Sommer i Rom – Pas på dig selv i varmen

Du har tjekket hvordan Roms sommervejr er. Når det er sommer i Rom, er det meget varmt. For nogle ligefrem ulideligt varmt, særligt i juli og august måned! Men det mener du ikke er et problem, og du glæder dig naturligvis til nogle dejlige feriedage i den evige stad.

Hjem > Rejseinfo om Rom > Sommer i Rom – Pas på dig selv i varmen

Storbyen i det varme klima

Selvom du nok selv synes at være velforberedt, er det altid vigtigt at du passer godt på sig selv og undgå at få ødelagt ferien med et hedeslag, en solskoldning eller måske en forkølelse. Det er også vigtigt at huske på at Rom er en storby uden oplagte muligheder for at blive kølet ned når du kommer som turist. Her er ingen let tilgængelige svømmebade at hoppe i, ligesom man skal rejse noget for at komme ud til havet eller bjergsøerne. Særligt kan en sommerferie i Rom udvikle sig rigtigt dårligt, hvis du har små børn med.

Se temperaturerne og andre vejrforhold i Rom i juli og august måned, sammenlignet med vejret hele året rundt.

I det følgende lister jeg en række gode råd op, som hovedsageligt udspringer af hvordan vi selv lever godt med sommervarmen her i Rom. Rådene er først og fremmest tænkt til dig der vælger at holde ferie i Rom i juli eller august, men flere som vælger juni eller september kunne måske også have glæde af nogle af dem.

Sommer i Rom – et par gode råd til dig

Drik masser af vand, og helst ikke for afkølet da maven kan få kuldechok af iskoldt vand. Bring altid en vandflaske i tasken du kan fylde op ved en af Roms mange drikkefontæner. Er Nassone (den stornæsede) hedder disse drikkefontæner på grund af næsen, hvorfra vandet kommer ud. Ledningsvandet er absolut drikkeligt og af en høj kvalitet i Rom, ligesom vandet fra Er Nassone.

Køl hovedet ned med vand (gør håret vådt), når du alligevel er i gang med at fylde flasken op. Køl også håndled og hænder af under vandstrålen og måske også fødderne.

Drikkefontænerne som denne Er Nassone på Piazza della Rotonda gør livet lettere for os alle, når det er sommer i Rom. CC BY-SA 2.0 billede af Luca SartoniFlickr.com.

Tag gerne for dig af de fantastiske romerske pastaretter. Pasta indeholder nemlig meget vand. Naturligvis kan du også vælge risottoretter, da ris også er meget vandholdigt.

Du sveder en masse når du bevæger dig rundt og det er derfor vigtigt at holde mineral- og saltbalancen ved lige. Spis derfor masser af den dejlige italienske solmodne sommerfrugt, for eksempel ferskner, nektariner og vandmelon, og salt din mad let ved måltiderne. Du kan også overveje at tage et mineral- og salttilskud. Tal eventuelt med dit apotek eller din læge om det, inden du tager afsted hjemmefra.

Er du daglig medicinbruger, er det også en god ide at tale med din læge inden afrejse. For mange italienere er det helt normalt at de får reguleret deres medicin i de varmeste måneder.

Pas på med den gode vin

Drik ikke for mange alkoholiske drikke. Det kan virkelig være ødelæggende for dig i varmen. Generelt drikker romerne ikke meget vin i forhold til danskerne. Traditionelt har man drukket et glas vin til frokosten og endnu et til aftensmaden. Det er absolut ikke socialt velanset at vise sig offentligt i beruset tilstand. Gem glæden ved den gode vin til en dejlig aftenaperitif og til aftensmaden.

Tag en solhat på og undgå generelt solens stærke stråler ved at søge skygge. Tag sollotion på, gå altid i skyggesiden på gaden og find ind i et skyggested og hold en pause en gang imellem. I Rom finder du rigtig mange kirker – mere end 900. Og et kirkerum er en rigtig god mulighed for at blive svalet lidt af i smukke omgivelser.

Husk dog at være klædt sømmeligt på til dine kirkebesøg. Korte bukser og kjoler/nederdele skal helst gå ned over knæene. Ligeså skal du dække bare skuldre til. For damernes vedkommende kan et sjal eller større tørklæde beskytte både mod aircondition og kirketjenerens skarpe blik.

Naturligvis kommer du til at gå rigtig meget i Rom og der er uendelig mange spændende steder at opleve. Tag den alligevel med ro og sørg for at blive nedkølet med mellemrum. Er du i stand til at hvile på det varmeste tidspunkt midt på dagen, er det absolut bedst. Du kan for eksempel dele din søvn op i to ved at sove middagssøvn når det er varmest.

Stå tidligt op og udnyt de friske morgentimer til dagens hovedoplevelse. Efter frokost, som er ved 13-tiden i Rom, er det tid til middagssøvn. Tag et let eftermiddagsprogram og spis aftensmad ved 20-21-tiden, som romerne og nyd den herlige romerske sommeraften.

Nyd brisen fra havet

Er det her med at sove om eftermiddagen helt umuligt for dig, er det naturligvis også en mulighed bare at hvile. Mange eftermiddage i løbet af sommerperioden rejser der sig nemlig en let brise i Rom. Il Ponentino kaldes denne brise, der kommer ind fra havet over hele mellem Italien. Der er absolut ikke tale om kold vind, men den giver en dejlig fornemmelse af kølighed. Find et roligt skyggested på en fortovscafe eller måske i en af Roms parker. Typisk Villa Borghese, hvis du har hotel tæt på Den Spanske Trappe.

Tag ofte kølige brusebade, og især et inden du går ud om aftenen. Du kan nemlig risikere at føle dig kold om aftenen på grund af temperaturforskellen mellem dag og nat. At opholde sig ude sent med svedig-fugtig varm hud kan udvikle sig til en slem forkølelse.

Aircondition kan være farligt for dig

På samme måde skal du naturligvis være opmærksom på de problemer aircondition kan give. Brug den moderat på hotelværelset, så du ikke udsættes for temperaturchok når du går ind og ud.

Medbring altid en let jakke, et tørklæde eller andet at dække dig med, hvis du skulle komme i nærheden af en aircondition. I mange museer, forretninger og i den offentlige transport bliver luften ofte nedkølet og det værste er naturligvis, hvis du kommer til at opholde dig lige i strømmen.

Hvis den romerske sommer nu alligevel bliver ulidelig varm?

Og hvad gør du så, hvis det alligevel bliver for meget med varmen? Det er absolut forbudt at bade eller bare stikke fødderne i en af Roms mange fontæner, og det bliver straffet med bøde. Bruseren på hotellet forbliver derfor den eneste rigtige mulighed for at køle sig af.

Der findes dog nogle enkelte hoteller i byen med svømmepool. Ofte er denne luksus naturligvis reserveret hotellets gæster, men det er nogle gange muligt at få adgang til poolen mod betaling – det må du forespørge hotellet om. Ring hotellet op inden du begiver dig afsted.

Søg mod strand og bjerg i Roms sommer

Ellers må du gøre som mange romere når det er sommer i Rom, og tage ud til strand eller bjerg. Hvis du lejer en bil, bliver udvalget naturligvis større, men der er faktisk et par steder du kan komme til med tog fra Rom.

Der er Ostia ude ved havet, Albanosøen – Lago Albano – nedenfor Castel Gandolfo landsbyen i bjergene syd for Rom eller Braccianosøen – Lago Bracciano – nedenfor Bracciano landsbyen i bjergene nord for Rom.

Havet ud for Ostia bliver normalt kun brugt af de lokale og romerne og regnes ikke for et specielt fint badested i Italien. Begge bjergsøerne er vulkansøer. De er begge meget rene og kølige, og byder på fantastiske panoramaer. Derudover er både Castel Gandolfo og Bracciano begge rigtig hyggelige landsbyer at besøge.

Ostia

Det tager cirka 30 minutter med toget til Ostia fra Porta S. Paolo stationen, som ligger lige op til metrostationen Piramide på linje B. Det er det samme tog som kan bringe dig til de spændende udgravninger i Ostia Antica, hvor et besøg bestemt kan anbefales. Stå af på Stella Polare stationen for at komme til vandet. Der er cirka 600 meters gang til fods til en strand med fri adgang. Du finder naturligvis også private strande med liggestole og parasoller.

Ostia er en del af Roms kommune og du kan bruge de samme billetter, som du bruger til bybusser, metro og sporvogne i Roms centrum.

Castel Gandolfo

For at komme til Castel Gandolfo tager du toget fra Stazione Termini, Roms hovedbanegård. Det tager cirka en time alt efter hvilket tog du tager. Castel Gandolfo station ligger på vulkansiden på højde mellem søen og landsbyen. Der er umiddelbart ingen strand med fri adgang i nærheden af stationen, men derimod flere private strande, hvor du kan få adgang mod betaling. Der er cirka 900 meters gang ned til søen med et smalt fortov hele vejen.

Udsigt over Albanosøen og det skovbevoksede vulkankrater oppe fra Castel Gandolfo. CC BY 2.0 billede af Trish HartmannFlickr.com.

Vælger du at gå op og besøge landsbyen er der cirka 700 meter op ad en gangsti fra stationen. Her finder du Pavens sommerresidens Palazzo Pontificio, som ligger ud til byens plads med den smukke lille fontæne af Giovanni Lorenzo Bernini. Der er en smuk udsigt over søen og vulkankrateret oppe fra landsbyen. Det skal siges at den nuværende Pave Frans har valgt ikke at bruge sommerresidensen.

Stazione Termini kan du købe billet til Castel Gandolfo i en af aviskioskerne.

Bracciano

Bracciano ligger cirka en time og 30 minutters togkørsel fra Trastevere stationen i Rom, alt efter hvilket tog du tager. Stationen i Bracciano ligger oppe i selve landsbyen og der er cirka 1.700 meters gang ned til søen. Først en hyggelig gåtur gennem landsbyen og siden ned af vulkankrateret. Der er et smalt fortov hele vejen ned til søen. Der er ingen fri strand inden for kort afstand, men flere private strande ligesom i Castel Gandolfo.

På vejen ned til søen kommer du forbi det meget spændende og vidunderlige Castello Orsini-Odescalchi slot. Det er muligt at besøge slottet og absolut hele turen værd.

Castello Orsini-Odescalchi slottet i Bracciano er absolut et besøg værd, hvis du tager ud til Braccianosøen. CC BY-SA 2.0 billede af altotemiFlickr.com.

Fælles for alle tre steder, er at der altid er rigtig mange mennesker om sommeren og at man betaler for at få adgang til de private badestrande. Her kan man så leje en liggestol, en parasol og ofte adgang til bruser. De private strande er tit forbundet til en bar eller restaurant.

Undgå at tage ud til disse steder i weekenden og især om søndagen og 15. august, som er helligdag i Italien. Menneskemylderet kan være næsten lige så ulideligt som varmen i Roms centrum.

Eller. Vend det hele på hovedet og lej et hotelværelse eller en feriebolig ved en af søerne – Ostia ville jeg ikke anbefale. Så kan du også leje din faste plads på en privat strand i hele ferietiden, og tage toget ind og holde sommer i Rom når det passer dig. En sådan ferie mener jeg bedst kan lade sig gøre hvis du har en bil til rådighed, så du kan komme rundt i de fantastiske naturområder og til de små hyggelige landsbyer. Dog vil jeg ikke anbefale dig at tage bilen ind til Roms centrum.


Del gerne Sommer i Rom indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.