste i det forløb, er den nuværende Trevi-fontæne. Fontænen skulle være en imponerende konstruktion og den skulle følge tidens mode i sen barokstil.

Trevi-fontænen blev indviet i 1762

I 1732 bestilte pave Clemens d. XII Corsini, fontænen hos arkitekten Nicola Salvi, der udarbejdede projektet, muligvis inspireret af et eksisterende projekt lavet af Gian Lorenzo Bernini i 1600-tallet. Pavens våbenskjold ses øverst på fontænen.

Indvielsen skete i 1762 under pave Clemens d. XIII.

Fontænen består af en række basrelieffer og figurer i overstørrelse, der alle hylder fundet af vandkilden og vandets betydning for sundhed og overflod. Nederst havguden Oceanus – personificering af havet, der står i en vogn trukket af tritoner og søheste.

Vandet løber ud fra flere mindre kar, ned i fontænens store bassin, der repræsenterer havet.

Hele konstruktionen læner sig op ad adelspalæet, Palazzo Poli, der i dag indeholder det grafiske institut med tilhørende museum.

Trevi-fontænen huskes af mange fra Federico Fellinis film ”La dolce vita”, hvor Anita Ekberg i en aftenscene bader i fontænen foran en betaget Marcello Mastroianni.

Trevi-fontænen i dag

I dag er Trevi-fontænen et af de obligatoriske besøg på enhver rejse til Rom og traditionen tro, har de mange turister kastet en mønt over venstre skulder ned i bassinet, for at sikre sig, at de ville vende tilbage til Rom.

Flere gange om ugen samler ansatte mønterne op i sække og kører dem væk. Indtægten fra Trevi-fontænen anslås til ca. 1,5 mill. euro årligt og beløbet er siden 2001 gået til Caritas. En organisation under den romerske kirke, der benytter pengene til velgørende formål.


Del gerne indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend