Roma vs. Lazio – Derby della Capitale

Det romerske lokalderby i fodbold mellem AS Roma og SS Lazio er et af det mest intense, spændingsfyldte og berømte lokalopgør i verden. Og ikke uden grund. Passionen og følelserne sidder helt uden på tøjet hos de 70.000 tilskuere, når Stadio Olimpico to gange om året danner rammen om ‘Derby della Capitale’.

Reklame for aktivitet i Rom med reklame-link

Rejseblogger og hyppig fodboldturist Claus Bermann skriver her om det berømte romerske lokalderby. Claus driver en række rejsesites, derunder VisitFootball.dk – en online guide til fodboldrejser i hele Europa. Læs også mere om Claus på clausbermann.dk.

Hjem > Aktiviteter i Rom > Roma vs. Lazio – Derby della Capitale

Roma vs. Lazio vigtigere end Serie A

Lokalderbyer overalt i verden præger indbyggerne i de respektive byer og giver fodboldkampene en ekstra dimension. For udenforstående kan det måske være svært at forstå hvorfor en fodboldkamp, kan have så stor betydning for så mange mennesker. Det kan måske endda virke banalt og primitivt. For at forstå det romerske lokalderby og dets betydning, skal man forstå fodboldens betydning generelt i Italien, men også romernes selvforståelse.

Italienernes passion for fodbold gennemsyrer landet og i et land hvor lokalpatriotismen hersker, er de lokale fodboldklubber blevet nutidens symboler på fortidens bystater. Fodboldkampene er dér, hvor byerne kan hævde deres status og indbyggerne kan sejre med deres hold. Rom er om nogen en by hvor lokalpatriotismen hersker og i mange romernes selvopfattelse, bor de i verdens vigtigste by – ‘den evige stad’. En del af forklaring ligger i fortidens Romerrige og byens historiske betydning.

Efter Roma vs. Lazio Derby’et er der mange mennesker i Roms gader. Billede af Claus Bermann.

I en stolt by som Rom, er kampen om at være byens bedste fodboldklub altafgørende. En anden faktor som spiler ind i Rom-derbyets betydning er den historiske mangel på succes i Serie A for begge klubber. Gennem de seneste 30-40 år har klubberne i Norditalien stort set altid vundet alt hvad der var værd at vinde. Pengene findes i Norditalien og det har fulgt med fodbolden. Med manglende succes på banen, blev ‘Derby della Capitale’ dermed den vigtigste kamp på sæsonen at vinde for både Roma og Lazio. En sejr i derbyet kunne redde sæsonen.

Hvis vi spiller videre, slår de os ihjel

Romanisti i Curva Sud under Roma vs. Lazio Derby. Billede af Claus Bermann.

En ting som overrasker mange udlændinge i Italien og især danskere, er hvor stor betydning og endda magt de italienske fodboldfans har i stort set alle klubber. Almindelige fodboldfans kaldes i Italien for ‘tifosi’, mens de mest dedikerede og hårdkogte fans kaldes for ‘ultras’. Ultras-bevægelsen som eksisterer i fodboldklubber i hele verden, har sit oprindelig udspring i Italien i 1950’erne, hvor de forskellige ultras-grupperinger typisk også havde en politisk agenda.

Laziali i Curva Nord under Roma vs. Lazio Derby på Stadio Olimpico i Rom. Billede af Claus Bermann

Både Roma og Lazio er kendte for at have nogle af de største og mest magtfulde og farverige ultras-grupper i verden. En meget stor del af oplevelsen ved et romersk-derby er hvad der sker uden for banen. De to endetribuner på Stadio Olimpico er fyldt med hhv. 20.000 ‘laziali’ i ‘Curva Nord’ og 20.000 ‘romanisti’ i ‘Curva Sud’. Gennem samtlige 90 minutter en fodboldkamp varer, er begge endetribuner et gigantisk virvar af flag, romerlys, kanonslag, sange og bannere – et show uden lige, som skal opleves.

En af de mest berømte og berygtede episoder i italiensk fodboldhistorie, som i en skræmmende grad demonstrerede magten hos AS Romas ultras, var til lokalderbyet i 2004. Kort før kampen skulle starte begyndte der på Romas tribune ‘Curva Sud’, at gå rygter om at politiet havde påkørt og dræbt en dreng som var Roma-fan (hvilket senere viste sig ikke at være sandt). Efterhånden spredte rygterne sig og nåede til lederne af Romas mest hårdkogte ultras. De besluttede sig for, med opbakning fra de 20.000 fans i ‘Curva Sud’, at kampen slutte standses. Med sans for dramatik og selviscenesættelse, gik tre mænd fra Romas mest magtfulde ultras-gruppering, på ægte romersk maner uden om vagter og politi direkte ind på banen i begyndelsen af anden halvleg. De kaldte Romas mangeårige anfører Francisco Totti til sig. Præcis hvordan samtalen forløb ved kun de tre mænd og Totti. Resultatet blev at Totti løb hen over banen mod et afventende og magtesløst korps af højtstående mænd fra det Italienske politi, fodboldforbund og de to klubber for at informere dem om situationen. På vejen råbte han de berømte ord til Roma daværende træner, Fabio Capello, “hvis vi spiller videre, slår de os ihjel”.

Kampen blev standset og ikke færdigspillet. De romerske ultras havde demonstreret deres utrolige magt ved at få et af de største opgør i fodboldens verden afbrudt efter deres befaling. Et surrealistisk handlingsforløb, som næppe ville forekomme noget andet sted i Europa, men et resultat af den helt specielle og komplekse situation, der herske i de romerske fodboldklubber.

‘Derby della Capitale’ er på en gang skræmmende, fascinerende og storslået i en grad der kun findes i Rom og som på mange niveauer kan tilbageføres til byens tusindårige stolte historie. Fodboldfan eller ej, så er et romersk lokalderby en oplevelse man aldrig glemmer. Stadio Olimpico er et moderne colosseum og et teater med historiske dimensioner, hvor forestillingen udspiller sig to gange om året og sætter ‘den evige stad’ på den anden ende.

Billetter og rejseguide

Vil du opleve ‘Derby della Capitale’ live, kan billetter købes via klubbernes hjemmesider, enten på asroma.it eller sslazio.it. Du kan også finde rejseguides og inspiration til fodboldrejser til Italien og Rom på VisitFootball.dk.


Del gerne Roma vs. Lazio indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af dette.

Send this to a friend