Coppedè bydelen i Rom – En eventyrlig oplevelse

Coppedè bydelen i Rom er afgjort et besøg værd, hvis du er interesseret i arkitektur udført i Jugendstil. Også kaldet Art nouveau, Modern Style eller Liberty-stil. I Rom går denne bydel under navnet Quartiere Coppedè, selvom der egentlig ikke er tale om et egentligt kvarter. Bydelen ligger i Trieste kvarteret lidt uden for Roms centrum.

Reklame for seværdighed i Rom med reklame-link

Hjem > Seværdigheder i Rom > Coppedè bydelen i Rom – En eventyrlig oplevelse

Sjov og smuk bydel

Feernes villaer – Villini delle Fate – i Coppedè bydelen i Rom. CC BY 2.0 billede af Fred RomeroFlickr

Måske du ikke er specielt interesseret i arkitektur. Men der samtidig tale om smukke, sjove og helt unikke bygninger med en utrolig detaljerigdom, der appellerer både til børns og voksnes fantasi. Det er nærmest eventyragtigt og en fryd, at rette blikket mod balkonerne, de små tårne og de mange udsmykninger.

Sådan kommer du frem til Quartiere Coppedè – Coppedè bydelen

Fra Roms historiske centrum kan du tage bus nummer 63 eller 83 direkte fra Piazza Venezia. Da der i skrivende stund er et stort vejarbejde på Piazza Venezia og busserne ikke stopper der, kan du tage bussen fra Via del Corso. Fra Rossellini stoppestedet, lige ved Via Marco Minghelli, hvorfra det tager cirka 30 minutter. Du skal stå af ved Piazza Buenos Aires med begge linjer. Begynder du fra Roms centralstation Stazione Termini kan du tage bus nummer 92. Det tager cirka 15 minutter. Stå af ved Piazza Buenos Aires. Der stopper tre sporvognslinjer på Piazza Buenos Aires. Det er nummer 2, 3 og 19. Særlig sporvogn nummer 3 kan være interessant, da den blandt andet afgår fra Stazione Trastevere, Colosseum og metrostationen Piramide på linje B.

Et eventyrligt møde mellem stilarter

Coppedè bydelen er opført mellem 1915 og 1927. Arkitekten bag er Gino Coppedè, som bydelen er opkaldt efter. Udover at være arkitekt var han samtidig billedhugger og dekoratør. Han nåede dog ikke selv at fuldføre værket på grund af alvorlig sygdom, der førte til hans død. Opgaven blev givet til arkitekten Paolo Emilio André, der færdiggjorde bydelen.

Der er ikke tale om bygningsværker i ren Jugendstil, da du finder flere stilarter på bygningerne. Herunder Art Deco, Romersk arkitektur, arkitektur inspireret af Gotikken, arkitektur fra Barokken og Middelalderlig arkitektur. En af grundene til denne stilblanding, er at Roms kommune dengang bad om ændringer i projektet. Man ønskede en bydel med referencer til mere romerske stilarter. Herunder barokken og den romerske antikke arkitektur. Dette gælder samtidig valget af materialer, hvor marmor, mursten, travertin, terrakotta, træværk, smedejern og glas fremstår i skøn forening. Dette ser du ikke mindst på Feernes villaer.

Dette grænseoverskridende sammensurium skaber en ganske særlig effekt, når du ankommer til bydelen – af nogen beskrevet som ’plastisk’. Netop fordi blandingen af stilarter, historiske referencer, materialer, den store detaljerigdom og de mange symboler konstant udfordrer dine sanser. Du bliver, som mange andre steder i Rom, flyttet rundt i tiden og perspektivet skifter hele tiden, alt imedens du bevæger dig rundt i gaderne. Coppedè bydelen er så at sige den lille seværdighed med de store oplevelser.

Oplev dekorationerne og en rigdom af symboler uden lige

Næsten Lige meget hvor du kigger hen, ser du smukke dekorationer på bygningerne. Skulptur, smedejernsarbejder, mosaikker og freskomalerier pryder fabelagtigt bygningerne. Samtidig rummer bydelen mange symbolske henvisninger til Roms og Italiens (ja, i virkeligheden hele Europas) kultur og historie. Den store bue over Via Dora henviser til antikkens triumfbuer i Forum Romanum og mosaikkerne er inspireret fra Pompei.

Eksempel på symboler i Coppedè bydelen i Rom. CC BY 2.0 billede af Sandra Cohen-Rose and Colin RoseFlickr.

Herudover er mange af bygningerne rige på symboler, der henviser til flere forskellige traditioner, mytologiske temaer og arkaiske legender. Uret under tårnet på Feernes villaer er dekoreret med stjernetegn. I samme bygning er trappen, der fører op til loggiaen dekoreret med engle. Du finder evangelisten Markus’ symbol med den vingede løve og Johannes‘ evangelistsymbol, som er en ørn. Et af Roms vigtige symboler med hunulven, der giver mælk til Romulus og Remus mangler heller ikke. Sankt Jørgen, der blandt andet er kendt for legenden om nedkæmpelsen af en nederdrægtig drage er ligeledes afbilledet. Blandt de mange motiver af planter, dyr og fabeldyr findes også griffer. Gengivelsen ​​af livets træ, er desuden et vigtigt symbol, ligesom afbildningen af den hellige gral.

Den overdådige koncentration af symboler har i flere år gjort Coppedè bydelen til objekt for studier af symboler og billedtegn og deres betydning. Både af videnskabelig og mindre videnskabelig karakter. For de fleste af os gælder det, at vi kan fryde os over skønheden og nyde de gode historier.

Berømte attraktioner i Coppedè bydelen

Bydelen blev opført til beboelse, hvilket også er dens funktion i dag og består af i alt 26 større ejendomme og 17 såkaldte villaer. Det har altid været meget attraktivt at bo i dette boligområde, som ligger i den absolut højere prisklasse i Rom.

Palazzi degli Ambasciatori

Særligt kan fremhæves Palazzi degli Ambasciatori – Ambassadørens Paladser. Disse ligger koncentreret på Via Tagliamento, 8-12, Via Brenta, 2-2a, Piazza Mincio, 1, Via Dora, 1-2 og Via Tanaro, 5. Her er det uden tvivl den flot dekorerede bue – Arco dei Palazzi degli Ambasciatori – over Via Dora, der fanger dit blik.

Arco dei Palazzi degli Ambasciatori Coppedè bydelen i Rom. CC BY-SA 2.0 billede af Sarah NicholsFlickr.  

Buen beskrives ofte som indgangen til Coppedè bydelen og kommer du til fods fra Piazza Buenos Aires, bliver det nok også din vej ind i bydelen. Det er en behagelig følelse, at bevæge sig ind i bydelen. Du befinder dig nu i roligere omgivelser, væk fra byens trafikerede veje. Og der er nogle steder fint beplantet med grønt i gaderne og de små haver ud til gaderne.

Villini delle Fate

Villini delle Fate – Feernes villaer finder du på Via Aterno, 4, Piazza Mincio, 3 og Via Brenta, 7-11. Det er et samlet bygningskompleks, som du kommer frem til fra Via Dora, som løber ud i Piazza Mincio.

Fontana delle Rane

Piazza Mincio kan du samtidig beundre Frøfontænen – Fontana delle Rane i barokstil fra 1924, og designet af Gino Coppedè selv. Fontænen består blandt andet af tolv figurerer af frøer. Den skulle være inspireret af Skildpaddefontænen – Fontana delle Tartarughe, som står på Piazza Mattei i Roms jødiske ghetto i byens historiske centrum.

Frøfontænen på Piazza Mincio i Coppedè bydelen i Rom. I baggrunden ses Feernes villaer. CC BY 2.0 billede af Sandra Cohen-Rose and Colin RoseFlickr.

Fontænen blev i 1965 berømt efter en helt særlig begivenhed. Det fortælles nemlig, at The Beatles efter en koncert på det legendariske romerske musikspillested Piper, smid sig i Frøfontænen. Om det er sandt vides ikke og det forbliver en legende. Men det er sikkert, at sameksistensen mellem beboerne i den fine rolige bydel og de vilde unge og deres moderne musik, ikke altid har været lige lykkelig. Piper Club eksisterer stadig som diskotek og spillested og ligger på Via Tagliamento, 9.

Coppedè bydelen som filming location

Er du filmentusiast har du også god grund til at besøge Coppedè bydelen.

Rom er og har gennem tiden været en elsket by af mange filmskabere. Både italienske og internationale. Byens skønhed og mange særegne miljøer gør den naturligvis til en yderst yndet location. Blandt mange danskere er Prinsessen holder fridag fra 1953, Instrueret af William Wyler, måske stadig blandt de mest kendte.

Coppedè bydelen er uden tvivl en helt unik location, hvor der er blevet optaget scener til flere film. Det drejer sig blandt andet om disse fem filmproduktioner.

Audace colpo dei soliti ignoti (Fiasco in Milan eller Hold-up à la milanaise). Komedie fra 1959, instrueret af Nanni Loy.

L’uccello dalle piume di cristallo (The Bird with the Crystal Plumage). Thriller fra 1970, instrueret af Dario Argento.

Ultimo tango a Zagarolo (The Last Italian Tango eller Last Tango in Zagarolo).  Komedie fra 1973 , instrueret af Nando Cicero. Filmen er en parodi på Sidste tango i Paris, instrueret af Bernardo Bertolucci.

Il profumo della signora in nero (The Perfume of the Lady in Black). Thriller-horror film fra 1974, instrueret af Francesco Barilli.

Inferno. Thriller fra 2016, instrueret af Ron Howard. Filmen er baseret på en bestseller af Dan Brown.

Besøg også La Casina delle Civette

Når du nu alligevel befinder dig i denne del af Rom, kunne det være en ide samtidig at besøge La Casina delle Civette – Uglernes lille hus. Det ligger i den lille Villa Torlonia park, cirka 1,2 kilometers gang fra Frøfontænen – Fontana delle Rane. Dette lille smukke hus er også opført i Jugendstil og huser normalt små udstillinger. Ønsker du at se huset indefra, hvilket jeg anbefaler, må du købe en adgangsbillet til den igangværende udstilling. Du kan besøge museets hjemmeside og finde information om den aktuelle udstilling, når du besøger Rom.

Et af de smukke vinduespartier i La Casina delle Civette i Villa Torlonia parken i Rom. CC BY 2.0 billede af Jean-Pierre DalbéraFlickr.  

MACRO Museet

Skulle du også have interesse for moderne kunst og industriel arkitektur, ligger MACRO Museet kun 800 meter til fods fra Frøfontænen – Fontana delle Rane. MACRO står for Museo di arte contemporanea di Roma – Museum for moderne kunst i Rom. Adressen er Via Nizza, 138 og der er gratis adgang.

Det spændende bygningskompleks var oprindeligt et ølbryggeri med tilhørende lager og hestestalde. Der er derfor tale om et eksempel på industriel arkitektur midt i et by- og beboelsesområde.

MACRO – Museo di arte contemporanea di Roma – Museum for moderne kunst i Rom paa Via Nizza. CC BY-SA 2.0 billede af Guillaume MeunierFlickr.  

MACROs permanente udstilling består af cirka 600 værker fra slutningen af det 20. århundrede, hovedsageligt af italienske kunstnere. Herudover finder du også række italienske værker fra det 21. århundrede. På museets hjemmeside kan du se de aktuelle udstillinger og events.

Hoteller omkring Coppedè bydelen i Rom

Skulle du ligefrem have lyst til at bo i denne mondæne bydel under dit ophold i Rom, findes der desværre ingen hoteller lige i hjertet af Coppedè. Men gaderne der ligger op til bydelen er stadig meget fine, nogle også med bygninger i Jugendstil. Herunder finder du et par muligheder.

  • Hotel Coppedè***.
    Via Chiana, 88, 00198 Roma RM.
    Cirka 500 meters gang fra Frøfontænen – Fontana delle Rane.
  • Buenos Aires Hotel***.
    Via Clitunno, 9, 00198 Roma RM.
    Cirka 350 meters gang fra Frøfontænen – Fontana delle Rane.

Danmarks Ambassade i Italien

Jeg håber ikke du får brug for det, men Danmarks Ambassade i Italien ligger ikke langt fra Coppedè bydelen i Rom. Adressen er Piazza Rio de Janeiro, 3, 00161 Roma RM og der er cirka 1 kilometer at gå fra Frøfontænen – Fontana delle Rane.


Del gerne indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend